lördag 25 juli 2020

Frösådda ettåriga


Ettåriga växter är underrepresenterade i min trädgård. Jag har dåligt med plats för fröer inomhus och i år saknade jag dessutom kallväxthuset, som monterats ned i väntan på ny plats. När väl handelsträdgårdarna börjar sälja dem har mitt fokus flyttats till perennerna.

Några som jag i alla fall brukar så är rosenskära i lite olika färger och möjligen tobaksblommor. Båda ratas av rådjuren och är inte knepiga på något sätt utan blommar snällt och mycket. Och frösår sig själva, så i år litade jag på att naturen skulle se till att jag fick ett par av varje utan att behöva så.

Förra året växte enbart vita rosenskära här, men i år verkar det bli en blandning av vita (som bara är i knopp än) och den "vanliga" cerise. De är lika välkomna båda två.

Rosenskära, Cosmos bipinnatus, med koreansk anisisop i bakgrunden och vit isop nedanför. 

Efter lite jagande efter fröer kunde jag i alla fall så blomsterkörvel i år. Har varit en önskeblomma några år men utbudet av fröer har sviktat hos fröfirmorna. Till slut hittade jag den i STA's frölista tack vare någon flitig trädgårdsamatör som varit snäll och samlat frön. Den kunde fått en mer ompysslad start men trots det belönar den mig med fina blommor. 

Tycker att den passar nästan överallt och att de överblommade fröställningarna är nära på lika fina som blomflockarna. 

Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora, tillsammans med daggkåpa och smällspirea 
Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora, i sällskap med lavendel

Lejongap kommer jag definitivt (också) så igen. Verkar vara en lika bekymmerfri ettåring som rosenskära och tobaksblomma och som belönar en med härlig blomning trots direktsådd och lite halvdan skötsel. Skulle helst kunnat välja färger lite friare, men hittade bara färgmixade fröer och kanske är det så de gör sig bäst. I en salig blandning av gult, vitt, rött och rosa. 

Lejongap, Antirrhinum  majus 
Tre olika salvia fick komma i jorden; daggsalvia, silversalvia och praktsalvia. Daggsalvian har inte riktigt kommit igång än (pga sen utplantering) och silversalvian är det något djur, kanske sniglar, som gillar riktigt mycket. Jag ser rester av plantorna men tror inte att de kommer komma igång tyvärr.

Praktsalvian fick plats i en skyddad miljö, en bit ovan mark i en kruka och där sköter den sig exemplariskt. 

Praktsalvia, Salvia splendens 'Lighthouse Purple'

Sommarljus är väl egentligen en perenn och en av de plantor jag hade förra året har faktiskt övervintrat ute och precis börjat blomma. Vågade inte lita på det utan sådde nya i våras och det är okomplicerat att få dem att gro. Skillnaden mellan de egensådda och köpta är att de egna kommer igång senare, precis som med så många andra.
 
Har inte riktigt hittat rätt plats för dem, tycker att de har en tendens att försvinna bland allt annat. Nästa år ska de nog få en plats i en kruka, antingen själva eller med någon väl val partner. 

Sommarljus, Gaura lindheimeri 'The Bride'

Få blommor är väl så diskreta som vaxblomma. Precis som sommarljuset kan den helt försvinna om den är felplacerad. Men bladen är lite speciella och har blicken väl fastnat på dem så ser man också den fina blomman. I år fick de plats i halvskugga i den så eftertraktade "goda" jorden och har växt till fina plantor.

Vaxblomma, Cerinthe major 'Purpurascens'

Till slut en frösådd "ettåring" (hos oss) som överlevt de senaste två vintrarna och till och med självsått sig till viss del i sandig jord längs en kallstensmur. Murbinka påminner om besök i många fina trädgårdar i England och drömmen är väl en stentrappa som de väller nedför. Riktigt där är jag inte men jag tar frön varje år för att inte bli utan.
Murbinka, Erigeron karvinskianus 
 








4 kommentarer:

  1. Underbara blommor och vad vore en sommar utan rosenskära och sommarljus?? Inte mycket! Så vackert och somrigt i dina rabatter...härligt att se!
    Kram från ett blåsigt Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vid den här tiden är det en paus i blomningen för mina perenner och jag undrar alltid varför jag inte sått fler ettåringar att fylla ut med. De kräver så lite och ger så mycket.
      Kram /Ulrika

      Radera
  2. Lite sommarblommor är härligt att ha och kunna klippa till buketter av. Jag brukar köpa lejongap från engelska firmor eftersom de, som jag, är lite petigare med färg. Där finns färgsorterade sorter att välja och vraka bland.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kikade lite och visst fanns det mycket bättre urval där. Har beställt andra fröer från engelska (och andra utländska) fröfirmor tidigare, men av någon anledning slog tanken att leta där mig inte.
      Tack för tipset!/Ulrika

      Radera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...