torsdag 18 mars 2021

Leverans - och ett mirakel

Så var de då här - dahliaknölarna. I alla fall merparten av de jag beställt, resten kommer om någon vecka. Egentligen är det ju inte bråttom, först om ett par veckor tänkte jag plantera men det känns alltid kul att få hem något man beställt. Plocka upp, kolla att det ser bra ut och känna sig förväntansfull. 

En hel kartong med sensommarblomning.

Välmående stora knölar och med fina etiketter att sätta i krukorna (eller ner i jorden om man inte vill starta dem i förtid). Bild, namn, höjd och storlek på blomman. Vad kan gå fel med de förutsättningarna? Vad fint det kommer bli!

Förberedelserna för att de ska få plats har redan börjat. En humleplanta, med stör, har fått flytta på sig någon meter åt sidan och står numera fritt i gräsmattan. Det var så den stod innan planteringen runt omkring växte fram. Men nu fick den alltså en ny plats och dahliorna kan få växa ifred utan att humlen slingrar sig upp i dem.

Flyttad humle, ska få en finare inramning så småningom.

Sen får vi se hur länge det dröjer innan planteringen utökats mer och humlestören återigen står i vägen. För närvarande finns inga såna planer, förutom att planteringen kanske ska rundas av annorlunda men det är en annan historia.

En annan historia är också den överraskning jag fick när jag rensade bort gammalt ur en plantering uppe vid huset tidigare i veckan. Eftersom krokusar blommar där ville jag ta bort de gamla växtrester som lämnats kvar inför vintern och insåg då att jag missat att gräva upp en dahlia i höstas. Döm om min förvåning när jag tog tag i den och fick upp en kraftig, välmående samling dahliaknölar. 

Dahliaknölar som tillbringat vintern utomhus.

Första tanken var att de frusit till isbitar och skulle kollapsa när de tinade igen. Men inte då, de ser precis lika välmående ut efter några dygn i källarvärmen. Enda förklaringen som verkar möjlig är att kylan och snön kom så pass samtidigt att tjälen inte ens gick ner i jorden i den här delen av trädgården. Och att den förmodligen stod väldränerat. 

Jag har tagit bort lite småbitar som kändes mjuka och klippt bort några av de knölar som eventuellt var skadade. Nu ska den planteras på nytt och så håller jag tummarna för att den kommer igång och faktiskt är så oskadd som den verkar.


Allt gott!

9 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja, det må være et mirakel! Tenkt at den har overlevd ute hos deg. Dine nye dahliaknoller ser flotte ut. Jeg fikk også dahlia i dag, og det er jo fint å ha noe å se frem mot. Dine var jo ektra flotte med etiketter og det hele :)
  Humle vet jeg at kan spre seg mye. Jeg har en som kalles gullhumle, men den sprer seg ikke i det hele tatt.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja det var en underlig vinter, någon enstaka frostnatt sen massor av snö och kyla (-13 som mest) i några veckor och sen milt igen. Men jag tycker ändå det är otroligt att den verkar ha klarat sig.
   Humlen tar för sig både under jord och över (genom att slingra in sig i allt) men nu blir den lättare att hålla i schack.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Vilken härlig leverans. Har inte hört något om min beställning ännu, men det är inte bråttom. Det var otroligt att dahlian klarade sig, trodde nog att rötterna skulle bli till mos i kylan.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja, har ju glömt (eller lämnat) knölar i jorden över vintern tidigare och de brukar vara alldeles mjuka nästa vår. Men det var troligen inte ens tjäle i marken där, någon annan förklaring kan jag inte se.
   Nej dahliorna behöver ju inte i jord än på ett tag så det är ingen brådska. Tycker våren går långsamt så jag var nog lite extra otålig.

   Ha en trevligen helg du med! /Ulrika

   Radera
 3. Det er dejligt at komme i gang med alle forberedelserne til sommerens blomsterflor, og helt skønt med sådan en overraskelse under jorden. I denne tid kan man kun drømme og planlægge, men det er nu også en god proces.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja nu kliar det i fingrarna och men det är inte riktigt tid att starta än, även om en del sådder blivit gjorda. Blev mycket överraskad, och glad, för den tappra dahlian!

   Ha en fin helg. Ulrika

   Radera
 4. Oj - ja det var ett mirakel. Men också kul att höra för vi kanske ska testa mera. Jag har en magnolia som mått jättebra den här vintern och den ska inte ens vara härdig här. Fick du knölarna från Magnolia? Jag ska hämta mina själv men det var först i april jag kunde åka dit.

  Kram, Crina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, knölarna är från Magnolia. Fina. Fick "rensa" bort lite knölar som farit illa i hanteringen men eftersom de var generösa med mängden knölar för varje sort så spelade det ingen roll. Har varit samma sak när jag köpt från andra, antar att det är svårt att hantera dem utan att de skadas lite.
   Kul med magnolian, vintern var ju inte lika mild som de två senaste men det är ju så många olika saker som avgör hur saker klarar sig. Jag har gjort en snabbinventering i trädgården och det mesta ser ut att må bra. Även det som står i krukor som ibland kan vara tufft om temperaturen går ner för mycket.

   Kram, Ulrika

   Radera
 5. De har den bästa kvaliteten jag hittat i Sverige :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...