lördag 22 augusti 2020

Sensommarblomning

Sommarvärmen verkar ge med sig och prognosen för kommande vecka är betydligt lägre temperaturer. Inledningen till helgen skulle varit regnig men trots grå himmel och åskmuller så kom inte mer än några få mm. De mest stressade planteringarna har istället fått lite vatten från slangen och förhoppningsvis stämmer prognosen bättre vad det gäller dagstemperaturer för de kommande dagarna.

På grund av torkan har en del blommor slutat blomma och satsar istället på att sätta frö, men fortfarande finns det de som just kommit igång eller har sin högglansperiod just nu. En plantering som glädjer mig mycket är en smal remsa längs en grusgång. Den håller en låg profil under större delen av sommaren men tar igen det under sensommaren. De röda solhattarna har drivits från frö förra året och är kraftigare och mer långlivade än några av dem jag köpt. Jag har haft samma erfarenhet av tidigare frösådder av både röda och vita varianter.

Favoriter: Heuchera 'Rachel', Echinacea purpurea 'Magnus', Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' tillsammans med ett klippt ligusterklot och glansmiskantus.

Lite längre bort i samma plantering växer vit rosenskära som frösått sig på egen hand från förra (och förförra) året och en låg dahlia tillsammans med gräsen och de röda solhattarna.

Mina dahlior har ett kämpigt år. En del verkar ha ruttnat pga för mycket vatten under drivningen i våras, andra har ätits ned av sniglar och tvestjärtar, återigen andra verkar bara stå och tjura. Några få har börjat blomma, bl a den som växer med solhattarna och som möjligen är 'XXL Veracruz'. Ägnade en del tid förra året till att försöka namna de dahlior jag köpt namnlösa och det mest troliga jag kom fram till för den här var 'XXL Veracruz'. 

Den var väsentligt högre och hade mer färg förra året och planterades därför tillsammans med de röda solhattarna som blir höga. Men konkurrensen blev kanske för stor för i år har den bara orkat upp till 30 cm. Får se om den hinner bättra på sig.

Dahlia 'XXL 'Veracruz'??

Två dahlior som levererat i år är 'Creme de Cognac' och 'Creme de Cassis'. Båda köptes förra året och bildade stora knölknippen (?) som delades i våras. Trots det har de bildat fina plantor och blommat tidigt för mig. Jag har ett litet kluvet förhållande till den första och vet inte vad jag tycker om blomman (som i verkligheten har mer lila ton i sig) medan den andra är en favorit.

Dahlia 'Creme de Cognac'

Dahlia 'Creme de Cassis'

'Nicholas' har en härligt varm orange färg med gula inslag mot mitten som gör sig väldigt bra senare på säsongen när höstfärgerna börjar visa sig trädgården. Den har också växt till sig bra trots delning i våras och har precis öppnat första blomman. Alla "små"-plantor har många knoppar så jag hoppas på lång blomning.

Dahlia 'Nicholas'

Den kraftigaste och mest rikblommande av dem alla i år är en som jag saknar namn för. Den köptes för några år sedan utan sortnamn och det finns alldeles för många snarlika för att kunna lista ut. Är en fantastisk, mellanhög dahlia med en fin rosa färg. 

Som om utbudet av dahliaknölar inte är stort nog gav jag mig på att så frön kallade 'Bishops children' förrförra året. Grobarheten och tillväxten var god och de flesta blommade redan första året. Som resultat har jag ett stort antal enkelblommande dahlior med mörka blad. Blommorna är mustigt orange, cerise eller till och med varmröda. En del gillar jag andra inte.... men har inte hjärta att slänga några.

Dahlia, en av 'Bishops children'
En annan av 'Bishops children' tillsammans med purpurklätt

Lite mer subtil blomning hittar man i skuggan där konvaljbusken precis har börjat blomma och sprida sin väldoft. Den har börjat skicka ut rotskott men eftersom den växer i en vildare del av trädgården är det bara välkommet. Gillas av pollinatörer.

Konvaljbuske, Clethra alnifolia

På ett annat skuggställe har den japanska snöbollsbusken fått ett andra flor. Flyttades hit för ett år sedan och har precis börjat sätta fart. Tycker om de flata blomställningarna och den fina höstfärgen som bladen så småningom får.

Viburnum plicatum f. tomentosum 'Nanum semperflorens'

På en spaljé i närheten växer vitalba-klematisen 'Paul Farges', ofta känd som 'Summersnow'. Växtkraften är enorm och det är delvis den som skapar skuggan som den japanska snöbollsbusken växer i. Klematisen klipps ned varje år till c en halvmeter men växer flera meter uppåt och längs med marken för att också svinga sig upp i buskar och träd runt omkring innan säsongen är över. Blommar från slutet av juni till frosten tar den. En helt otrolig klematis om man har plats.

Clematis (Vitalba-gr.) 'Paul Farges'

Till sist en söt liten växt som av många, även mig själv i vissa fall, ses som ogräs, murreva. Sprider sig hejdlöst där den trivs och kan ibland kväva mindre starka grannar. Här har den tagit sig till en mer naturlik del av trädgården och växer i mossan. Tycker att den passar alldeles förträffligt där, men sliter bort långa rankor när den tenderar bli "för mycket".

Murreva,  Cymbalaria muralis

Det var lite bilder på det som blommar i min trädgård just nu. Nu hoppas jag att de mörka moln som syns på himlen ska ge lite mer regn. Allt gott!

9 kommentarer:

  1. Hej Ulrika!
    Har också sått solhattar och de verkar må bra, de jag köper lever ett tag och försvinner sedan, ser inga White Swan i år. Skall nog så egna. Du har många fina dahlior. Creme de Cassis gillar jag, hade den förut och har beställt den 2018, men hittar inget spår av den. Blev troligen något annat. Händer ganska ofta att det inte blir det man beställt. Summer snow är en favorit. Hade den förut mitt i en rabatt. Det var innan jag visste hur bra den växte. Så småningom dog den, och nu har jag en ny, som får klättra upp i mitt gamla krikonträd. Konvaljbusken låter intressant. Planerar för nya rabatter. Vi hade väldigt grå himmel några dagar, men det blev inget regn.
    Ha en skön helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,
      Ja solhattarna ger bra lön för mödan. Har beställt lite nya fröer att så till nästa år. Jag som lovat mig själv att hålla nere på antalet sådder har redan fått hem första fröleveransen, däribland zinnia som du visade i ditt inlägg....
      Tror att framgången med dahliorna förra året gör att jag känner mig besviken på årets blomning, men visst finns det en del fina. Creme de Cassis är en riktig favorit.
      Låter kul med planer för nya rabatter! Man blir aldrig klar...
      Ha en skön helg du med! /Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Ja, det er min efaring også at de solhatter en så selv tåler mer og klarer seg bedre. Sø mange flotte dahlia du har! Creme de Chassis skal jeg prøve til neste år :)
    God helg,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,
      Ja, Creme de Cassis är en dahlia som är värd att testa! Lycka till.
      Ha det gott /Ulrika

      Radera
  3. Ja vilken värme och allt som totalt torkat ihop i växtvärlden! Idag är det dock några lägre grader och man kan andas igen :) Ljuvliga bilder du bjuder på :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Efter ytterligare lite regnskvättar så känner jag att jag kanske kan låta vattenslangen vila. Lägre temperaturer och en hel del regn i prognosen framöver. Känns skönt.
      Kram /Ulrika

      Radera
  4. Vakker blomstring og ikke minst vakre fotos. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  5. Kombinationen med murreva i botten blir ju fin men jobbet blir kanske för mycket. Jag har funderat på att dela dahliaknölarna, några är gigantiska och kan lätt ruttna inifrån vintertid. Men så tänker jag på alla extra krukor som då behövs nästa säsong... De får klara sig utan delning.

    Den 'torra' planteringen var väldigt vacker.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...