måndag 5 oktober 2020

Trädgården börjar byta färg

Oktober och hösten är onekligen här. Tack vare snälla nattemperaturer blommar en hel del i trädgården fortfarande och så får det gärna fortsätta. Gräva upp dahlior är bland det tråkigaste jag vet och blir det frost så tvingas man vare sig man vill eller inte. Har inte hjärta att låta dem vara kvar i jorden och frysa bort. 

De är verkligen sensommar/höstblommor som levererar även om blomningen kom igång sent i år förmodligen pga den ganska skrala sommaren under juli. Några sorter har varit extra fina, Creme de Cassis och Nicholas men också en egensådd dahlia från en frömix som heter 'Bishop's children' (som är hopplöst svårt att få fram rätt färg på när man fotar).

'Creme de Cassis' smyckad med fina regndroppar.

Enkelblommande dahlia från 'Bishop´s children'-frön och lite längre bak 'Nicholas'.

Flera av de dahlior som var fantastiska förra året har dött för mig, vissa pga för mycket vatten och för lite värme när jag planterade dem andra tynade bort efter att de planteras ut, pga torka (?) eller massiva tvestjärtsangrepp. En favorit från förra året, Otto´s thrill har knoppar nu som kanske kommer hinna blomma om jag har tur. Men det blir till att ta nya tag nästa år, alltid kul att välja lite nya sorter!

Egentligen borde en del (främst nyplanterade) växter vattnas inför vintern. Vi har inte fått något ordentligt regn på evigheter och även om daggen stannar kvar i gräset länge på mornarna, är det riktigt torrt i marken om man gräver lite. Men jag ser att det finns lite regn i prognosen för kommande vecka så jag avvaktar.

Växterna i lundområdet nere på tomten börjar skifta färg. Gräsmattan är delvis gulnad efter torkan och numera också täckt av björklöv.

Torkan som varit gör att höstfärgerna börjat ganska tidigt i år känns det som och den här tiden på året är ju lika fascinerade som våren. Ute i naturen är det främst lönnar som sprakar i orange-rött, medan björkarna fått fint gula blad. I trädgården har en del lönnar redan fällt sina blad, medan andra ännu inte ens börjat skifta färg. Mitt lilla bergkörsbär har precis fällt sina vackert röda och körsbärsbenveden är på väg att bli naken förutom de fina frukterna. 

Ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala en av de lönnar som får höstfärg tidigt.

Bergkörsbär, Prunus sargentii innan lövfällning.

Körsbärsbenved, Euonymus planipes med ett lysande rött blodolvon, Viburnum sargentii 'Onondaga'  i bakgrunden.

Även kopparhäggmispeln verkar tunnas ut och jag fick skynda mig att ta en bild idag när solen sken. Har varit mulet i helgen och imorgon säger prognosen att det ska regna :)

Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis

Det är ju inte bara rött eller orange som är vackert när det blir höst, såg att bladen på min bukettapel fått ett fint mönster i gult och grönt som jag inte sett tidigare. 

Bukettapel, Malus toringo var. sargentii med annorlunda mönstrade höstlöv.

Men det finns ju så mycket annat att göra under hösten och delar av tiden har ägnats åt att flytta lite buskar och träd som stod tokigt till en del av trädgården där jag jobbar på att få bort jätteslide. Ett projekt som jag skrev lite om tidigare i somras (Monsterbekämpning).

Det är egentligen alldeles för tidigt att plantera något alls där, eftersom jätteslidet kommer skicka upp massor av skott som jag måste rycka för att försöka trötta ut den. Men det är ju roligare att ha lite fina växter, än att bara låta marken stå bar. Så guldalm, kranskornell, komarovlönn, pärlbuske, småbuskpion och pärlemorrönn och tre klotklippta måbär har bl a hittat hit. 


Det var lite smått och gott från veckan som varit, låter en flitig humla som tar för sig av kärleksörten avsluta inlägget. 

Allt gott!


8 kommentarer:

 1. Hei Ulrika!
  Ja, nå skifter naturen farge. Så fine bilder!
  Ønsker deg en fin uke.

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrika!
  Visst är hösten skön med alla vackra färger. Blev speciellt förtjust i kombinationen där du har en syrenhortensia, tillsammans med en mörkbladig skönhet och bukettapeln. Creme de Cassis hade jag i några år, den är riktigt fin. Har försökt skaffa en ny, men det blev något annat. Idag är det grått och trist, men förhoppningsvis tittar solen fram igen.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Ja visst är det vackert nu även om dagens väder kunder varit bättre! Men, är glad för att det regnat i alla fall. Nu får solen gärna komma tillbaka.
   Ha det gott!/Ulrika

   Radera
 3. En af de rigtig gode ting ved høsten er de flotte, flammende farver, og din lille Prunus sargentii er vel nok fantastisk.
  Hilsen Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisbeth,

   Ja hösten kan vara vacker och vi får hoppas att det ganska milda vädret stannar så att vi kan njuta av höstfärgerna under lång tid. Prunus sargentii har riktigt fin höstfärg, väntar ivrigt på att den ska bli stor!

   Allt gott!/Ulrika

   Radera
 4. Visst är höstfärger och dahlior härliga! Inte så mycket färg hos mig dock kanske för varmt här ännu. Men idag slängde jag ett trött öga på dahliorna - de står kvar här också.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Tror höstfärgerna här beror på stress/torka under lång tid. Temperaturen har inte varit under tio plus ens under nätterna här än och jag är lite förvånad över att vi börjar få så mycket färg redan. Men synd att klaga, finns mycket vackert att titta på eftersom blommorna fortsätter tack vare mildvädret.

   Ha det gott!Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...