fredag 14 augusti 2020

Kan ha gjort något dumt

Vid vår infart står ett körsbärsplommonträd. Det var i alla fall namnet jag registrerade när vi köpte trädet för kanske 20 år sedan. Sortnamn fanns kanske men är inget jag minns och jag kan inte bli klok på om det är 'Nigra' eller 'Spidola' som är de två vanliga sorterna på marknaden. Oavsett vilken av de båda det är verkar det i alla fall som det numera borde kallas blodplommon.

Trädet är väldigt fint under en vecka på våren, men också senare tack vare de mörka bladen under sommaren. 

Blodplommon, Prunus cerasifera 'Nigra' eller 'Spidola'?

Körsbärs/plommonträd ska man ju vara lite försiktig med att beskära och om ifall att man ändå tänker göra det så är det JAS-månaderna som gäller. Sagt och gjort, jag har varit försiktig..... flera år...

Trädet före beskärning

Så försiktig att trädet blivit oformligt och, konstigt nog, har den norra sidan växt mer än någon annan del av trädet. Den extra delen på trädet gav entrén ett murrigt intryck och planteringarna under trädet trycktes ner. 

Har väntat på lämplig tid under JAS, och i måndags var det dags. Sekatör, grensax och grensåg kom fram och grenarna började falla. 

Försökte göra så få snittytor som möjligt och hoppas att trädet inte ska ta skada av beskärningen. Har sett att en del grenar dött de senaste åren och vet att trädet inte kommer vara för evigt men vill ändå ha det kvar så länge som möjligt. 

Blev i alla fall väldigt nöjd med resultatet, entrén känns luftigare och nu har jag en hel plantering under trädet som behöver ses över. Vad kan vara roligare än det?

Trädet efter beskärning


 

6 kommentarer:

 1. Trädet ser jättefint ut efter beskäringen. Vi håller tummarna och hoppas att det klarar sig. Vattna, vattna och vattna. Ha en skön augustihelg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingmarie. Ja, det hade kommit till en punkt när trädet tog mer än det gav och jag såg ingen annan lösning än att åtminstone försöka. Tack för tipset om vattning, är torrt och varmt här nu.

   Skön helg till dig också!/Ulrika

   Radera
 2. Fint resultat efter beskärningen. Och det är alltid kul att få till eller att få göra om en plantering. Och som du skriver - det fanns inte så mycket att förlora.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hade väntat alldeles för länge redan. Har redan börjat fundera på vad som kan trivas i det numera lite ljusare läget.
   Allt gott. /Ulrika

   Radera
 3. Hei!

  Så hyggelig å bli kjent med en ny hageblogger! Det var nok lurt å beskjære treet nå. Håper det går bra med det fremover.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Tack. Började blogga nu i somras, trots att jag funderat på det länge. Kul att få utbyta bilder/tankar med likasinnade. Ger inspiration.
   Trevlig helg!/Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...