fredag 2 juni 2023

Njuter av försommaren


Maj har varit full av aktivitet, inte minst bland växterna som växer och blommar för fullt. Maj har också varit full av saker som jag velat göra i trädgården och det är lite som när gäster ska komma på besök. Massor att göra och listan utökas hela tiden med något nytt som kanske hinns med. Bara för att det är kul, samtidigt som det ibland känns som om det inte finns något slut. 

Ogräsrensning och omvårdnad av trädgårdens "gamla invånare" varvas med plantering av dahlior och de annueller jag sått från frö, baxande av stenar till muren nedanför slänten och nedgrävning av trädgårdsslang för att kunna vattna smidigare. För nu börjar det bli torrt och om det inte dyker upp något regn är det snart dags att börja vattna. 

Som start på dagen tar jag som regel en tur i trädgården och försommaren är prydnadsäpplenas, magnoliornas och lundväxternas tid. Ofta blir det en tur mot kvällen också och som tur är finns mobilen i regel med vilket gör att jag kommer ihåg att ta lite bilder. Här är lite av det som jag lyckats fånga i slutet av maj - början av juni.

Prydnadsäpplena 'Professor Sprenger' och 'Everest' blommar för fullt nere i lunden. Det rosablommande under 'Professor Sprenger' är fänrikshjärta och det rosablommande trädet till höger en magnolia 'George Henry Kern'. Stenmuren längs gången har utökats med några meter.
'George Henry Kern' är en fin liten magnolia som blommar under lång tid. Nuförtiden växer den mest till på bredden.
Den rosa lunddockan, Glaucidium palmatum, börjar bilda en fin rugge i en annan del av lunden. Även om blomningen är kort så står bladen fina under hela säsongen och får en fin gulgrön färg till hösten.

Bakom dammen lyckas magnolian 'Genie' få till en blygsam tillväxt och ett par blommor om året. Kanske står den lite fel för att trivas men jag vill inte störa utan hoppas varje år att den ska sätta fart. Blommornas form är vacker och färgen mörkt vinröd. 

Längs bäcken som rinner ner i dammen trivs den japanska vivan, Primula japonica 'Postford White'.

Inte alls i en lund men i skugga mellan bastun och kökslandet står en rad med fröplantor av kaukasisk förjätmigej, Brunnera 'Jack Frost'. Den är en av de växter som dyker upp här och där som fröplantor över hela trädgården.

På marken i lunden bakom berget sprider sig spetsmössan. En stor björk togs bort i närheten förra året och förmodligen är det mer fukt i marken nu än tidigare och jag hoppas att spetsmössan ska trivas lite bättre.

Rhododendron 'Scintillation'  i blom mellan två små lönnar. 

På marken under en av lönnarna huserar några indiska fotblad Podophyllum hexandrum. Bladen är väldigt dekorativa och för att se blommorna måste man kika mellan dem.
 
Nedanför en bergknalle och den andra lönnen växer den vita lunddockan. Den är sådd från frö liksom många av de andra lundväxterna.

Amurkobrakallan, Arisaema amurensis, måste man vara uppmärksam för att se. Den blir bara några decimeter hög och blommorna är minst sagt diskret färgade.

Diskret kan man inte beskylla den här magnolian för att vara. Den köptes som Magnolia soulangeana men är troligen en M. 'Susan' och färgen är lite väl intensiv för min smak men eftersom den är blomvillig får den vara kvar.

Tolvgudablomman, Dodocatheon meadia, gör inte mycket väsen av sig och det behövs kanske inte när man har såna blommor?
I början av den del av trädgården som går under namnet skrevan har ytterligare en magnolia, Magnolia 'Sunsation' precis börjat blomma. Till vänster om magnolian blommar pärlbusken.

Blommorna på 'Sunsation' är otroligt välformade och mycket vackra.

Likt en diva lutar sig pärlbusken, Exochorda 'The Bride' mot berget. Trivs bra i solen men skulle också finna sig tillrätta i lunden.

Sen har vi de som gör lite som de vill som tovsippan, Anemone sylvestris som växer allra bäst i grusgången trots att jag försöker få den att trivas i mer gynnsamma lägen.


Allt gott!

18 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så mange fine lundvekster du har, og så flott blomstring hos deg nå. Din magnolia 'Sunsation' er så vakker. Din hvite lunddocka er også så fin. Jeg har kjøpt den som hvit tre ganger, men alle har vært rosa/lilla. Hvor har du kjøpt frø til den?
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Tack och blomningen har verkligen kommit igång här. Jag njuter i fulla drag. Tror att fröna till den vita lunddockan kommer från en amatörfrölista eller möjligen från Konnässörklubben på Göteborgs Botaniska (på den tiden de sålde fröer). Tyvärr står alla mina vita lunddockor granne med rosa men jag kan försöka samla fröer senare i sommar från en där den vita plantan blommat med många blommor och den rosa bara blommat med en. Lyckas jag så ser jag till att du får.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Vilken vacker trädgård du har, så mycket fint som blommar, både träd och buskar. Ljuvliga magnolior. De gula är riktigt fina. Köpte en ny Susan förra hösten, men det blev inga blommor i år. Dottern köpte en gul, minns inte namnet, men hon fick en blomma på sin. Känns bra att de överlevt. Tovsipporna är mina favoriter, de växer där de tycker. Planterade ett helt gäng hos dottern men det är bara några som är kvar.
  Ha en fin helg /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack. Just nu är det en härlig tid. Magnoliorna har ju funnits ett tag och blommar fint allihop. De gula (och vita) står i lundpartierna medan de mer färggranna står inne i trädgården, förutom den jag misstänker är 'Susan' som hamnat lite tokigt.
   Kul att din och din dotterns magnolior klarat sig, med tiden kommer blomningen igång också!
   Tovsippan är ursprungligen från mina föräldrars trädgård vilket gör att jag är extra glad för dem.

   Ha en fin helg du med! Kram Ulrika

   Radera
 3. En perlerække af skønne billeder af skønne planter! Det er vel nok en dejlig forårshave du har, og alle dine små og store blomstrende planter ser så sunde og fine ud blandt store sten og bregner. Ukrudt kan jeg slet ikke få øje på, så du har haft rigtig travlt i maj!
  Det første billede med både høje og lave lund-vækster er nok mit yndlingsbillede. Hvilken dejlig stemning under frugttræerne!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är vackert nu och trädgården är i ordning för sommaren. Ogräsen finns :) det gäller bara att inte få med dem på bilderna... Tycker också om översiktsbilder mer än närbilder eftersom atmosfären i trädgården är viktigare för mig än detaljerna.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 4. Med slik blomsterpryd der det bare å nyte. Jeg har vært i botanisk hage i Oslo for å nyte slike blomster. Her står alt i knopper ennå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gäller att passa på när tillfälle ges :)

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 5. Din trädgård är så underbar, det är ett nöje att titta på dina bilder.
  Jag önskar dig en trevlig juni... vilken härlig trädgårdstid.
  Hälsningar från Viola till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden, Viola!
   Det är verkligen en härlig tid nu. Önskar dig en trevlig juni också.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 6. Din trädgård är verkligen magisk! Ja nu får man njuta lite också när grönskan är sådär vacker...och blunda lite för ogräset :)
  ha en solig och glad söndag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Titti!
   Ja, det gäller att passa på! Hoppas du får en fin och solig vecka.
   Kram Ulrika

   Radera
 7. Du visar många favoritlundväxter och fina bilder. Ska gå ner med spaden och känna på min M. 'Genie' - se om jag kan flytta den. Men jag har också en massa tomatplantor stående som behöver planteras på 'riktigt'. Har tänkt sätta upp odlingstunnel nu men om jag istället tar tomaterna i baljor så behöver jag inte stressa med tunneln.. Jaja vi får se vad det blir :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lite av en överraskning vad som blir gjort i trädgården, oftast något som man inte tänkt sig. Det finns ju att välja på...
   Planterar i kökslandet idag, ska försöka få igång en solcellsstyrd bevattning eftersom jag alltid glömmer att vattna tillräckligt för att få en bra skörd.
   'Genie' man få ha tålamod med men den är en skönhet. Vågar du flytta den nu? Här är både varmt och torrt så även om jag brukar vara modig skulle jag tveka.

   Kram Ulrika

   Radera
 8. Hej,tack för underbara bilder från din försommarträdgård så otroligt vackert du har det, många brunnera jack frost var riktigt vackert det kanske jag ska ta efter vet vart jag ska göra ett försök.Även prydnadsäpplena är jättefina.Det är en underbar tid då man verkligen får njuta varje dag ute i trädgården.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta,
   Tack! Ja, försommaren är otroligt vacker, både i trädgården och naturen omkring. Massplanteringar är ofta fina och 'Jack Frost' gör sig väldigt bra i mängd. Lycka till om du bestämmer dig för att testa!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera

Ett bra beslut

Ibland tar det ett tag, eller i det här fallet flera år, innan femöringen trillar ner.  När vi renoverade huset för tjugo år sedan stod ett ...