lördag 8 augusti 2020

Trädgårdstur i början av augusti

Har under de senaste veckorna haft några besök av semesterfirande vänner. Eftersom de alla vet att mitt stora intresse är trädgård så tar de gärna en tur i trädgården. Vanligtvis går jag i trädgården på egen hand, eller möjligen i sällskap med någon familjemedlem, så därför är det extra kul att få sällskap av någon/några som inte sett den på länge eller kanske inte alls tidigare. 

Tänkte att veckans inlägg därför kunde få bli en tur i vår trädgård.

Bredvid infarten till vår tomt finns en ganska nygjord lund som jag kallar "bakom berget" eftersom en vacker bergknalle döljer vårt hus från vägen som går förbi utanför. Ännu så länge är planteringarna ganska glesa och just nu blommar det lite sparsamt eftersom det mesta är vårblommande träd och marktäckare. Men bland annat blommar en vipphortensia, några hostor och alunrot.
Lite längre bort längs stigen växer astillbe och hyacintviva på en liten bergklack. 
Och ovanför dem en liten lundsköna.
Och längs stigen en av mina favoritblommor, stjärnflocka.
I en bergsskreva har några stenar fått bilda en trappa där bl a finnslide, stormhatt, kransveronika och fackelblomster blommar på en avsats.
Fortsätter man stigen, kommer en liten krök där kompost/skräp-slänten under våren rensats från det värsta ogräset. Numera kan man ta sig en liten paus på en bänk omgiven av träd, buskar och marktäckare. Om man överser med att ogräset försöker vinna ny mark och allt är långt ifrån klart, är det en härlig plats att tillbringa en stund särskilt under tidiga mornar och sena eftermiddagar.
En bit upp i slänten ovanför bänken har en vipphortensia precis börjat blomma.
Stigen tar en sväng runt en blåbärsslänt och sen börjar trädgården igen. Grenarna från en lärk skapar en trolsk stämning och väldigt ofta stannar jag till här och kikar under grenarna bort mot en fuktigare del av lunden, medan mina vänner mest fokuserar på att huka sig under grenarna.

Nu har man kommit ut till en gång mellan trädgårdens stora lundområde och en brant slänt nedanför vårt hus. I slutet av gången syns en bit av den cirkelformade gräsmattan och bortanför den en humlestör.

Så här års täcks både lunden och slänten mest av blad och väldigt lite blommor. Till vissa delar är slänten frodig medan andra delar är torrare och ganska ointressanta under sommaren.  


När man kommer ut till gräsmattan skymtar man dammen och pergolan. Näckrosorna i dammen och porlandet från vattenfallet är lockande.

På andra sidan dammen finns en bänk som man kommer till via en kort stig. Bänken skymtar bakom prydnadsgräset.
För att komma till pergolan måste man ut på gräsmattan igen och gå förbi dammen. På ena sidan av pergolan finns ett elefantgräs som i år har rymt från den avskurna plasttunna det planterades i och på andra en honungsros som klippts tillbaka efter årets blomning men ändå täcker pergolans tak.

Från pergolan kan man se igenom till dammen och skymta bänken. Tack vare skuggan från trädkronor och pergola är det frodigt här så länge det inte dröjer alltför länge mellan regnskurarna.

I andra änden av pergolan finns en alternativ infart till trädgården som tenderar att samla allt som ska slängas/återvinnas så turen vänder om mot gräsmattan igen. Och vem kan motstå en blommande (skugg-)violruta? 

Tillbaka över gräsmattan och uppför trappan till trädgårdens övre del, med ett kortare stopp för att kika bredvid bastun. Där livas en rödbladig lönn, hakonegräs och blåbarrig gran upp av några hyacintvivor och en anisisop som självsått sig mitt i en kruka med bambu.

Nästan uppe vid huset där vardagen finns.

Och så äntligen uppe vid huset och den mer ordnade delen av trädgården där gräsmattan ser ut att vara i behov av lite regn och kanske en klippning. Cirkeln är sluten och skiffergången till höger leder ner till infarten där trädgårdsturen började. En bit bort kan man se olika flox och att buddlejan kommit igång och blomma högt över temyntan.

Och tittar man tillbaka mot den gång där vi precis kom upp så ser det ut så här.

Så var trädgårdsturen slut för den här gången och förhoppningsvis har du haft lika trevligt som jag. Allt gott!8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika!
  Tack för en trevlig tur, du har en vacker och stor trädgård. Grönt och frodigt, så fint.
  Lummiga gröna delar med hosta, gillar jag speciellt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Ja trädgården är kanske stor men till största delen med lite vild karaktär (stora lundområden) så att den inte ska bli så arbetskrävande. Delar av lunden (ej med på bild) har med åren blivit mer lummiga än jag kunde tro så nu måste jag börja rensa bort för att komma fram :) Ha det fint du med! /Ulrika

   Radera
 2. Så mysigt du har det! Tack för turen!
  /Anette
  Kommenterar från min gamla blogg eftersom dina inställningar under "kommentera som" inte medger namn eller URL. Du kan ändra det bakom kulisserna i bloggen. Nu heter min blogg Ätliga trädgården

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette,
   Tack för titten. Och tack för tipset om att ändra inställningarna. Nu kanske det fungerar bättre. Allt gott./Ulrika

   Radera
 3. Takk for turen! Fine omgivelser og spennende planter "bakom berget"! Jeg har faktisk en del av hagen kalt "oppå berget" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för titten. Ja, det är ju bäst att ge planteringarna namn så man kan orientera sig i trädgården ;)

   Radera
 4. Stigen genom lunden ser magisk ut på bild. Och visst kan man unna sig att njuta på en bänk även om det finns ogräs jämte - tvärtom tänker jag att det är en skön konst att kunna göra det. Även resten av turen är härlig och pergolan så fin. Varje gång jag ser en pergola börjar jag fundera på var jag kan ha en... ..har inte kommit på något bra ännu.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Tack. Ja, brukar rycka lite av ogräset nu och då när jag pausat en stund, om andan faller på. Pergolan skapar ett fantastiskt rum när man går in i den och jag hade gärna haft en som man kunnat sitta i, men det gick inte att planera in. Hoppas du kommer på något sätt att få plats med en.

   Allt gott!/Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...