tisdag 6 juli 2021

Värmestress och rosor

Aldrig har trädgården varit mer full och frodig än i år. Delvis beror det förstås på att växterna haft ett år till på sig att växa till men också på det härliga sommarväder vi haft de senaste månaderna. Men nu börjar bristen på regn märkas, trädgården har antagit en lätt grågrön ton och en del växter slokar betänkligt så den senaste veckan har jag börjat stödvattna vissa partier. 

Runt rundeln blommar Deutzia och olika nävor

På andra sidan rundeln myskmalva, styvklematis, riddarsporre och borstnejlikor.

Nere vid dammen är det frodigt och utan tecken på torka

Tror jag är mer stressad än växterna, de slipper ju se tio-dygns prognosen framöver och vet inte vad som väntar. De slipper också börja hoppas när prognosen pekar på regn om någon/några dagar som sedan ändras till sol och vackert väder. Som tur är har jag bunkrat vatten i stora tankar och kan ändå vattna där det behövs som mest, samtidigt som jag gläds åt det som klarar av att blomma i värmen. 

Som rosorna. Planterade en hel del nya förra året (och året dessförinnan) och det är alltid lika spännande att se om de trivs och hur blommorna ser ut i verkligheten. Storleken på plantorna är ännu så länge inte så mycket att orda om men alla har de lyckats blomma och jag hittar en ny favorit varje dag. Här är några av dem.

'Leander' har lyckats sträcka sig upp bakom höga perenner och blommar fint.

'Alchymist' delar spaljé med 'Climbing Bonica' i ett trångt utrymme mellan attefallhuset och grannen.

Bredvid kökslandet och med lyxen att vara omringade av stängsel som håller rådjuren borta växer lite olika David Austin rosor. De flesta av dem planterades i höstas.

'Munstead Wood' som verkar vara en flitig blommare.

'Emily Brontë' som är helt obekymrad över att jag fick lov att flytta henne igen redan i våras.

'Mortimer Sackler' som förhoppningsvis ska klättra upp längs stängslet så småningom.

Pergolans ena ingång täcks sedan flera år av honungsrosen 'Lykkefund' och som motvikt i andra änden av pergolan satte jag för två år sedan 'Valdemar'. Han har nu lyckats ta sig upp till pergolans tak.

'Lykkefund' över pergolans ingång

'Valdemar' vid pergolans andra ingång

Med rosorna igång väntar jag otåligt på att dahliorna ska börja blomma. Första knopparna slår förhoppningsvis ut om någon dag. Fram till dess tar jag gärna pauser i skuggan.


Allt gott!10 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Hagen din ser flott ut til tross for mangel på regn. Det er utrolig hva planter tåler av tørke.
  Så fine Austinroser du har. 'Leander' har en vakker farge. 'Munstead Wood' og 'Mortimer Sackler' har jeg også. Så stor din 'Lykkefund' er! Den dufter så herlig.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Många växter har ju några år på nacken och klarar av torkan på ett fantastiskt sätt, sen finns det vissa som står lite tokigt och därför gulnar när torkan blir för långvarig. Men det är, som du säger, otroligt vad de kan klara. Nu regnar det ikväll och förhoppningsvis försätter det hela natten.
   'Leander' är fin och om jag minns rätt är 'Alchymist' "nära" den släktmässigt. 'Lykkefund' är härlig, både i växtkraft, blomning och doft.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Sannerligen är det varmt för både människor och växter. Men här (öster om Norrköping) har vi ändå haft tur med några rejäla regnskurar på nätterna. Så än är jag inte så orolig. Det är inte på långa vägar som sommaren 2018, då en hel del växter strök med i värmen :(
  Rosorna är fantastiska nu! Och jag kan föreställa mig doften från din honungsros, så stor och fin! Jag planterade två för två år sedan som skydd för att slippa se grannens förfallna hus. Det har inte bott någon där på ca 15 år, men i år när de två rosorna har växt till sig och jag gärna skulle vilja gå och dofta på dem så har grannarna börjat röja i trädgården och i huset. Så skulle jag springa där och dofta på rosorna nu så skulle det verka som jag smyger omkring och spionerar på dem, haha.
  Hur som helst det är en fantastisk sommar och det grönskar och blommar, som du skriver, som aldrig förr.
  Hoppas du och din växter snart får lite svalka, regn och återhämtning.
  Ha det gott! Hälsar Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor ute på en halvö och regnet brukar ta slut innan det når oss så somrarna blir mer och mer torra. 2018 var hemskt, vi köpte 40-50 kubik vatten för att trädgården inte skulle ta alltför stor skada (har mycket växter...). I år har vi klarat oss med en bråkdel och jag försöker att inte vattna annat än att det verkligen är nödvändigt. Gräsmattan får klara sig helt utan.
   Rosorna är fina och eftersom jag har en del nya är det extra kul. Hoppas du får tillfälle att njuta av dina!
   Visst är sommaren fantastisk och ikväll regnar det och jag hoppas att det kommer tillräckligt för att marken ska bli ordentligt genomfuktad så att växterna kan fortsätta leverera.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Roser er vist ret hårdføre og dine ser meget sunde og livlige ud. Flot pergola!
  Du har sikkert ret i at du lider mere af tørke-stress end dine planter, som ikke kender til vejudsigten, men man bliver naturligvis bekymret. På billeder ser din have nu ret skøn ud!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Trädgården är fortfarande fin trots att en del partier skulle mått bra av regn (tidigare). Har prognosen rätt så kommer vi få en härlig mängd regn i natt och jag kan pusta ut!
   Rosorna har gillat värmen och blommar fint.

   Ha en fin helg. Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Här har vi fått regn några nätter, och det var skönt. Hela världen känns friskare efter regnet. Trodde det skulle regna idag också då vi planerat en hel dag i trädgården med dottern. Tänk att det blir så mycket roligare att rensa när man har sällskap. Du har många växter som också finns hos mig i min trädgård. Lykkefund är inte riktigt lika stor hos mig. Valdemar ser skön ut.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Sitter och lyssnar till regnet som äntligen kommit och jag håller tummarna för att det fortsätter hela natten. Vi har haft flera veckor med klibbig värme och efter regnet kommer det nog kännas ljuvligt!
   Sällskap i trädgården är alltid kul och om man får hjälp med rensning, ännu bättre.
   'Lykkefund' har bra växtkraft och du ska se att den tar för sig mer och mer. 'Valdemar' är en riktig liten pärla som jag hoppas mycket på.

   Ha en fin helg. Ulrika

   Radera
 5. Först - hostan heter 'Bridal Falls', minns inte om jag sagt det eller ej...

  Härlig rosenblomning som du har nu och rosor verkar tåla torka och värme riktigt bra. Leander var en favorit men min försvann en besvärlig vinter men jag vill ersätta den så småningom. Rosendoft är ljuvlig :) Tur du har bunkrat vatten att stödja dem som behöver med.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har försökt få tag i just den tidigare men inte lyckats, verkar vara populär. Är så fin.
   Rosorna står i lerjord så jag antar att det finns fukt långt ner, har några som står torrare och som inte mår lika bra... 'Leander' är ny sen något år och verkar vara en toppenros. Får inte mycket skötsel men växer och klarar sig ändå.
   Regnvädret som drar över landet lyckades även ta sig hit och det strilar ned sedan någon timme. Härligt, kommer det så mycket som prognosen visar blir jag riktigt glad.

   Ha en fin helg. Kram Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...