onsdag 20 januari 2021

Ett grått inlägg med lite färg

Med några få dagars undantag har vintern varit grå och lusten att ta en promenad i trädgården kanske inte riktigt är lika stor som vanligt. Men skam den som ger sig, duggregn men med kameran i beredskap tog jag mig en tur i alla fall. Och det finns ju saker som är fina trots det tråkiga vädret.

Aldrig är väl ormhasseln lika fin som under vinterhalvåret, när de nakna, krokiga grenarna exponeras. Allra finast är den egentligen när det snöat lätt och snön har lagt sig på grenarna men då kom inte kameran fram. Vi får väl se om det blir fler tillfällen. Det silvergröna i bakgrunden är liten korkgran med silvriga barr.

Rödbladig ormhassel, Corylus avellana 'Red Majestic'

När det är så här lite snö så klarar de vintergröna sockblommorna av att visa bladen. Den här får så småningom bärnstensgula blommor och vårens nya blad är lätt orangerödspräckliga. 

Sockblomma, Epimedium 'Amber Queen'

Korallkornellens röda grenar lyser trots det gråa vädret och högre upp i naturstenstrappan ger de bruna undersidorna på rododendronen fin kontrast till de mörkt gröna bladen. Den japanska buskroslingen får röd nytillväxt under våren-försommaren.

Korallkornell, Cornus alba 'Sibirica',  Rhododendron 'Teddy Bear' och japansk buskrosling, Pieris japonica 'Mountain Fire'
Munkhättans blad sticker upp lite här och där i trädgården. Just det här beståndet är det enda som blommat hos mig och jag brukar sprida fröna till nya områden i lunden. Bladen är dekorativa och kommer först till hösten och försvinner i samband med att den blommar på försommaren. Kvar blir blomkolven där bären är skarpt orange som mogna. Den är giftig men koltrastarna verkar gilla bären och hjälper till med spridningen.


Skogskornellern 'Midwinter Fire' har grenar som går från ljust orange till starkare mot topparna och sticker upp mellan olika vintergröna växter i ett hörn av lunden. Förutom rododendron växer japansk starr, julrosor, gamander och sockblommor runt kornellen.

Skogskornell, Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' sticker upp sina grenar bland vintergrönt.

I år har flera av trädgårdens magnolior många knoppar och förhoppningsvis blir vårvintern snäll utan sen vårfrost som kan skada blommorna. Det här är 'Wildcat' som blommar med dubbla vita blommor till våren.

Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri 'Wildcat'

Avslutningsvis en bild från morgonpromenaden i söndags när solen sken och det var närapå vindstilla. Vintern är inte så dum ändå.



Allt gott!

8 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,
    Så fine bilder du har tatt. Ja, litt farge er det hos deg, og de røde grenene på Cornus alba 'Sibirica' er så fine. Munkehette kjøpte jeg som en knoll nå i høst. Jeg leste om den på en blogg at den sprer seg mye. Har du noen erfaringer med det?
    Ditt siste bilde er veldig fint!

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Hej Marit,

    Tack. Ja korallkornellens grenar lyser så fint på vintern. Munkhättan försöker jag själv sprida till nya platser (och jag såg små blad sticka upp genom snön där de tidigare inte funnits) så det är svårt att säga om den är besvärlig på egen hand. Men jag har också hört att den kan bli ett ogräs hos vissa.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
  3. Hej Ulrika!
    Din vinterträdgård har mycket fint att bjuda på. Ormhasseln är spännande med sina krokiga grenar, magnolians knoppar lovar en fin blomning i vår. Såg en växt på en dansk blogg, hon kallade växten för ingefära. Hade ingen aning om vad det var för växt, men nu ser jag att det är samma som du har Munkhätta. Otroligt fina blad. Hon hade den i en kruka för att den spred sig för mycket hos henne. Nu har snön töat bort och det är stora vattenpölar överallt.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  4. Hej Marika,
    Oj, då får man hoppas att hon inte provsmakar, munkhätta är knappast något man ska äta. Bladen är fina och, om man står ut med lysande orange, är kolven med de mogna bären ett kul inslag i trädgården. Jag har haft den länge och försökt sprida den till fler platser (största delen av trädgården är lundmiljö och där är den välkommen) men den har varit lite långsam. Kan tänka mig att det beror på att det är lite torrare än vad den egentligen vill ha. Men jag hör hört att den kan bli jobbig att hålla efter.
    Här är barmark också nu men jag ser att det är mer snö i prognosen.

    Ha en fin helg. Ulrika

    SvaraRadera
  5. Du visar så fina miljöer med fin färg trots att det är vinter. Visst är det kul att gå ut och titta på dem. Här syns knappt trollhasseln för alla hängen som nog var på väg att slå ut innan frosten kom.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina,

      Ja, nu ser man mycket som försvinner bland allt grönt under sommaren. Har försökt få in mer vinterintresse i trädgården de senaste åren och nu börjar belöningen komma.

      Kram Ulrika

      Radera
  6. Så fantastiskt vacker slutbild och trevligt med mycket vintergrönt. Har aldrig tänkt på att munkhättan är vintergrön, kanske för att min planta är lite mindre och jag inte ser den dagligen.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette,

      Ja vintergrönt gör ju att trädgården lever även på vintern :) Tror att munkhättan är lite lurig, har för mig att det tog några år innan den kom igång både vad det gäller blad på vintern och blomningen.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...