söndag 28 februari 2021

Det svänger - med risk för återfall

För bara en vecka sedan täcktes trädgården med några decimeter snö efter att vädret sen slutet av januari bestämt sig för att vara kallt och snöigt ett tag. Många vackra vinterdagar senare verkar vädret ha ändrat sig och de senaste dagarna har snön smält undan och efter några dagars tvekan kom solen också. Härligt!

Alltid lika fascinerade att se hur många av de växter som tittat fram redan innan snön kom, bara fortsätter som om ingenting hänt. Snödroppar och dvärgcyklamen är de som är tidigast hos mig, tätt följda av trollhassel. 

Snödroppar tittar upp genom snötäcket som nästan töat bort.

Fem dagar senare var det full fart i lunden.

De här blommade redan innan snön, men nu har fler knoppar slagit ut.

Trollhasseln 'Arnold Promise' har slagit ut i helgens soliga väder.

I en solig slänt växer några vita krokusar som alltid är först ut, tack vare läget. På andra håll har enstaka krokusar och vintergäck tittat upp under dagen.

Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'.

Det kliar i fingrarna och jag skulle gärna städa undan vintern ur planteringarna men inser att det nog är bäst att vänta lite. Prognosen för veckan säger att våren snart ska ta paus ett tag och att minusgraderna kommer tillbaka till mitten av veckan.

Ett projekt med att knäcka bort lite sten under huset pågår och de stenar som lossnar ska få bilda mur längst ner i slänten. Tog tillfället att börja stapla dem samtidigt som jag njöt av dagens sol och värme. Muren ska bli lång men inte så hög och ersätter gamla trädstockar som förmultnat med tiden. 


När orken tog slut så fick det bli en tur i trädgården för att kika på lite av det som hänt under dagen. Ett par dubbla snödroppar som köptes i kruka för två år sedan och planterades ut i trädgården, har förökat sig bra och verkar trivas. Lite synd att man inte ser hur fina de är utan att vända upp blomman.

Galanthus 'Hippolyta' 

Hoppas kunna njuta av det härliga vädret några dagar till och att det lite kallare vädret inte stannar för länge.

Allt gott!

12 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,
  Så hyggelig å lese blogginnlegg fra deg igjen :)
  Det har skjedd mye i hagen din siden sist. Flott mur som du holder på med, og der blir det plass til mange planter.
  Nydelig snøklokke 'Hippolyta' hos deg. Her ligger snøen fortsatt i hagen, men den har begynt å smelte. Det er jo fare for at det kan bli kaldt igjen, men solen varmer uansett mye midt på dagen nå.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja det har varit lite dåligt med trädgårdsblogg-inspirationen de senaste veckorna men senaste veckans vårväder ändrade på det :)
   Ja, på bara några dagar töade snön och blommorna satte fart. Nu är det en härlig tid. Muren kommer vara en bra syssla till dess att det är dags att börja i trädgården på allvar. Är så nöjd med att ha börjat med den. Ler när du genast tänker samma sak som jag, "hm.... lite ny plats för växter".
   Hoppas våren kommer till er också snart!

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Har njutit av värmen och solskenet. Vi får hoppas att inte kylan blir långvarig. Det var riktigt skönt med utefika idag. Du har härliga snödroppar. Jag har en liten koloni som så smått har blivit några fler.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja nu håller man tummarna för en härlig vår utan (för stora) bakslag. Satt också i solen en stund och åt lunch, inte alldeles vanligt den sista februari.
   Jobbar på att sprida snödropparna till nya platser hela tiden, drömmen är stora fält men det tar tid... som det mesta med trädgård.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Arnold är fin - jag måste skaffa en ny har förträngt varför den förra dog. Härligt att hitta användning för stenen ni tar bort i källaren. Sten är vackert och muren blir fin. Jag har varit lite orolig för några ormbunkar som inte borde klarat den här vintern men det verkar som snön gjort skillnaden och de ser hyfsat pigga ut.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Ja, Arnold kommer igång tidigt och är fin. Har en Aphrodite några meter ifrån men den har inte börjat visa färg än.
   Stenar i alla former är mer än välkomna i min trädgård, finns en plats för alla. Muren kommer bli ett lyft för att inte tala om vad skönt det är att få lite mer utrymme i källaren.
   Alltid lite skräckblandad förtjusning den där första inspektionsrundan efter vintern. Som tur var kom snön samtidigt med kylan och det verkar nästan som om tjälen redan gått ur marken här. Kul att ormbunkarna klarat sig. Håll tummarna för att våren blir snäll nu!

   Ha det gott! Kram Ulrika

   Radera
 4. Verkligen en härlig helg vi haft! Jag fick som du hejda mig från att städa för mycket i rabatterna, men humlen blev iaf klippt och gräsmattorna rensade från kvistar och grenar. Fin bild på de vita krokusarna! Här är det än så länge bara snödropparna som tittat fram. Annars är det Vintergäcken som brukar vara först ut här i våra rabatter.
  Önskar dig en skön vecka! /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,

   Visst är det lite svårt att låta bli, men man får välja "rätt" bara så funkar det. Skönt att kunna vara ute och småpyssla.
   Tack,just de här krokusarna står nog i ett väldigt gynnsamt läge eftersom de är så tidiga. Men snödroppar och vintergäck är inte illa heller!

   En fin vecka till dig med! Ulrika

   Radera
 5. Det kan godt være vi får tilbageslag med mere vintervejr, men det er bare skønt at nyde solen når den er her, og du har vel nok meget skønt at nyde i din have!
  Flot mur du bygger! Den giver også varmen tænker jeg:)

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja, nu har ju trädgården vaknat så även om kylan kommer tillbaka så känns det att våren är på väg.
   Tack, och den kommer hålla mig både varm och sysselsatt!

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 6. Så mycket fint som dolde sig där under snön! Att cyklamen klarar sig är jag alltid mest fascinerad av. Den känns mest exotisk på nåt vis.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette,

   Håller med, dvärgcyklamen ser ju så späd och exotisk ut men är en riktig tuffing. Till och med små, små fröplantor som bara har ett litet blad klarar vintern galant.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...