lördag 19 september 2020

Höjdare


Blir alltid lika fascinerad av perenner som inte syns alls i början av säsongen men utan att man ens märkt det, helt plötsligt blommar i ögonhöjd eller till och med högre upp än så. 

Först ut att blomma bland höjdarna i min trädgård, och nära på sisten att blomma också, är finnslide. I år blev den över två och halv meter hög. Luktar lite speciellt om man kommer för nära men en toppenväxt som imponerar med växtkraft och lång blomning. Satte en ram runt den som stöd en bit upp i våras, eftersom häftiga sommarregn kan knäcka grenarna.

Nu har den (nästan) hunnit blomma över och blomvipporna har antagit en lätt rosa ton.
 
Finnslide, Aconogonon x fennicum

Lerjord, för året helt ogödslad, verkar passa temyntan bra. Den trivdes inte riktigt på sin förra plats och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den så några rotbitar slängdes i en hög på en nygjord planteringsyta. Ett år senare visar den upp sitt bästa jag och blommade i ögonhöjd hela juli och en bra bit in i augusti. Är glad att jag inte slängde den på komposten.

Men lite tokigt att ha en 150 cm hög kantväxt så nu ska den få en permanent plats lite längre bak i planteringen som belöning. Trodde inte att den kunde bli så hög och årets höjd kanske visar sig vara onormalt. Men oavsett så kommer den göra sig bättre längre in i planteringen och så gör det inte så mycket att den kan se lite tråkig ut när man klippt ner den efter blomning.

Temynta, Monarda 'Squaw'

Två olika varianter av blåverbena dyker upp lite här och där i trädgården, dels den blå och dels den rosa. Båda är fröplantor av köpta dito och båda lika välkomna. Vill man inte ha dem just där de väljer att växa så är de enkla att rensa bort och jag har också en känsla av att de är "inte så långlivade" perenner.

De älskas, precis som temyntan av humlor, bin och fjärilar. Både den blå och rosa varianten blir höga om de växer någorlunda fuktigt. Runt en och en halv meter upp vajar de fina blomspirorna och blomningen pågår länge.

Rosa blåverbena, Verbena hastata 'Rosea'
 
Kransveronika var årets perenn 2006 och vem kan motstå att köpa en planta då? Blommar under högsommaren och får lustiga, kluvna toppar på vissa av blomspirorna. Behöver stöd för att inte tappa formen men det kan bero på att planteringen ibland blir för torr. Soliga dagar drunknar den i humlor, bin och fjärilar. 

Kransveronika, Veronicastrum virginicum 'Fascination' 

Rosenflockel vaknar sent på våren men sätter snabbt fart och växer till en högrest, stadig rugge som lockar fjärilar i massor under augusti-september. Här har den precis börjat slå ut och ger en lite trött plantering nytt liv. Förutom de fina blomflockarna så har den fina, mörka stjälkar. Verkar klara lite olika växtplatser, även om den inte orkar bli riktigt så hög på en torrare plats.

Rosenflockel, Eutrochium purpureum

Elefantgräs hinner inte med att blomma innan säsongen är över, men kvalar med sina nära tre meter utan problem in bland höjdarna i min trädgård. Trodde att jag kunde begränsa dess spridning genom att plantera den i en avsågad stor plastkruka men den har lyckats spräcka krukan och skickar ut nya skott som jag gör mitt bästa för att ta bort. Kan ändå inte ångra att jag planterade den för den ger platsen där den växer frodig djungelkänsla och rasslar i vinden.
 
Elefantgräs, Miscanthus giganteus

Ett annat gräs som platsar bland höjdarna är glansmiskantus 'Malepartus'. Har den på flera ställen men just här, i lerig jord och soligt läge, har den snabbt blivit en riktigt stor planta som är c 1,8 meter hög. Blommar under sensommar/tidig höst och står sen stadigt kvar under vintern utan att säcka ihop. 

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis 'Malepartus'

Humlen hinner precis bilda frukter innan hösten tar över helt. Innan dess har den bildat meterlånga rankor som slingrat sig upp på en pelare, och ofta varit nere vid marken en omgång och vänt upp igen innan säsongen är över. Vet att det finns sorter som bildar frukt mycket tidigare och om jag skulle skaffa en ny planta så hade det nog blivit en tidigare sort eftersom den blir extra fin med sina ljusa "kottar". 

Är besvärlig mot sina grannar eftersom rankorna gärna använder dem som klätterhjälp, så man får ha tålamod och försöka reda ut trasslet med jämna mellanrum. De sträva bladen på humlen gör att man gör bäst i att använda handskar....
Humle, Humulus lupulus

Nu börjar det kännas som höst på riktigt och alltfler växter byter färg. Planer för nästa år smids och planteringar grävs upp och förändras. Förhoppningsvis håller temperaturen sig någorlunda hög ett tag till så att man får tid att njuta av det som fortfarande blommar och hinner med allt man vill göra. 

Allt gott.


5 kommentarer:

  1. Høje temperaturer og høje stauder. Man bliver helt "høj" af at læse dit flotte indlæg! Her har vi også lerjord, så jeg vil tage ved lære af dine betragtninger. En Malepartus har jeg netop plantet for et par uger siden, og den elsker jeg allerede, men der er mange fine forslag jeg sikkert kan bruge. Også dejligt at mange af dine høje stauder tiltrækker insekter.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla,
      Det är också en höjdare att få känna sig liten i förhållande till något som på våren knappt syns. Växter är fantastiska och visst är det extra bra om de också gynnar insektslivet i trädgården!
      Allt gott!/Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Vilket höjdarinlägg. Får läsa ikapp, har inte hunnit titta in på bloggar. Temyntan hos mig står förmodligen för torrt. Mina stora träd gör att inget trivs i rabatten intill. Håller på att gräva ur från små rötter som bildas runt alla växter. Min är runt en halv meter hög, hade ingen aning att de kunde bli så höga som din. Men den trivs verkligen.
    Blåverbenan brukar jag så varje år, nu får jag gå på jakt efter den rosa. Visste inte att den fanns. Allt ser riktigt frodigt och fint ut hos dig.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,
      Ja förmodligen är det torkan som ställer till det, min stod i en annan, torrare plantering tidigare och blev bara hälften så hög. Men det är säkert så att olika sorter blir olika höga också.
      Den rosa blåverbenan är söt. Köpte en planta för en del år sedan som blev kortlivad, men upptäckte efter något (några?) år en fröplanta som grott i en stenläggning. Lyckades ta frön då bara för att upptäcka att den lyckats fröså sig själv till flera andra platser. Ibland har man tur!
      Allt gott!/Ulrika

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...