söndag 20 september 2020

En höstvecka i trädgården

Hösten är här och soliga dagar som de senaste är härliga i trädgården, särskilt när vinden håller sig lugn. Solljuset lyfter fram gräsen som precis börjat blomma. Har lite olika sorters glansmiskantus och försöker välja de som blommar tidigt. Just den här var onamnad när den köptes men jag tror att det kan vara en 'Flamingo'. 

Och visst är den lik den 'Flamingo' som jag upptäckte att jag planterat nära vår terrass. Tillfällighet, eller om jag bara är glömsk vet jag inte men det spelar ingen roll. Tidigblommande och fina blomvippor, uppskattningsvis kanske 1,5 m hög.



Är placeringen bara solig nog så hinner höstsilveraxen blomma (och dofta) innan säsongen är över. Har jagat "rätt plats" för de plantor jag har vilket gjort att jag blir lite osäker på sortnamn, men stämmer mina anteckningar är det här 'Brunette'. Tror ljuset lyfter fram det rosa i blomaxen lite extra.

En bit in i lunden har höstfärgerna börjat synas och allra mest hos blodolvonet 'Onondaga'. Tidlösorna tittar upp men har inte slagit ut än, kanske för att det fortfarande är morgon. I bakgrunden syns de starkt orangefärgade frukterna hos munkhättan.



Det vitstrimmiga tuvröret 'Overdam' blommar under sommaren men är dekorativt även som utblommat. Här samsas det med vipphortensian 'Limelight', bukettapel och i bakgrunden smällspirean 'Diabolo'.

Långt ifrån allt är som man skulle vilja och hösten är ju ett bra tillfälle att rätta till saker som behöver rättas till. Här har trädgårdsirisen trivts lite för bra och även om den är fin när den blommar blir det lite väl rörigt när bladtuvan tenderar att falla isär. 


Hur kan en tuva bli så mycket när man gräver upp den? Hade förberett en ny plats men trots att jag planterat tre större klumpar där är det här "över". 

Efteråt ser det lite magert ut men i framtiden ska det finnas mer struktur och vinterintresse tack vare buxbomen. Två är nya och den tredje fanns här förut. I övrigt har växterna bara flyttats om lite och en hel del tagits bort. Kommer nog vilja minska omfånget på de andra iristuvorna så småningom men för tillfället känns det ändå som om planteringen fått ett lyft. Växer nu bara lavendelhäcken ihop så....

Tidig höst är det ju fortfarande okej att beskära buskar och träd. Den rödbladiga trollhasseln har hela sommaren fått oss att sucka varje gång gräset behövde klippas eftersom grenarna hängde ut över gräsmattan. Efter att en tredjedel av busken klippts bort ser det luftigare ut och kanske går det till och med att plantera något under. I alla fall kan buxbomsplantorna som gömts där och gräset kanske börja växa.

På terrassen är solstolarna övergivna och dynorna stuvats undan, men i en av krukorna blommar rosen 'Leonardo da Vinci' obekymrat vidare.



Att hösten är på gång syns också i lunden bakom berget där komarovlönnen antar en svagt orange ton medan den småblommiga hästkastanjen går mer åt gult. Och höstcyklamen som precis fått ett nytt hem, blommar för fullt.


Som alltid mot slutet av säsongen, börjar jag fundera över vad jag gillat och inte under året som gått. Gör noteringar om vad som ska ändras. Jobbar hela tiden mot större partier av de enskilda växterna men i regel slutar varje nytt projekt med att jag planterat lite av varje, för att se vad som trivs just där. Ibland löser växterna det själva genom att vissa konkurrerar ut andra, ibland tvingas jag bestämma mig för att rensa bort och förenkla. 

Något som är bra på att konkurrera och ta för sig är vildvinet som precis börjat skifta färg för hösten. Vackert.


Allt gott!




13 kommentarer:

  1. Så mange fine gress du har. De trives ikke så godt her. Leonardo Da Vinci kjøpte jeg nå i høst. Din ser veldig flott ut. Villvin får veldig flotte høstfarger ja.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit.
      Ja jag har sex-sju olika sorters miskantusgräs, alla fina på sitt sätt. Det verkar som de inte vill ha det för magert och torrt för att trivas, annars är de problemfria. Leonardo da Vinci är fin, men om den inte får mycket näring blir grenarna veka och orkar inte hålla upp de fina blommorna. Hoppas att du lyckas med din!
      ALlt gott. Ulrika

      Radera
  2. Gräs och vildvin, höstens primadonnor. Härlig slutbild med vildvinet som tar för sig.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Hej Ulrika!
    Ser så fint ut hos dig. Skaffade en ny Brunett som jag hoppas hitta rätt plats för. Doften är härlig. Limelight är så fin, den står kvar på önskelistan. Hittade inga fina exemplar på växtgården. Vildvinet har så fantastiska färger.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,
      Tack! Ja höstsilveraxen är superfina, till och med medan de står i knopp. Har lite olika vipphortensior, men Limelight är den jag har flest av. Tycker att den håller sin fin över vintern på ett sätt som några av de andra inte gör. Hoppas du hittar en. Vildvinet svingar sig upp i träd, och ner över en bergssluttning, är "vilt" på många sätt och med en fantastisk höstfärg!
      Ha det gott!/Ulrika

      Radera
  5. Fornuftigt at plante stedsegrønne buske ind i bedene! Vi skal jo også have noget at se på om vinteren. Og ellers har du vel nok mange flotte plantesammensætninger! Græsset er en stor glæde netop nu mens det blomstrer og svæver over bedene. Vildvinen er noget af det mest spektakulære når det kommer til høstfarver, og den bliver bare bedre i den nærmeste tid.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla,
      Ja det blir fler och fler städsegröna växter i min trädgård för varje år. Dels så lugnar de ner planteringarna, dels så blir trädgården vackrare under vintern. Hösten är verkligen gräsens tid!
      Allt gott! / Ulrika

      Radera
  6. Tycker det är väldigt fint i din trädgård. Tycker om närheten till naturen, det vilda som så vackert förenar sig med trädgården. Jag har ett gräs (som saknar namn) som ser ut precis som det på din bild. Kanske du gett mig namnet. Hur som helst så är det dekorativt med sina röda vippor.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita,
      Tack, vad glad jag blir. Bor i ett gammalt sommarhusområde och min ambition är att trädgården ska passa in i naturen omkring den.
      Kul om du (kanske) fått ett namn på ditt gräs!

      En fortsatt fin vecka till dig med!
      Allt gott. /Ulrika

      Radera
  7. Jag tycker det är hopplöst svårt, ibland omöjligt, att se skillnad på en del av de olika miscanthusgräsen. Jag vet vilka jag planterat men så blev de inte korrekt märkta från start. Oavsett så älskar jag dem.

    ..eller hur.. det går lätt som en plätt att få upp växter men sen tar det tid både att dela och hitta fler och nya platser. Jag har gjort en latlösning i år. Jag har delat och satt de i grupper jämte varann. Tror, inbillar mig, att jag till våren ska skriva etiketter och kruka upp dem. Som lök på laxen häromdan hittade jag krukan där alla tidlöselökar av 'The Giant' hamnade. En nätt 25 liters kruka full. Nu vet jag åtminstone var jag ska sätta dem.

    Ha det så gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kommer ju helt tiden nya sorter av miskantusgräs och som så ofta med populära växter så är sorterna snarlika varandra. Men de är fina hur som.
      Känner igen tanken om allt ordentligt man ska "göra sen" när man har mer tid, och de snabblösningar man hittar "så länge". Härligt att kunna plantera tidlöse-"överskottet"!
      Ha det gott!/Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...