söndag 28 mars 2021

Lite vårtecken i trädgården

Så kom den då, helt plötsligt och efter viss tvekan - VÅREN! - nästan en hel vecka med plusgrader både dag och natt även om det just idag är lite svalare. Trädgården har äntligen vaknat till liv. Det händer så mycket från en dag till en annan och varje lite knopp som sticker upp gör en glad och får en välkomsthälsning. 

Mot slutet av veckan som gick satte krokusblomningen under äppelträdet ordentlig fart och jag är lika lycklig varje år rådjuren/hararna inte hinner äta upp knopparna innan så sker. Är ju van vid att de gör besök i trädgården men så här på vårarna, när trädgården fortfarande är bar, svider det extra mycket om oturen är framme och de får tillfälle att ta för sig.


Crocus minimus 'Spring Beauty', en av krokussorterna under trädet.

Under den senaste veckan har också flera våririsar börjat blomma. Är en lite nyare bekantskap för mig än krokus och det tog ett tag innan jag hittade platser där de trivs. Tror att jag skämde bort dem för mycket tidigare för nu både växer de och förökar sig i två planteringar där jorden är väldränerad och ibland väldigt torr på somrarna.

Iris (Reticulata-gr.) 'George'

'Harmony'

'Blue Note'

Lundpartierna har börjat vakna till liv och här och där kan man se lite färg. Dvärgcyklamen har varit igång länge men nu är blomningen nog som allra bäst. Solen i veckan fick blåsipporna att öppna sig och även nunneörten är på gång liksom körsbärskornellen. De olika vivorna och lungörterna börjar visa färg och narcisserna sträcker på sig ordentligt. Snart kommer vårshowen vara igång på riktigt.

Dvärgcyklamen, Cyclamen coum

Blåsippa, Hepatica nobilis

Malkanunneört, Corydalis malkensis

Körsbärskornell, Cornus mas

Ett annat vårtecken är att jag har börjat klippa ner gamla växtrester som fått stå kvar över vintern. I regel låter jag klippet ligga kvar i planteringarna även om det resulterar i att det nästan ser stökigare ut när jag är klar än innan jag började. I planteringarna närmast huset brukar jag lägga lite kogödsel och barkmull som döljer det värsta, men i lunden räknar jag med att växtligheten kommer igång och täcker marken ganska snart.

För att låta julrosorna komma bättre till sin rätt har jag också klippt bort merparten av deras blad även om jag är lite tveksam till att det kan vara helt bra. Fula och skadade blad känns självklart att ta bort för att förhindra att eventuell sjukdom sprids ner till fler blad och blomknoppar, men friska blad? Vet att det brukar rekommenderas, men om man tar bort bladen får ju plantan kämpa mer för att växa till. Ja ja.

Årets först blommande hybridjulros. Vänder sina blommor lite mer uppåt än de flesta andra julrosor jag har.

En del av de bortklippta julrosbladen i väntan på sin tur i eldtunnan.

Men nu verkar våren behöva någon dags vila och istället för att frysa ute i trädgården har jag stannat inne och planterat fröer. Sista omgången fröer som ska förodlas inomhus har fått komma i jorden. 
Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så flotte krokus og våriris som blomstrer hos deg nå. Hos deg kommer våren tidligere enn her, men den er på vei her også. Dine Cyclamen coum er så vakre, og nydelig lys rosa farge på de :)
  Det med å klippe bort blader på julerosene er nok best å gjøre der hvor det er mye fuktighet. Det er vel der de er mest utsatt for sopp. Her har jeg aldri hatt det problemet. Din hybridjulerose er så vakker!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ah, det verkar vettigt! Att det är mer behov av att klippa bort bladen på julrosor om man bor där det är mer fuktighet. Jag har varit tveksam och faktiskt till och med tyckt att de tappat i växtkraft när jag klippt bort bladen. I år gav jag dem näring i samma veva och hoppas att de ska klara av att växa till ordentligt i alla fall. Fördelen med att klippa är ju att man ser blommorna bättre.
   Ja den ljusa färgen på cyklamen är fin och jag ser gärna att de plantorna sprider sig mer. Och våren har satt fart ordentligt nu.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Mycket fint som blommar hos dig. Har samma fundering som du beträffande julrosor och att klippa bort blad. Jag klipper bara de gamla som ser lite torra ut. Mina julrosor är inte så stora, så det blir inget kvar om jag klipper. Våriris har jag haft för längesedan men de trivdes inte, har inte provat igen. De är väldigt vackra.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tror jag ska ta en medelväg med julrosbladen framöver och klippa bort fula och de som döljer grannplantan. Mina växer oftast i grupper och även om de egna blommorna sticker upp i mitten, stretar bladen åt sidan och täcker ibland grannplantans blommor.
   Testa igen! Det är de värda, se bara till att det är väldränerat.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Det ser ud som om du går en meget fin påske i møde med alle dine forårsblomster. Så smukt!

  God påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja ser fram emot påsken, ser ut som om julrosorna kommer slå ut i veckan.

   Glad Påsk! Ulrika

   Radera
 4. Härliga och vackra vårtecken i en skön blandning. Jag har klippt julrosblad i många, många år nu eftersom de brukar få svartfläckssjuka annars och jag upplever inte att det påverkar dem överhuvudtaget. Det är nog som så att de bladen vi klipper ändå vissnar andra våren - de står bara gröna under vintern. Roligt att du hittade bra platser för våriris - de är ljuvliga :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Ja det sägs ju vara den främsta anledningen till att man ska klippa, men här har jag sällan det problemet. Däremot lägger sig olika plantors blad över varandras blommor. Och har man klippt bort åtta av tio blad så ser plantan fånig ut med de sista två kvar... Hm, visste inte att de vissnade ner. Ja då kan det ju inte skada att ta bort dem och samtidigt ge näring i alla fall :)

   Kram Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...