fredag 19 maj 2023

En bit på väg

 

Har ägnat en hel del tid till waldsteinia de senaste dagarna. Köpte en liten planta via Tradera för en massa herrans år sedan. Fick pyssla om den en hel del för att den skulle komma igång och var väldigt glad när den faktiskt började sprida sig.

Numera är jag lite tudelad i min uppfattning om den. Å ena sidan kan jag uppskatta att den bildar en så tät och fin matta, precis som en marktäckare ska. Å andra sidan är den väldigt duktig på att utöka sitt territorium om den trivs och nästlar sig in i närväxande perenner i lite för hög utsträckning. 

Waldsteinia ternata bildar en fin matta under en smultronschersmin och julrosen bryr sig inte.

Läser jag om den så lovordas den som en bra marktäckare under buskar och träd och det är där det blivit lite tokigt. Visserligen är den planterad under buskar men där finns också andra perenner som kanske inte uppskattar att den nästlar sig in och slår rot.

I lunden hade waldsteinian verkligen hittat hem och spred sig alldeles för mycket så jag har försökt att frigöra en blekgul sockblomma från waldsteinians "tentakler". Just nu är sockblomman full av uppstickande blomstjälkar så det gäller att vara försiktig.

Marken under trollhasseln i lunden är snart rensad från waldsteinia.

Sockblomman hade säkert överlevt waldsteinians närmanden och hade det bara handlat om dem så hade jag nog lämnat det som det var men jag kände mig tveksam om andra, mindre stridsvilliga perenner, skulle klara konkurrensen. Så det var bara att börja rensa och snart har jag fått bort det mesta och jag kan ta en paus. 

Snart har också alla planteringar fått ett lager mull över fjolårslöven och de senaste två dagarnas regnande har gjort underverk. När mullen ligger på plats finns det annat att göra, dagarna är långa och kroppen är lite ledbruten när kvällen kommer. Med vad gör det? Ingen tid på året är lika härlig som den här.

Katsurorna har lite olika färg men båda är fina i morgonsolen så här års.

Buskroslingen som tog stryk under vintern skjuter nya skott!


Allt gott!

15 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja, noen ugress er verre enn andre, og jeg har plantet noen som jeg har angret på jeg også. Markdekkere er jo i utgangspunktet veldig flotte og nyttige planter, men noen brer seg mer enn godt er. Dine katsura ser så vakre ut der de står i solen!
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Det handlar nog om Beth Chattos så ofta citerade ord: Rätt växt på rätt plats....och ibland kan det vara nyttigt att tänka till en extra gång innan man planterar.
   Katsurorna är ett riktigt blickfång så här års.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. En velkjent problemstilling, det der. Gode markdekkere er både verdifulle og fine. Men så er det de små, skjøre juvelene våre, som ikke må bli overkjørt! De villige må tuktes og rettledes jevnt og trutt. Andre synes sikkert det ser rart ut at vi luker og kaster mye "fine blomster og planter". Gir bort mye, men med advarsel. Vakkert med vårlys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får ägna mycket tid till att "hjälpa" växterna till rätta. Marktäckarna är toppen i de flesta fall och jag skulle få ägna väldigt mycket tid till att rensa ogräs och vattna om de inte var där.
   Håller precis på att kruka upp överskottsplantor till trädgårdsföreningens marknad men är lite tveksam om jag ska ta med waldsteinian.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Jag har samma erfarenhet av Vintergrönan, den täcker bra men snärjer in allt som kommer i vägen. Den har vackra blommor, så jag låter den vara kvar i lagom mängd.
  Visst är det härligt att vara ute i trädgården, känns extra skönt i år, då startsträckan blev längre.
  Ha en härlig helg /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja vintergrönan beter sig likadant men är också en av de marktäckare jag gärna har, på rätt plats.... Ser fram emot varje ny dag i trädgården så här års!

   Ha det fint i London. Ser fram emot en rapport från Chelsea Flower Show!
   Kram Ulrika

   Radera
 4. Oh-ja, bunddækkeplanter er et tveægget sværd! Det kan jeg skrive under på med mine guldnælder der vokser på samme måde som Waldsteinia - med lange 'tentakler', som du siger. De lægger sig ovenpå alle andre planter og det er en stor opgave at frigøre de sprøde forårsskud uden at skade dem. Jeg har endnu en del at se til her i haven, men må indrømme jeg også sætter pris på bunddækket om vinteren, hvor det kommer til sin ret. Du er heldig du har fået regn, for det gør da jorden lidt nemmere at arbejde med. Her har vi fået 3 mm i maj, og der er ingen regn på programmet resten af måneden...
  Hvor ser der smukt ud omkring din græsplæne med de skønne hjertetræer!

  Hilsner og god arbejdslyst!
  Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får ta det onda med det goda när det kommer till marktäckare!
   Regnet gladde mig lite extra eftersom jag hade hunnit så långt med planteringarna och jag förstår att du gärna skulle vilja ha lite. Ni hade ju tidigare snösmältning än vi också och tre mm räcker inte långt.
   Tack, katsurorna är en stor glädjekälla.

   Tack och detsamma till dig!
   Ulrika

   Radera
 5. Vintergrönan är fin men som sagt snärjer in det mesta men blommorna är underbara! Ja det finns en hel del att göra i trädgården nu, på gott och ont :)
  Kram från ett soligt Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu behöver man inte vara sysslolös men det är viktigt att pausa lite också...

   Kram Ulrika

   Radera
 6. Hej, just nu så finns det hur mycket som helst att göra i trädgården och det är en ynnest att ha en trädgård att gå ut i tycker jag så länge som man orkar med det.En del växter har en benägenhet att sprida sig men om man känner att de är på rätt plats så gör det inget det kan bli riktigt fint.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en ynnest! Tror att det håller mig både friskare och yngre än jag skulle varit annars :)

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 7. Sån värk i kroppen är ändå lite "skön", när den fått vara ute i trädgården och jobbat.
  Vilka vackra katsuror du har!
  Hälsningar Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja känner mig mycket hellre ledbruten av trädgårdsarbete än rastlös för att jag suttit stilla...

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 8. Ja trädgårdsarbete ska man inte underskatta som motion! Slit och släp! Men gör gott för själen...
  Varm kram från Titti

  SvaraRadera

Ett bra beslut

Ibland tar det ett tag, eller i det här fallet flera år, innan femöringen trillar ner.  När vi renoverade huset för tjugo år sedan stod ett ...