söndag 11 oktober 2020

Höst i trädgården

Nu börjar väderprognoserna hota med lägre temperaturer och man inser motvilligt att trädgårdssäsongen kommer ta slut även i år. Trist, men en kasse full med vårlökar väntar på plantering, för en stor del av trädgårderande är ju att se framåt och tur är det. Tänk om man bara hade den här säsongen på sig att infria alla drömmar.

En av mina drömmar för nästa år är en rosenträdgård. Rosor har länge varit långt nere på listan av vad som är aktuellt för min trädgård, eftersom rådjuren (och hjortarna och ibland även älgen) gärna smakar på mycket av det jag planterar. Men när jag insåg att vissa buskrosor visserligen blev skattade på rosknoppar men ändå lyckades blomma vackert med de knoppar som blev kvar och att klätterrosor klarar sig bara de lyckas växa upp en bit, så har antalet rosor i trädgården ökat. 

Tack vare ett byggprojekt som krävde att en del jord lades någonstans förra året så skapades en ny plantering och, visade det sig, både väderstreck och jordtyp var som gjorda för rosor. Kanske kan förvandlas till en (liten) rosenträdgård?... Efter att ha våndats över vilka jag skulle välja så kom så en leverans från Flora Linnea i veckan som gick. Glädje!

Och helt emot rekommendationerna har jag bara köpt en av var, förutom av 'Munstead Wood' som jag av någon anledning kände att jag behövde två av. De övriga som kommer finnas i planteringen tillsammans med den mörkt vinröda 'Munstead Wood' är: 'The Generous Gardener' (ljusrosa) , 'Mortimer Sackler' (rosa), 'Lady Gardener', 'Crown Princess Margareta' (båda aprikos) och 'Emily Brontë' (rosa-aprikos). Tanken är att de ska väva ihop och vara vackra tillsammans, så de är planterade ganska tätt. 

Lite längre bort i samma plantering satte jag 'Hyde Hall' som är mer (stark-)rosa. På den lite rangliga armeringsjärnsspaljén, mitt bland rosstumparna, klättrar två klematis som jag planterat tidigare. Lyckas jag bara hålla rådjuren borta så hoppas jag på fin blomning i min nya rosenträdgård nästa år.

I senast i laget, eftersom J-A-S-månaderna är över, tog jag för några dagar sedan bort en större gren/stam på den koreanska strimlönnen. Efter sommartorkan för två år sedan började den skjuta nya skott nerifrån och jag var lite för feg för att ta bort tillräckligt många av de nya skotten och den fick därför flera stammar.

Två av stammarna växte alldeles för nära varandra för att båda skulle få vara kvar och det var dags att vara modig nog att beskära. En fem meter tjock stam sågades bort och i samma veva passade jag på att ta bort de nedersta grenarna för att lyfta kronan lite på de stammar som blev kvar. Nu håller jag tummarna för att lönnen inte ska misstycka alltför mycket.

Acer tegmentosum 'White Tigress'

Strimlönnen är ganska intetsägande under sommaren, men jag gillar både bladutspringet och de fina guldgula höstfärgerna. Men den verkliga behållningen ligger kanske i den fint strimmade barken (och de rödtonade grenändarna som lyser under vintern).


Nu har också trollhasselbuskarna börjat skifta färg. Gulblommande 'Arnold Promise' får en blandning av gul-orange-röda höstfärger, medan 'Barmstedt Gold' får gula blad på hösten. Ser också att de har fullt med knoppar redo att blomma tidigt (februari/mars) nästa år. 

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
Hamamelis x intermedia 'Barmstedt Gold'

En ny bekantskap, och senblommare som gillas av pollinatörer, är den rosablommande skäggbusken. Ska bli knappa metern hög och blomma i september vilket var precis vad jag saknade i planteringen vid infarten. Vill ha det väldränerat och ska klara zon 3, så förhoppningsvis kommer den igen nästa år.

Caryopteris x cladonensis PINK PERFECTION ('Lisspin')

Söndagmorgon, solen skiner och det är vindstilla. Dags för en snabb promenad och sen ska narcisserna i jorden. Kommer bli så fint i vår.

Allt gott!12 kommentarer:

 1. Härliga höstbilder och en liten rosenträdgård skulle jag också vilja ha...
  Sista bilden är helt ljuvlig med den lilla humlan :)
  Kram från ett soligt Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja humlorna är lite långsammare nu än tidigare och den verkade fullt upptagen med skäggbusken!
   Kram Ulrika

   Radera
 2. Så flotte roser du har kjøpt! 'Munstead Wood' og 'Mortimer Sackler' har jeg også. Herlige roser er de begge to. Flott Acer også.

  Ha en fortsatt fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Hej Marit,

  Ja jag hoppas att de ska bli fina. Kul att du har några av dem och tycker om dem. Alltid svårt att välja vilka man ska satsa på.

  En fin söndag till dig också! Ulrika

  SvaraRadera
 4. Hej Ulrika!
  Så vackra höstfärger hos dig. Strimlönnen har en fin färg och vacker bark. Skäggbusken var vacker. Saknar också något som blommar sent. Mina lökar väntar fortfarande på att få komma ner i jorden. Det kommer bli fint med en rosenträdgård. Hoppas att rådjuren låter dem växa ifred.
  Ha det gott! Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Lyckades få ner lite narcisser och allium i jorden, men har fler som måste planteras. Höstfärgerna avlöser varandra just nu, något nytt att se varje dag. Fin årstid.
   Skäggbusken var en chansning som visade sig vara lyckad.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 5. Det är egentligen bara den härliga blomningen och buketterna jag kan plocka som gör att jag planterar lökar - det är tråkigt varje gång :)

  John Taylor menar att man kan tänka JASON numera eftersom det är så varmt på höstarna så du behöver nog inte oroa dig. Jag har lyft kronan på en högympad lönn men då tog jag en gren per år - det var rådet jag fick. Men den är ympad, inte grönbladig och mer känslig rent allmänt.

  Rosenträdgården lät vacker. Jag går och funderar på en klängros kanske planterar jag den i höst.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja själva planteringen av lökar är inte särskilt kul, ofta kallt och blött men man blir så nöjd nästa vår! Har bara kunnat ha tulpaner några år pga rådjuren, men förra året var den första jag hade tillräckligt många för att kunna plocka in buketter. Lyx.

   Då litar jag på att John Taylor har rätt. Hade jag väntat ett år till (till nästa JAS) så hade ju snittet blivit ännu större och det ville jag inte heller. Det mesta brukar gå bra.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 6. Så spennende med rosehage :)
  Flott stamme på stripelønnen.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli kul att se hur mycket de växer och blommar nästa år.
   Ha det gott!/Ulrika

   Radera
 7. Ja nu kommer senhösten på allvar. Vi hade första riktiga frostnatten i veckan. Vemodigt men ändå, en skön vilopaus för både oss och växtligheten. Vackra färger hos dig. Det vissna är onekligen vackert. Och det går nog jättebra med koreanska strimlönnen. Vi bytte fönster ett år i november och jag var då tvungen att kapa några kraftiga grenar på min japanska lönn. Gick hur bra som helst.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hösten gör en lite vemodig! Första frostnatten var igår, men alla växter ser fortfarande bra ut. Förmodligen bara någon minusgrad och inte så länge.
   Skönt att höra att det finns gott hopp om lönnen!

   Ha en fin vecka.
   Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...