lördag 1 augusti 2020

Bilder från veckan

Högsommar och juli har precis övergått i augusti. Känns fortfarande som om trädgården går på halvfart och att allt är lite senare än vanligt pga en tid med lite lägre temperaturer. Men nu har värmen återvänt och det finns inte så mycket mer man kan göra än att skrota runt, rycka lite ogräs och ta bilder på det som blommar. Här kommer ett axplock.

Sitter man på terrassen och tittar mot sittplatsen på andra sidan gräsmattan, sticker (vad jag tror är) 'Alma Jansson' upp sina blommor och döljer nästan brudslöjan och temyntan som bl a blommar i  "gamla rabatten". Namnet kommer av att det var den enda egentliga plantering som fanns när vi flyttade hit. Då växte där en pion, en ros och vårvivor. Vårvivorna finns kvar och pionen har flyttat till annan plats.
 
 
Phlox paniculata, troligen 'Alma Jansson'
Temynta, Monarda 'Beauty of Cobham'

I en närliggande plantering blommar en annan flox som jag fick av en trädgårdsvän för många år sedan. Det blå som sticker fram här och där är en långblommande trädgårdsnäva som är lite lägre och kompaktare än 'Rozanne' och det rödbladiga en smällspirea.

Höstflox Phlox paniculata (okänd sort) trädgårdsnäva Geranium 'Azure rush' och smällspirea Pysocarpus opulifolius (okänd sort).

Med lite värme så kanske vindruvan som växer mot söderväggen kan leverera lite mogna klasar. Valde en sort med gröna druvor för att fåglarna skulle lämna den ifred och det gör de men getingarna tar druvorna om jag inte är snabb nog att plocka.

Vindruva, Vitis (Labrusca-gr.) 'Himrod'

Under äppelträdet samsas växter som klarar torka, dels för att trädet tar fukten men också för att jordlagret inte är särskilt djupt. Lite torrängskänsla över planteringen. När solen tittar fram hittar många pollinatörer dit.

Vit röd solhatt, Echinacea purpurea 'Alba' och rysslök, Allium angulosum bl a

Långt ifrån torrt är det i dammen där näckrosorna blommar. Har planterat två olika näckrosor, en ljust rosa och en mörkt röd, men lustigt nog blommar de i allt från vitt till mörkt rött. Alla lika vackra.
 
De små flytbladen och de gula blommorna är sjögull som jag planterade utan att inse hur växtglad den är. Avlägsnar mängder varje år och är noga med att den hålls i schack. Listad som invasiv av naturvårdsverket. 


Klematiserna som är planterade i pergolan verkar stå lite skuggigt, men kanske är det bara jag som är otålig eller så är det lite mer näring som behövs. En del försommarblommande och har redan gjort sitt men två har precis börjat årets blomning.

Clematis Blue Angel

Clematis (Texensis-gr.) Princess Kate 
 
En gång tidigare har den svarta nysroten blommat och i år verkar det också vara rätt förutsättningar. Vet inte om blommorna är snygga, men de är i alla fall fascinerade och lite mystiska. Vilken tur att de veckade bladen är så fina att den pryder sin plats även de år den inte blommar

Svart nysrot, Veratrum nigrum

I slänten blommar mjukakantus och ger medelhavsvibbar. Lite tudelad förtjusning, tycker den är häftig men har försökt gräva bort den och den återkommer likväl. I höst blir det nytt flyttförsök, ny plats är utsedd och sen får jag väl vara hårdhjärtad och dra bort de blad som förmodligen kommer komma upp. 

Mjukakantus, Acanthus mollis

Några dahlior har kommit igång för året och den som fångat mitt intresse mest är 'Creme de Cassis' som visat sig vara starkväxande och blomvillig. Har en härligt fyllig färg.
 
Andra dahlior har det kämpigt med snigel och tvestjärtsangrepp men brukar vara pålitliga och jag räknar med att de kommer igång och blommar fram till frosten. 

Dahlia 'Creme de Cassis' och klotlök, Allium sphaerocephalon

Det får vara allt för den här veckan. Nu ser jag fram mot mer värme och ännu mera blomning. Allt gott.

11 kommentarer:

 1. Oj så mycket fint i den trädgården. Våra clematis vill inte riktigt i år har tom. köpt en ny. Hoppas att det ska frodas nästa säsong. Gillar den där sirliga floxen. Har nog bara sett sådan i vitt eller liknande i alla fall. / Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia,
   Kul att du tycker att det ser fint ut. Floxen är härlig men man måste ge den plats för den sprider sig rätt bra. Har fått den från en trädgårdsvän. Allt gott/ Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Vilken vacker trädgård du har, med många fina växter. Floxen är vacker, antar att den doftar ljuvligt. Har köpt några flox och temynta på växtloppis, och i år är de riktigt fina. Ha en fin söndag.
  /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tack :) Gick ut och doftade lite extra på floxen och den doftar med en mild, fin doft. Kul att fynda på växtloppis! Det är ju där man kan hitta riktiga pärlor. Fin söndag till dig med. /Ulrika

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Så frodig blomstring!
  Flotte høstfloks og klematis.
  God søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja både höstfloxen och klematisarna är fina.
   Ha det gott./Ulrika

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...