måndag 20 juli 2020

Bakom berget


Mellan vår entrésida och vägen finns en stor bergknalle som skärmar av från insyn. En stor del av marken nedanför bergknallen tillhör vår tomt men har aldrig egentligen utgjort en del av det vi sett som trädgård. 

Tidigare ägare planterade en schersmin i anslutning till infarten men i övrigt växte där mest sly, högt gräs, vildrosor och på vissa håll örnbräken och vildhallon. För ett antal år sedan planterade jag en prakthäggmispel och en rosenapel mitt bland ogräset. Häggmispeln för att jag ville åt höstfärgen och apeln för att den inte fick plats någon annanstans. Ja, och ett bergkörsbär mitt bland det höga gräset, för den fina vårblomningen och de fina höstfärgerna, ....och en kopparlönn nära entrétrappan.

Föga vackert första intryck av vårt paradis november 2018.

Vintern 2018/2019 var mild här. Eftersom den här delen av trädgården var det första som välkomnade i vår trädgård så fick jag för mig att försöka få bort gräset som växt in i schersminen. Det skulle ju i alla fall se lite bättre ut om gräset åtminstone höll sig en bit ifrån busken.

Första spadtagen avklarade.

Det gick lättare än väntat och jag fick blodad tand. Kanske skulle jag gräva åtminstone fram till björken vid bergknallen för att få en triangelformad plantering vid entrén? Entrétrappan är en bit till höger om bilden.

Nästan klar....
 
Eller kanske inte.... December 2018.

Vintern fortsatte vara mild, med undantag för några få veckor. Dessutom hann stormen Alfrida dra förbi. Jag fortsatte att gräva och grannarna påpekade hur fint berg vi (helt plötsligt) hade. Allt högt gräs, örnbräken och sly hade inte dragit blickarna till sig direkt.


 






Det grävda området var till slut (?) c 20 meter långt och fyra-fem meter brett. Fina stenar och bergknallar hade frilagts och en del nya stenar lagts på plats. Grannarna pratade om "grävlingen"
 
Våren hade kommit och plantor beställdes och köptes, för att komplettera de marktäckare jag redan hade i trädgården och som jag tänkte dela. Oj, vilka möjligheter som öppnat sig.

De första nya växterna planterade, en järnek och frösådd lönn.

Köpta drivna narcisser blommar under rosenapeln.

Nyplanterade växter måste skyddas med burar från rådjur. 

En del marktäckare har kommit på plats men det är fortfarande rätt glest.

Fina höstfärger slutet av oktober 2019. 

Januari 2020 och trollhasseln blommar med mandeltörel nedanför. Järneken är grön och fin precis som några julrosplantor och mandeltöreln.

Trollhassel, Hamamelis x intermedia 'Barmstedt Gold'.

I mars blommar de första snödropparna och julrosorna. Därefter täcks marken snart av vivor, tov-, vit- och blåsippor, narcisser,  enstaka pärlhyacinter. Därefter tar lungörter, sockblommor, spetsmössa, bergenia, pioner och kaukasisk förgätmigej över tillsammans med lunddockor, vintergröna, myskmadra och kungsängsliljor. Senare på sommaren blommar krolliljor, alunrot, klockvippor, koreansk plymspirea, hostor och astilbe.

Vår 2020, narcisserna blommar.








Japansk buskrosling, Pieris japonica 'Mountain Fire' och finflikig japansk lönn, Acer japonicum dissectum 'Garnet' lyser röda.

Lunden bakom berget har haft lite drygt år på sig att växa, vissa saker funkar andra behöver rättas till. Förutom de redan nämnda träden/buskarna växer några olika magnolior, lönnar, rododendron, azaleor, blomsterkornell, gaffelolvon, hybridkejsarolvon, häxal, syrenhortensia, skogskorneller, bukettapel, aronia, körsbärskornell och rönnar här. Överlag verkar växterna trivas och omgivande träd gör att det alltid finns skugga någon eller några delar av den. Härligt under varma sommardagar.









Nästa steg blir att låta de växter som trivs bilda större partier och flytta de som kämpar till någon annanstans. De enda träden som verkar ha det kämpigt är prakthäggmisplarna som får mjöldagg. Tyvärr så verkar det ju vara ett vanligt problem med dem. Det bästa kanske är ersätta dem med kopparhäggmispel som jag har i en annan del av trädgården och som klarar sig bra. 

 
 

3 kommentarer:

  1. Helt otroligt vilken skillnad det blev när du fick gräva lite :-) Blir kul att se hur det utvecklar sig med ytterligare ett år.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tar "promenader" dagligen bara för att kolla läget. Tidigare undvek jag ytan för allt högt gräs (fästingar) och sly.
      Vill ju inte att sommaren ska ta slut, men ser fram emot nästa vår där.
      Ha det gott / Ulrika

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...