tisdag 2 april 2024

Våren pausar

 

Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsolen och fikade, idag är det snöblandat regn som far förbi horisontellt utanför fönstret. Lite senare idag ska det övergå i snö. Typiskt aprilväder med andra ord.

Trollhasseln 'Arnolds Promise' har blommat ett tag men sken upp lite extra i när solen tittade fram.

Två andra som brukar starta våren i trädgården, dvärgcyklamen och snödroppar (här den dubbla 'Hippolyta').

Förutom att fira påsk med familjen hann jag med att klippa bort gamla julrosblad och rensa undan resterna från fjolårets perenn-blomning ur en del av planteringarna. Resultatet blev flera högar av material som behöver flisas innan det kan läggas i komposten.

Årets första julros som vågat sig på att slå ut. Regnet är på väg att slå över till snö.
Så snart vårvärmen kommer tillbaka så kommer nog julrosblomningen igång på riktigt.

Allra vackrast var vädret under påskafton och flera andra vårblommor passade på att visa upp sig i solen. Det kändes nästan som om man kunde se hur de sträckte på sig.

Vintergäcken lyser som små vårsolar. Lite ogräsvarning på den men här får den gärna sprida sig ordentligt.

Snöklockor.

Våririsarna gick ifrån att vara små spjut som stack upp till fullt blommande på bara några timmar.

Till helgen ska värmen komma tillbaka och då fortsätter vårblomningen förmodligen som om ingenting hänt och jag kan fortsätta med den efterlängtade vårstädningen av trädgården igen. 

Krokusar i vårsol...

...och i väntan på att vårsolen ska komma tillbaka.Allt gott!


11 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,
  Så mye fint du har i blomst nå! Dine juleroser er utrolig flotte, og også dine cyclamen. Du får tidligere vår enn her. Ja, været skifter hele tiden, og vi skal få snø på torsdag og fredag. Vi får håpe på bedre og varmere vær fremover.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Tack. Ja det verkar som om våren gör sitt bästa för att komma igång (även om trädgården just nu är under 5-10 cm snö). Bara solen och värmen kommer igen så kommer snön smälta undan igen och en hel massa knoppar att slå ut.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Se der, ja! Mye vakkert før neste omgang med "vinter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just nu göms alla vackra blommor och knoppar av snö och natten ska bli kall men sen hoppas jag våren ska ta fart på allvar.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Nej men, du har ju vår hos dig i din trädgård. Vilka fantastiska färger och en fin blomning. Hoppas snöovädret passerade förbi, här har vi lyckats undkomma det än så länge. Sonen fick skotta då han kom hem från jobbet igår i Vreta Kloster. Min syster skickade snöbilder från Helsingfors. Det är nog bara tur att vi kom undan. Är riktigt glad för det. Hoppas på sol och värme.
  Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja bara solen kom så tog det fart. Nu är trädgården täckt av snö igen men förhoppningsvis klarar sig alla knoppar (och blommor som redan slagit) fint. Det värsta är nästan att det blåser hård nordan och att en kall natt väntar. Sen blir det någon dag runt noll och lite mer snö innan våren kan fortsätta.... Är glad att de tidiga magnoliorna inte hade öppnat sig mer än lite grann innan snön och kylan.
   Hoppas ni fortsätter att ha tur och får sol och värme istället.

   Kram Ulrika

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det er ganske rigtigt koldt nu, men du har da haft den fornøjelse at kunne komme i haven i påsken, og det er altid dejligt at få fjernet det gamle visne plantemateriale, nu hvor der pibler op med skønne forårsblomster. Der er meget at glædes over i din have lige nu, og når solen skinner åbner blomsterne sig og præsenterer sig så flot!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vårlängtan handlar lika mycket om att kunna vara ute och fixa i trädgården som efter alla vårblommor. Har försökt städa lagom, löven ligger kvar nästan överallt men i lite mindre mängd precis där vårblommorna är. Kommer värmen bara tillbaka så kommer massor att hända, det är dags nu!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 6. Oj så mycket fint som blommar! Ja våren är lurig, ena dagen snö och ena dagen sköna solstrålar! Härligt att kika in till dig :)
  Kram Titti

  SvaraRadera
 7. Hei Ulrika!
  Det var virkelig mye som blomstrer tidlig i din hage.
  dvergcyklamen er veldig vakre! Det sammen er våriris. Begge disse er ukjente som vårblomster for meg.
  Morsomt å finne bloggen din.
  Mange hilsen fra Turid

  SvaraRadera

Har blivit med fågelbad

  Är lite förtjust och småler när jag numera går förbi det som var trädgårdens kanske minst attraktiva del: den inhägnade köksträdgården. In...