söndag 19 juli 2020

Vackert just nu

Under de första veckorna av juli var sommarvärmen borta och istället både blåste och regnade det. Nu har det varit varmt några dagar igen och jag väntar på att dahlior och sensommarblommor ska börja blomma. Till dess får man njuta av det som är fint just nu.


Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle' med sällskap av bl a blomsterkörvel, Orlaya grandiflora, och lavendel, Lavandula angustifolia.


En bit längre bort kantar lavendel en gång tillsammans med daggkåpa, Alchemilla mollis. Daggkåpan vill gärna växa ut över gången och en del av blommorna måste klippas bort för att stegen ska synas.
 
 
Silvermartorn, Eryngium giganteum 'Miss Willmott's Ghost' gör sig extra fin i solljuset. Bakom den finns rödbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Diable D'Or' och vitstrimmigt tuvrör, Calamagrostis x acutiflora 'Overdam'.


Trädgårdens äldsta ros, som jag tror är 'Maiden's Blush', förlorar alltid formen pga veka grenar. Kanske måste beskära den mer och satsa på färre men starkare grenar.


Ren trädgårdsromantik. Vit och rosa myskmalva, Malva moschata, med knoppig brudslöja, Gypsophila paniculata. I bakgrunden syns riddarsporre, Delphinium, av okänd sort och som blivit tyngd av senaste tidens regnande.
 

Lite oskarp bild men med kunglig glans, Clematis (Texensis-gr.) 'Princess Diana'. Blir c två meter hög. Tacksam och blomvillig klematis.


Välmående temynta, Monarda 'Squaw', som är nästan lika hög som jag. I bakgrunden lyser vitstrimmigt tuvrör, Calamagrostis x acutiflora 'Overdam', en favorit i trädgården.


Vid dammen blommar dvärgkaveldun, Typha minima, och flikbladig plymspirea, Aruncus dioicus 'Kneiffii'.


På andra sidan dammen är det bladväxter som trivs. De fina stammarna tillhör glanskörsbär, Prunus serrula, och de stora bladen nedanför Hosta 'Gold Standard' flankerad av kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Mr Morse'. Bakom glanskörsbäret syns bladen av sköldbräcka, Darmera peltata.
 

I lunden som vätter mot morgonsolsidan växer Rhododendron (Yakushimanum-gr.) 'Silbervelours' omgiven av lungört, Pulmonaria, okänd sort.


I kvällssolslunden bakom berget trivs fläcklungört, Pulmonaria officinalis, tillsammans med vintergröna, Vinca minor, och vitblommande kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Mr Morse'.

Det här är mitt första inlägg på TrädgårdsFärgring. Är ny i bloggvärlden och håller på att lära mig hantera Blogger så ni får ha överseende om något blir tokigt. 
 
Ha det gott i sommarsolen.








3 kommentarer:

  1. Hej!
    Vilket härligt inlägg med många härliga växter. Så vackert.
    Välkommen till bloggvärlden och Trädgårdsfägring.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Hej Marika
    Tack för välkomnandet och de uppmuntrande orden. Alltid lite läskigt att kliva in i något nytt...
    Trevlig helg till dig med. /Ulrika

    SvaraRadera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...