torsdag 28 januari 2021

Bristande karaktär - eller bara trädgårdslängtan?

I maj och juni varje år lovar jag mig själv - dyrt och heligt - att inte så så mycket frön kommande år och att mängden dahlior ska begränsas. De nakna ytorna i trädgården är inte så stora så konkurrensen är hård.

I januari varje år bryter jag löftena jag givit mig själv. Möjligheterna till trädgårdsarbete är begränsade och istället tittar jag på YouTube-filmer, läser bloggar och tidningar/böcker om trädgård. I januari flödar tipsen om olika sommarblommor och vackra dahlior och överallt finns fina blommor som jag genast faller för eller lockande miljöer som jag vill efterlikna och jag skaffar fler fröer.

Har jag då möjlighet att plantera allt det jag sår? Eller plats för alla dahlior? Nej och i maj-juni så kommer jag, återigen, lova mig själv att inte göra om samma sak nästa år.

Men fram till dess ska jag njuta av att så olika sommarblommor (och grönsaker och perenner men det är en annan historia) och driva dahlior i krukor i växthuset. Snart är det februari och då kan jag med gott samvete så de fröer som (jag tror) tar längst tid på sig innan de kan planteras ut. Förhoppningsvis kan jag sen redan i mars flytta ut dem till växthuset för att starta nästa omgång inomhus i värmen. Odlingsstationen står redo och lamporna är redan satta på timer för att hålla liv i lite kryddor till köket.

I februari ska tre olika minipetunior sås; 'Kabloom Light Pink', 'Kabloom Cherry' och 'Kabloom Jeans'. Tre olika flockblomstriga; tandpetarsilja 'Green mist', blomsterkörvel och (florist-)dill 'Mariska'. Tre olika tobaksblommor; klocktobak, narcisstobak och (egna frön från en) blomstertobak 'Appleblossom'. Och så sommarljus, axamarant 'Flamingo Feather' och till sist en rödbladig hibiskus. Tyvärr är de flesta köpta från fröfirmor som inte har bilder på sina påsar så jag kan bara bjuda på bilden av blomsterkörvel som jag sådde även förra året.

Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora

Mars bjuder på tre olika salvia; Daggsalvia 'Blue Bedder', Silversalvia 'White Birds' och praktsalvia 'Lighthouse Purple'. Lejongapsmix och 'Orange Wonder', sommaraster 'Duchesse Apricot', stor vaxblomma och ricin 'Carmencita Bright Red'. Förra årets mest omtalade rudbeckia SAHARA men även 'Goldilocks'. Lika lite bilder på de här fröpåsarna så det blir två av förra sommarens favoriter som får representera mars.

Praktsalvia, Salvia 'Lighthouse Purple'

Stor vaxblomma, Cerinthe major 'Purpurascens'
I april hoppas jag kunna så lite fröer i växthuset och de flesta av dem kan jag egentligen så direkt ute men jag hoppas på lite tidigare blomning genom att så dem i pluggbrätten. Rosenskära 'Cupcakes Blush', 'Sonata mix', Early Vega White', 'Daydream', 'Rubenza' och eventuellt 'Xanthos' (som jag blivit lite besviken på tidigare). Ska för första gången så zinnia och har valt 'Queen Red Lime', 'Queen Orange Lime', 'Sunbow Purple', 'Double Raspberry Ripple' och 'Envy'. 

Rosenskära, Cosmos 'Rubenza'

I april är också tanken att dahliorna ska stoppas i jord, inte ute men i växthuset. Förra året hade jag dem i ett provisoriskt kallväxthus, ståendes direkt på marken vilket inte fungerade särskilt bra så i år får de bo på en bänk så jag har bättre koll på dem. Jag har precis kollat så att de gamla dahliaknölarna mår bra i källaren och beställt fler för att ersätta de som inte klarade sig förra sommaren. 'Penhill Watermelon', 'Big Brother', 'Seniors Hope', 'Wizard of Oz', 'Natalie G', 'Molly Raven', 'Fashion Monger' och 'Rip City' är några av dem jag beställt. En favorit från förförra sommaren men som kom igång sent i somras får representera dahliorna jag kommer leta plats till.

Dahlia 'Otto's Thrill'

Nu har jag i alla fall givit mig ett nytt löfte och det är att inte så så många frön av varje sort och att inte dela de gamla dahliaknölarna i flera bitar. Kanske ökar det mina möjligheter att inte ångra mig alltför mycket i maj....

Inser att detta passar in på veckans tema 'I vår, då ska jag...' på Trädgårdsfägring och länkar dit.


Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Det lyder veldig kjent, for det er bare sånn det er for oss som lengter ekstra mye etter blomster. I år har jeg satt meg i den sitvasjonen at jeg har sådd så mye allerede at jeg ikke har mer plass inne. Så da stopper det seg selv. Det er veldig mye fint du viser. Orlaya grandiflora har jeg aldri sett før, men den er jo bare utrolig vakker. Cosmos hadde jeg i mange år, og de er også så fine. Jeg tror nok at vi lengter så intenst etter sol, sommer og blomster at vi kjøper alt for mye frø og sår alt for mye og for tidlig. Så enkelt er det bare :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Förstod att du skulle känna igen dig efter att ha läst om dina källarstunder. Ja det är nog längtan mer än annat, och idéerna om mängder av vackra blommor och buketter.

   Ha en fin helg. Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Har inte börjat med sådderna ännu, men fick min nya växtlampa, så tänkte göra i ordning och kanske börja med paprika. Har ingen bra plats, så jag får ta ett bord och ha i köket, och ställa mina odlingsstationer på. Blir lättare när de får flytta till växthuset. Det är svårt att begränsa sig, men det är så kul. Jag kunde inte låta bli att beställa nya dahlior, det blev i samma mörkröda färgskala som förra året.
  Fina inköp du gjort, Seniors Hope var ny hos mig förra året, och så fin.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Har haft växtbelysning på vardagsrumsgolvet (framför glasdörrar) i flera år men hittat en alternativ plats i år. Lite mindre plats men där kan den få stå utan att vara i vägen. Samtidigt vill man ju ha den nära, fröerna måste ju tittas till ofta. Hade köpt Seniors Hope förra året med men den var en av de som inte lyckades så nu ville jag ge den en andra chans. Har också köpte flera andra i liknande färg. Ska bli så kul.

   He den fin helg! Ulrika

   Radera
 3. Exakt så där är det.... Blomsterdill sådde jag i våras men den grodde snabbt och växte snabbt så den kan man nog så lite senare. Jag har inte delat dahliaknölarna för att hålla nere antalet men i höstas insåg jag, kommer inte ihåg varifrån, att de börjar blomma mindre och kan ruttna inifrån om jag inte delar dem - suck! Och ändå är listan förbokade dahlior lång men den ska reduceras..

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Tack för tipset, då väntar jag lite med den. Har inte sått den tidigare. Har också som ambition att min förbokade dahlialista ska minska, men varje gång jag försöker gå igenom den lyckas jag hitta någon ny jag vill ha istället. Svårt det här.

   Kram Ulrika

   Radera
 4. Känns igen även om fokus ligger på grönsaker hos mig. Du kommer att få en alldeles fantastiskt blommig och härlig trädgård kan jag tänka mig.
  /Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette,

   Kan tänka mig att det är precis lika svårt att begränsa grönsaksvalet. Har själv en för liten köksträdgård och rådjur och annat gör att jag ofta ger upp innan säsongen är över. I år ska jag försöka med bättre stängsel för man kan ju inte spruta rådjursprej på det man ska äta. Men en del grönsaksfröer ligger och väntar, skam den som ger sig.
   Ja, jag hoppas på en härlig, blomrik säsong.

   Ha en fin helg! Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...