fredag 12 mars 2021

Mormorsväxter i min trädgård

När vi flyttade till vårt hus, som då var ett sommarhus från tidigt 60-tal, var trädgården obefintlig så när som på en schersmin och en plantering med vårvivor, en berberisbuske, en vit pion, praktlysing och om jag minns rätt en ros.

Jordvivan som växte i trädgårdens enda plantering.

Trädgården var lättskött men hade kanske inte riktigt den blomsterprakt som jag tänkt mig och planteringen utökades ganska snart för att ge plats till olika perenner. Löjtnantshjärta, toppklocka, borstnejlikor, stjärnflocka, riddarsporrar och stormhatt. Olika nävor och tulpaner, som faktiskt fick blomma ifred för rådjuren det första året.

Under de dryga tjugofem år som gått har trädgården genomgått stora förändringar men alla växterna, utom rosen och tulpanerna, finns fortfarande kvar om än inte alltid på sina ursprungliga platser. Lättskötta, långlivade, trofasta och lantromantiska - mormorsväxter helt enkelt även om jag nog tänkt på dem som torparväxter.

I takt med att trädgården växte hittade också fler mormorsväxter dit: jättevallmo, prästkrage, iris, flox, malva m fl och tillsammans utgör de idag stommen i planteringarna närmast huset. Ibland blir de väl omfångsrika eller mer framgångsrika än vad jag vill och då delas, flyttas eller skänks överskottet bort. Men det är inget som gör dem mindre välkomna i min trädgård, för vem säger nej till något som är både lättskött och vackert?


Det här är mitt bidrag till veckans tema "Det här är mormorsväxter för mig" hos Trädgårdsfägring

Vintern försöker hänga sig kvar men gårdagens snö håller redan på att töa bort. Skönt, vill ha vår!
 
Allt gott!

14 kommentarer:

 1. Du har så många med som jag tänker - jamenvisst är de mormorsväxter. Vallmon växte i farmors trädgård så växtglad och kanske därför som jag sen valde/glömde bort den. Klockorna mm jo jag minns de också. Flera odlar jag ju även nu. Borstnejlikor... Men jordvivan var ursöt!! Jag odlar en 'Dark Rosaleen' nu men din är en låg och väldigt fin Rosaleen får ursäkta :)

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Vivan kantar en hel plantering och finns även på fler platser i trädgården. Jag har försökt hitta ett tänkbart sortnamn för den men gått bet, även om blommorna är väldigt snarlika de på 'Dark Rosaleen' även om växtsättet skiljer. Vallmo, och klockorna, kan verkligen ta för sig, det gäller att ta fram stora spaden då och då.

   Ha det gott. Kram Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika,

  Så flott å høre historien om hagen din. Disse plantene er så kjære og derfor har vi de i hagene våre alle sammen. Samtidig så er det jo de plantene vi har et nært forhold til nettopp fordi også våre bestemødre også hadde i hagene sine. Det er vakre bilder du viser, og spesielt det med valmuene og irisene.

  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja många av de här växterna är nog de första man tänker på när man ska börja med trädgård. Ofta får man ju också delningar från vänner och bekanta eftersom de är så lätta och okomplicerade. Bilden på vallmon är en favorit.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. Ååå, dessa stora överdådigt blommande rabatter. Lättskötta och med blomvilliga växer som man absolut inte skall säga nej till. Bara njuta av och glädja sig åt.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,

   Ja, få blommor kan som mormorsväxterna/torparväxterna ge sånt överflöd. Bara tacka och ta emot.

   He en fin söndag. Ulrika

   Radera
 4. Høres akkurat som hagen min når jeg startet opp - og fortsettelsen er heller ikke ulik :) Mormorblomster er vel typisk slike som trives og lett forøker seg, og som man kan dele og bytte videre.
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene,

   Ja när man börjar med en ny trädgård är man ju glad för alla växter man kan få av vänner och bekanta. Tåliga växter som klarar av nästan vad som helst.
   Gäller bara att inte plantera mer svagväxande växter i dess närhet, utan hålla dem lite för sig själva.

   Ha en fin söndag. Ulrika

   Radera
 5. Du har fått med de flesta och jag bara älskar dessa växter!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är härliga.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 6. Hej Ulrika!
  Så fina rabatter du har, härligt med växter som man trivs med.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack.

   Ha en fin vecka!/Ulrika

   Radera
 7. Mormorsblommor är för mig luktärtor och dahlior i mängder...sånt som mormor hade i trädgården :) Härliga bilder du bjuder på - man blir glad i hela hjärtat!!!
  Vårkram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti,

   Luktärtorna står på tillväxt här, brukar inte ha dem men i år så!

   Kram Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...