tisdag 8 september 2020

Så kom regnet... och hösten?

Helt plötsligt känns det lite mindre lockande att ta en tidig morgontur i trädgården. Solen når inte upp över trädtopparna och luften är (små-)kylig. Men får bara gröten landa i magen och kaffet värma lite så är det svårt att stå emot. När man väl kommer ut så känns det faktiskt fräscht och levande även om hösten verkar vara på gång.

Efter en månad av torka har det kommit lite regn och växterna har sträckt på sig. Spåren efter torkan syns på vissa av växterna och de gula björklöven som redan ligger på marken. Bergkörsbäret i "den unga" lunden bakom berget har fått gulröda blad, torka eller höst? Trädet är planterat för evigheter sen men fick tillbringa sina första år i trädgården omgiven av högt gräs och i mager jord. Nu är gräset borta och jorden rikare.

Bergkörsbär, Prunus serrulata

Torkan har också gjort att marktäckarna inte riktigt orkat växa ihop men vem har bråttom? Nästa år så.... Undantaget är den vita rosenplistern som redan förra året växte på riktigt bra.


Frodigheten är större i den något äldre, större lunden på tomtens nedre del. Där har gångarna vuxit igen och man måste vara bestämd för att ta sig fram. Att det är öppet och luftigt här på vårarna känns väldigt avlägset nu. Kanske dags för att glesa ut lite? Men vad gör man av allt som måste bort? Har så svårt att bara slänga på komposten. Hortensian 'Annabelle' är ny för i år och har verkligen levererat. I bakgrunden skymtar vipphortensian 'Limelight' och rosenflockel.


En något fuktigare del av samma lundområde, i stort behov av lite rensning. Gångarna som blev till när vi byggde om huset och fick en massa kutterspån över, är numera smala och täckta av smultonplantor och andra växter som frösått sig. Blodolvonet till vänster i bild börjar skifta färg.

Det här är vad man ser av den här delen av trädgården om man har vägarna förbi.... frodigt.... och att jag föredrar att inte vara helt exponerad är tydligt. 

I slänten upp mot huset är rosenflockeln den stora stjärnan just nu, men rododendron 'Silbervelours' är också fantastisk med sina silvriga blad och knopparna som lovar gott för nästa år. Svår att gå förbi utan att röra vid bladen.

Rhododendron 'Silbervelours'
Mellan gästhuset och bastun blommar det lite mer, även om dahliorna fortfarande inte riktigt beter sig som vanligt. Stora delar av den här planteringen ska snart göras om. Den kom till i samband med att en massa jord behövde läggas någonstans och rätt som det var hade en massa växter planterats.  


Rätt genom planteringen går en gång där jag har ett litet köksland, som nu är helt öde så när på sallad och jordgubbar. Från gången ser vyn över gräsmattan ut så här och alldeles i ögonhöjd blommar rosen 'Menja.


'Menja'

Över den smala planteringen med gräs och solhattar ser man över till dammen och betongbänken som man kan pausa på.

Och i dammen blommar näckrosorna fortfarande men man ser att sjögullsbladen börjar gulna, näringsbrist eller höst? Växer kraftigt varje år och man måste slita bort revor för att den inte helt ska ta över. Invasiv art! Vattenmyntan är också bra på att ta för sig och hittar hela tiden nya ställen att bilda bestånd på.

Uppe vid huset känns det som höst allra mest, delvis för att bilderna är tagna innan solen smiter över taknocken och enstaka gula björklöv syns på gräsmattan. Planteringarna är bleka eftersom dahliorna ännu bara står i knopp och de flesta andra växter har blommat över. Men kärleksörterna har precis börjat skifta i färg och några av de olika glansmiskantus-gräsen börjar veckla ut sina vippor. Kommer nu dahliorna bara igång så blir det färgglatt igen.
Så, kanske inte höst redan utan fortfarande sensommar. Känns bra, att börja fundera över vad som funkat och vad jag vill ändra på. Våren är ju så intensiv med allt fixande, sen kommer högsommaren när man får vårda och nu sensommaren (och hösten) när man kan börja dela och komplettera igen. Härligt.

Allt gott!
4 kommentarer:

 1. Hej Ulrika!
  Tack för en härlig promenad i din trädgård. Det ser riktigt fint ut. Mycket som blommar fortfarande och ger lite färgklickar. Underbar ros, och en vacker färg på dahlian. Min som var helt uppäten har faktiskt börjat se riktigt hyfsad ut. Hoppas bara att den får blomma ett tag nu, då den äntligen kom igång. Ser att höstsilveraxet har knoppar, tror inte mina kommer att blomma.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tack för titten. Visst finns det en del som blommar än, men det känns helt klart som om trädgården håller på att "boa in sig" för hösten. Har också förhoppningar om att fler dahlior ska hinna komma igång. Idag fick jag se en första halvöppen blomma på en som jag köpte i våras. Kul. Silveraxen som står lite soligare brukar hinna blomma, de i skugga har ännu inga knoppar.
   Ha det gott!/Ulrika

   Radera
 2. Åh så många vackra bilder du bjuder på och dom ger mig känslan av att stå med ena foten kvar i sommaren och andra i hösten. Bilderna med solhattarna andas fortfarande sommar. Visst närmar sig den "riktiga! hösten mer och mer. Vi har haft några blåsiga dagar här och nattemperaturerna har varit ner mot endast 4 plusgrader. Men idag skiner solen från en klarblå himmel!
  Hoppas du njuter i er fina trädgård!

  Ha en fin helg!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Anita! Visst är det så att det står och väger, särskilt på mornarna känns det att hösten är på väg men när solen värmer på dagen så gör sig (sen-)sommaren påmind. Fyra grader låter inget kul, hoppas det var en tillfällig dipp.
   Ja, man får ta sig tid att njuta så länge det går.
   Ha en fin helg du med! Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...