fredag 23 februari 2024

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små skönheter som ofta kommer lite i skymundan av snödroppar, krokus och andra vårblommor och det är svårt att motstå att köpa med några hem. 

Ofta kallas de jordvivor (Primula vulgaris) i butikerna men jag misstänker att det ibland kan  vara blandningar av olika lågväxande vivor. Oavsett är de fina och lyckas man hålla liv i dem tills det går att gräva utomhus kan det hända att de lever vidare i trädgården från år till år. De blommar troget och länge under våren och är enkla att dela om man vill ha flera. Man också så egna. 

Här kommer lite bilder i väntan på våren.

En dubbel, ljust gul viva köpt en vinter för några år sedan som troget blommar varje vår. En planta har blivit två och skulle med lätthet kunna bli fler om jag delade dem mer.
En ljust gul viva som delats om och om igen och planterats i stora grupper på flera platser i trädgården.

Den köpta, djupröda vivan bildar numera en matta i lunden.

Egensådda små vivor, till vänster krypviva 'Vera Maud' (P. juliae) och till höger trädgårdsviva 'Daybreak' (P. polyantha).

Den ursprungliga jordvivan är gul och enkel och alla som åkt längs smala vägar på landsbygden i England på våren, eller sett Carol Kleins "Life in a Cottage Garden", är bekant med den eftersom den växer i massor på de höga vägbankerna. Mina är sådda från frö och jag försöker dela dem för att få flera.

Vårblomning i lunden. Jordvivan alldels i framkant och lite längre bak några gula lundvivor .
Bollvivan blommar samtidigt som jordvivan men blomställningarna ser, föga förvånande, ut som små bollar. Den finns i många olika färger och så länge den inte står alltför torrt är den lika tacksam och lätt att dela som de andra små vivorna. 

Bollviva, Primula denticulata
Gullvivor fanns i trädgården när vi flyttade in och de frösår sig själv lite här och där i planteringarna. Lundvivan, som jag sått från frö, är väldigt lik gullvivan men har något större blommor. De blommar samtidigt och sägs ofta hybridisera men eftersom de är så lika kanska man inte ser det såvida man inte tittar nära.
Lundviva, Primula elatior.

Gullvivan, Primula veris, och en jordviva som fanns i trädgården när vi flyttade hit.
Spontana korsingar även mellan andra arter verkar också förekomma. Från början fanns bara gullvivan och den mörkt cerisa lilla vivan i trädgården som ramade in trädgårdens enda plantering. Inte sällan dök det upp en del gullvive-fröplantor med rosa-orange blommor, alltså en misstänkt blandning av de två.

Korsning mellan gullvivan och den mörkt cerisa jordvivan.
När de tidiga vivorna blommat över, eller blomningen mattas av, tar andra vivor vid. En av de som trivs bäst och som funnits under många år är den japanska vivan, Primula japonica, medan andra våningsvivor varit mer kortlivade. Våningsvivorna är mer beroende av god tillgång på fukt och 'Postford White' växer utan problem med rötterna i den lilla bäcken som leder ner till dammen.

Japansk viva 'Postford White' planterad i en liten jordficka i bäcken. Vintertid stängs flödet i bäcken  av och rötterna slipper alltför mycket vinterväta. 

'Appleblossom' i ett skuggigt, mestadels fuktigt läge.
Primula bulleyana är en annan våningsviva som trivs med mycket fukt och jag har en grupp som växer bredvid en nedsänkt vattentunna uppe på terrassen. Det regnvatten som inte ryms i tunnan, rinner ut i jorden där våningsvivan står. Vid dammen växer P. pulverulenta, också den med rötterna i väldigt blöt jordDe våningsvivor som stått torrare har sakta men säkert tynat bort och försvunnit.

Primula bulleyana

Vid dammen växer ytterligare en våningsviva, Primula pulverulenta.
I slutet av maj och början av juni blommar praktvivan, Primula sieboldii och den är lite av en favorit. Den ger ett sirligt intryck och har vackra tvåfärgade blommor, med en mörkare ton på kronbladens baksida. Den finns förstås i många andra färger och jag hoppas få flera fina från den frömix jag sått som förhoppningsvis gror till våren.

Praktviva, Primula sieboldii.
Genom åren har jag haft flera andra vivor som senare försvunnit av en eller annan anledning. Jag tror inte att de är knepigare än de som finns kvar utan hamnat fel (för torrt eller soligt) eller kanske trängts ut av andra växter eller helt enkelt försvunnit när jag ändrat i planteringarna. 

Primula halleri

Primula capitata 'Salvana'

Primula rosea 'Gigas'

Primula beesiana

Primula matthiola (Tidigare Cortusa matthioli)
Gemensamt för alla vivor i trädgården är att de trivs allra bäst i halvskugga, som de lundväxter de är, men klarar sol såvida de har bra tillgång på fukt. Våningsvivorna kräver mer fukt än de andra och kanske är det därför jag upplever dem som mindre långlivade medan flera av mina mindre vivor funnits i trädgården under tiotals år.

Med några få undantag är alla vivor jag har, eller har haft, resultatet av egna sådder. Vill man försöka sig på att så så har Barnhaven (Frankrike) fröer till flera sorter och den vilda jordvivan kan man hitta hos Seedaholic (Irland) men det går säkert att hitta fröer hos många andra fröfirmor också. De flesta sås i slutet av vårvintern och stratifiering under någon månad gör att de gror fint och med lite tur blommar de samma år eller åtminstone nästa. 

Annars kan man ju alltid köpa.


Allt gott!7 kommentarer:

 1. Hej Ulrika!

  Så mange flotte primula du har, og så mange forskjellige arter du har. Det er spennende at du har sådd ma ge av de selv. P. sieboldii er en favoritt her også. De finnes i flere farger, men jeg synes at det er sjelden å se de i salg her. De burde ha vært mer kjent enn de er. 'Appleblossom' har jeg kjøpt flere ganger, en de bare forsvinner.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Du är snabb!
   Jag blev själv lite förvånad över hur många olika primulor jag har, de har smugit sig på mig och en del har, som sagt, hälsat på och sedan försvunnit. Jag har haft enstaka andra färger av P. sieboldii tidigare men bara den tvåfärgade har trivs riktigt bra och hoppas att sådden ska ge några nya fina. Förstår inte heller varför de inte är vanligare i handeln.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Vilket härligt inlägg med en hel massa olika primula. Jag har gullviva som trivs bra lite skuggigt, och nära den har jag planterat köpta bollprimula som kanske trivs första året, men försvinner sedan. Gillar dem, men tyvärr har jag inte hittat en plats där de trivs. Så har jag köpt en blå viva som var så vacker på etiketten, den trivs alldeles utmärkt och blommar tidigt varje vår, och fortsätter med blomningen länge. Det är bara det att den är inte blå den är mörkt vinröd. Man kan inte få allt. Du har så otroligt många fina.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tack. Så länge de får tillräckligt med vatten, vilket kan vara svårt vissa år, växer de fint men kanske är det så att min (sura) jord passar dem. Men när de trivs så blommar de, som du skriver, länge. En del brukar blomma lite lätt redan på hösten om förutsättningarna är rätt, precis som dvärgcyklamen och julrosor kan göra.
   Så typiskt att den viva du fått att trivas visade sig vara felmärkt men vinrött är ju fint det med!

   Ha det gott! Kram Ulrika

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Utroligt så mange forskellige primula du har - og har haft - i haven. Det må være skønt at kunne dyrke de høje etageprimula, men de vil have mere vand end jeg kan give om sommeren, til gengæld har jeg mange af de lave og også den dejlige gule kodriver, som jeg har taget med hjem fra skoven. Allerede nu står de lysegule i blomst her, og de øvrige er på spring. Det er det allerførste der blomstrer bortset lige fra vintergæk og erantis, og man er jo så lykkelig for alle blomster nu. Jeg har en sjov krydsning som er stribet i gul og rød, og sådan en har jeg aldrig set i butikkerne:-)
  Primula er noget af det nemmeste at dele og få flere af, og det benytter jeg mig sandelig også af. Tak for alle dine skønne billeder! Snart bliver det til virkelighed igen...

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att de redan är igång i din trädgård. Jag får vänta ett tag till men sen så. Knopparna på de låga vivorna ligger redo att sträcka sig upp bara våren kommer, ibland blommar de redan under senhösten om den varit varm. Kravet på fukt för våningsvivorna är ett problem här också och det gäller att hitta "rätt" plats för dem men under somrar med långvarig torka är jag glad över det regnvatten jag samlar i massor på våren.
   Tack! Ser verkligen fram emot våren.

   Allt gott! Ulrika

   Radera

Har blivit med fågelbad

  Är lite förtjust och småler när jag numera går förbi det som var trädgårdens kanske minst attraktiva del: den inhägnade köksträdgården. In...