tisdag 9 februari 2021

Trädgårdsvila

Det blev helt plötsligt vinter, precis när jag (nästan) var övertygad om att vi inte skulle få några mängder med snö och framförallt inte kyla. Några decimeter snö och minus tretton grader som kallast så här långt och prognosen säger att det ska fortsätta. Istället för att ägna tid åt trädgården får man ta långa promenader i närområdet. Vansinnigt vackert.

I trädgården är snötäcket så tjockt att det skyddar växterna nere vid marken från kylan. De senaste milda vintrarna har gjort att jag kanske blivit övermodig beträffande växtzoner och en del buskar och små träd som planterats de senaste åren kanske frysskadas i de delar som inte täcks av snö. Men det får tiden utvisa och blir det inte kallare finns det gott hopp. 

Nu gäller det att hålla koll på om snön tynger ner grenar så mycket att den behöver skakas av,  men till dess låter jag den vara kvar. Tycker att det är vackrare så.

Nedre delen av trädgården sedd från vägen.

Trollhassel, Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'

Bergbambu, Fargesia muriale 'Jumbo'

Ormhassel, Corylus avellana 'Red Majestic'

I växthuset ser frostvakten till att de få växter som finns där inte får för kallt, och de frösådder som behöver stratifieras är skyddade med nät för att inte eventuellt kvarboende möss ska komma åt. 

Inomhus har de första frösådderna som behöver ljus och värme börjat titta upp och sprider en härlig känsla av att allt går åt rätt håll.


 Allt gott!

10 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så vakre vinterbilder du har tatt! Ja, denne vinteren har kommet som et sjokk på mange, for sånn vinter som vi har nå er vi jo ikke vant til å ha mer. -13 er jo veldig kaldt hos deg. Din hassel er veldig fin med så mye snø på. Godt å de at du er i gang med å så frø :)
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Vi har ju blivit bortskämda med milda vintrar de senaste åren så nu tycker man att minus 13 är kallt, men egentligen är det kanske mer normalt. Hursomhelst är det en vacker vinter med kyla och solsken, bara att njuta. Har ännu så länge bara sått några få sorter, men tittar till dem flera gånger om dagen för att se vad som händer. Det ger sån tillfredställelse.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Visst är vintern vacker, när det är snö och solsken. Vackert med snön på växterna, ormhasseln ser riktigt härlig ut. Idag är det -13 grader, solen har försvunnit och det snöar lite lagom.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja vintern är (helt plötsligt) väldigt vacker. Föredrar det vita och kalla istället för regniga grå. Ska njuta de närmaste dagarna sen verkar det kunna bli töväder om man får tro prognoserna.

   He det gott! Ulrika

   Radera
 3. Så vackert vintern lagt sig hos dig. Det är samma här och det känns väldigt ovant. Men skönt ändå med vinter nu och inte sen i april och maj. De första groddarna har kommit här också - en tomat, chili och aubergine.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Ja det snöar lite varje dag så snötäcket fylls på och när solen tittar fram blir det ett sagolandskap. Efter den gråa inledningen på vintern känns det väldigt välkommet. Har startat frösådderna (lite försiktigt) och kan inte låta bli att kika till dem flera gånger om dagen. Tänk att några små gröna blad kan vara så spännande.

   Kram, Ulrika

   Radera
 4. Ja det er vanvittig smukt, og man kan bare nyde at der nu er tid til at gå lange ture.
  Her er det ikke helt så koldt som hos dig, så sneen er faldet af grenene, men græsplænen glimter af diamanter dag og nat.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja det har varit vackra dagar de senaste veckorna. Nu väntar mildare väder och kanske t o m snösmältning. Förhoppningsvis är våren inte alltför långt borta.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 5. Hej Ulrika!
  Kul att hitta hit :)
  Visst har vi haft en fantastiskt vacker vinter. Den varade visserligen knappt mer än en månad men den månaden var ju verkligen kall och vintrig. Idag skiner solen, fåglarna kvittrar och snön har nästan helt smält bort. Nu väntar man på att få se snödropparna titta fram (kanske de redan gör om jag tar mig en sväng i trädgården)och hoppas på att våren är på ingång. Det är en härlig tid vi har framför oss nu i våra trädgårdar!

  Allt gott!
  /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,
   Välkommen! Ja vintern har varit härlig, kylan kom samtidigt som snön och för några veckor slapp vi det trista gråa som var innan. Nu har ljuset börjat återvända och snön smälter bort, snödroppar och cyklamen tittar fram och man får trädgårdslust igen. Härligt!

   Allt gott! Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...