söndag 25 oktober 2020

Mulna dagar men trädgården glöder

Senaste veckan har bjudit på lite kallare väder och åtminstone en natt har temperaturen varit under nollan. Även om någon blomma på dahliorna har klarat sig så ser de flesta plantorna trötta och vissna ut och det är dags att sätta spaden i jorden och ta upp dahliaknölarna för vinterförvaring. Förra årets absoluta favorit-dahlia, 'Otto's thrill' skulle precis skulle till att blomma med sin första blomma för säsongen, så en stjälk fick komma in i värmen innan första frosten.

Dahlia 'Otto's thrill', sk dinnerplate-dahlia

De lite lägre temperaturerna blev också signalen för de träd och buskar som ännu inte skiftat färg att nu är det dags. Har varit en ganska lång höstfärgsperiod här som jag tror beror på att en del buskar och träd som lidit av torka under sommaren fick sina färger tidigt och fällde också sina löv, medan andra istället dröjt länge med att förbereda sig för vintern tack vare den ganska milda hösten.

Stor häxal, Fothergilla major
Återigen den stora häxalen i bakgrunden, tillsammans med smörgul trollhassel, Hamamelis x intermedia 'Aphrodite' och knallröd klockbuske, Enkianthus campanulatus mot en vägg av rododendron.
Nät över dammen samlar upp de löv som faller. Bakom bänken en hybridmagnolia, Magnolia x loebneri 'Merrill'. I mitten av bilden står en japansk rönn, Sorbus commixta 'Carmencita' som precis börjat skifta färg och framför den syns de sista bladen på slånaronia, Aronia x prunifolia. Den lägre gultonade busken är en stjärnmagnolia, Magnolia stellata och det vackert orangeröda trädet ullungrönn, Sorbus ulleungensis 'Dodong'.

Jag har också börjat förbereda mig för den kallare årstiden genom att fixa till ett litet krypin. Efter nära tjugo år fick vårt gamla växthus lov att monteras ned för två år sedan pga gästhusbygge. Nu har jag återanvänt vissa delar och byggt mig ett krypin där jag ska kunna stå och plantera oavsett väder utomhus, och också ha mina tidiga sådder m h a lite tillskottsvärme och extra belysning.

Det står lite undanskymt och får bara eftermiddagssol så det är kanske inte ett växthus i vanlig bemärkelse utan mer en plats för stök och bök. Men i ärlighetens namn använde jag det gamla växthuset på liknande sätt. 


När jag rensat ut högvis med gamla plastkrukor firade jag med att testså lite fröer som jag kan gå och kika på för att se om de gror. Kanske lite konstig timing, men kunde inte låta bli.

Allt gott!


10 kommentarer:

 1. Dahlia 'Otto's thrill' er skikkelig flott! Synd den ikke rakk å blomstre mer. Mine er ikke oppe av jorden ennå, for frosten har ikke tatt grep, men de ser litt tuslete ut nå. Så fint med et plantested under tak!
  Ha en fin ny uke!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 'Otto's thrill' är riktigt fin men har kämpat mot tvestjärtar i sommar. Glad att jag fick se en blomma i alla fall. Nu ska alla dahlior gräva upp.
   En fin vecka till dig med! /Ulrika

   Radera
 2. Hei!
  Ja, hagen din gløder virkelig. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Nydelige farger hos deg! Flott farge på den Hamamelis. Jeg har også den Sorbus ulleungensis 'Dodong', men min har ikke hatt så fine farger før nå. Mulig den er litt sen av seg... ;)
  Min har heller ikke blomstret enda. Har du hatt din lenge? Jeg har lest at de må ha noen år på seg før de blomstrer.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Jag haft min 'Dodong' sedan 2012 och den har blommat sedan 2015 (fick titta tillbaka på gamla foton för att minnas). Vissa år med få blommor, andra mer rikligt. Hoppas att din 'Dodong' sätter fart också!

   Ha det gott!/Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Vilken underbar Otto, honom skall jag minnas när jag beställer nya dahlior. Så vackra färger i din trädgård, hos mig är det mest gula nyanser. Ditt växthus är perfekt för sådder och att stå och pyssla om växter, utan att bli blöt. Bänken / bordet är jättefint, ser stabilt ut, och gott om utrymme.
  Dagen ser ut att bli fin. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja Otto är fin. Förra året blommade den rikligt men jag delade knölarna i våras och sen gjorde tvestjärtarna livet svårt för den. Men nästa år så....!
   Har saknat ett ställe att stå och pyssla med växterna och nu känns det så lyxigt att ha det igen. Bättre planerat nu än tidigare och mycket bänkyta. Känns bra.

   Ha det gott du med! /Ulrika

   Radera
 5. Vackra färger som du har hos dig. Nu har det äntligen blivit färger här också. Brukar också samla ihop krukor och slänga massor frampå senhösten. Runda krukor är rätt så knöliga att använda när jag ska förvara växter i bänkar. Testså... ..bra term det har jag gjort här också. Men med frön som inte får torka. Och nu kom jag på - de krukorna måste ner i en bänk nånstans.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Kul att ni fått fart på höstfärgerna nu. Tar massor med bilder för att det är så vackert men oftast så lyckas inte bilderna förmedla det jag ser. Svår konst det där.
   Man inser ju hur mycket växter man måste ha köpt genom åren när man ser högarna med tomma krukor... De fyrkantiga används till frösådder och för att kruka upp saker tillfälligt och/eller övervintra, men de runda fick respass nu.

   Ha det gott! /Ulrika

   Radera

En vild vildtulpan

Under de senaste åren har smala grågröna tulpanblad blivit allt fler och dessutom har de spridit sig över en allt större yta i en av mina pl...