måndag 5 april 2021

Påskrapport

Påskhelgen är över och med undantag för annandagen, som bjöd på snö och kall blåst, så var det underbart att vara ute och vårfixa i trädgården. Har hunnit både rensa och gödsla några planteringar och det känns som jag kommit långt trots att det är tidigt på säsongen. Nu är det bara resten kvar...

Har också stängslat in min mycket måttliga köksodling i förhoppning om att hålla rådjuren på avstånd. De senaste årens entusiastiska sådd av olika grönsaker har slutat i ointresse efter att persilja, sallad, mangold etc. skördats nattetid av oinbjudna gäster. Men lite överblivna armeringsnät kanske kan vara lösningen och de bildar nu en skyddande inhängnad kring odlingarna.... och några av mina rosor.


Vågade mig på att plantera ut några fröplantor av bl a grönkål, mangold och pak choi som jag drivit i växthuset. För säkerhets skull lever de under lite skuggväv och skulle de stryka med så finns fler på vänt men än så länge ser det bra ut. Om nu inte sniglarna hittar hit och jag lyckas bra med odlandet så kanske antalet pallkragar ökar i antal.

Givetvis har det också blivit en del turer i trädgården för att se vad som hänt. Lite tidig påsk i år för att påskliljorna ska ha kommit igång på allvar men lyckades hitta en liten 'Tête á tête' som slagit ut. Är resterna av något tidigare års stormarknadsköp av de så vanliga små påskliljorna i kruka. 

Just den här påskliljan står i en slänt som nås av tidig morgonsol men andra narcisser i trädgården är också på gång. Så länge våren inte stannar av så kommer det vara full fart på dem om bara någon vecka. Andra blommor har kommit längre. Snödropparna är snart på väg att tacka för sig, några krokusar börjar se lite luggslitna ut och jag misstänker att våririsarna inte är långt efter även om vissa i lite skuggigare läge precis slagit ut. 


'Katharine Hodgkin' har nästlat sig in i mitt hjärta efter att jag tvekat länge med att skaffa den. Tyckte den såg lite urtvättad ut på bild men oj! så fin den är. 
Trollhasseln nere i lunden börjar tappa i intensitet men då tar körsbärskornellen över med sin härligt gula blomning. Börjar bli ett ganska högt träd på cirka fyra meter och får gärna bli ännu högre för att ge lunden lite fler nivåer. I närheten av kornellen växer en smällspirea och ett kejsarolvon och det är alltid svårt med buskar och träd som planteras samtidigt i närheten av varandra. Innan de uppnått sina respektive olika höjder ser det alldeles för trångt ut men nu börjar det så sakteliga ta form.

Körsbärskornell, Cornus mas
Förutom snödropparna och några grupper med julrosor, som i år kommit igång senare än vanligt, är marken nere i lunden fortfarande ganska bar. Enstaka plantor av olika lungört har slagit ut och en ensam vitsippa hade bestämt sig för att det var dags. Men tittar man närmare ser man att det sticker upp knoppar av olika växter överallt och innan april är över kommer lunden se helt annorlunda ut.
Vid södergaveln på huset står en buskpion som gör sig redo att hålla show. Blomningen är fantastisk under några dagar mot slutet av maj men jag tycker nästan att den är lika vacker tidigt på säsongen. När de rödbruna unga skotten kommer, särskilt när solen lyser på dem. Under buskpionen är marken täckt av julrosor och våriris.


Att det snart kommer vara full fart i trädgården märks på att knopparna på körsbärsträdet vid entrén börjar svälla och visa färg. När de slår ut brukar de gula narcisserna under vara i full blom och då är det verkligen vår på riktigt. 


Länkar till Trädgårdsfägring där veckans tema är "Nu närmar det sig".Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Det blir jo spennende om du får ha plantene dine i fred i tiden fremover. Snegler vekjempet jeg med alle midler i fjor sommer, og er veldig spent på om antallet er mindre i år. Så mye fint som blomstrer hos deg nå! Jeg er veldig glad i juleroser, og den du viser er så fin.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja, håller tummarna. Hittills har jag varit ganska förskonad från sniglarna, inte så att de inte är här men på något sätt hålls antalet nere. Vissa år har jag varit på snigeljakt på kvällar/mornar och det brukar vara effektivt. Sen har vi ju haft några riktigt torra somrar de senaste åren och det har nog hjälpt också.
   Ja det finns mycket vackert just nu även om julrosorna varit sena i år, väntar fortfarande på att den riktiga blomningen ska starta.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Jag hoppas rådjuren inte kommer åt dina odlingar, tror nätet skall hålla dem borta. Sonen har fullt med hjortar som åt allt de kom åt, han har inhägnat planteringar och de klarar sig. Blomkrukor inom räckhåll för hjortarna får inte vara ifred, så det får bli amplar istället. Mycket vackert som blommar hos dig. Jag trodde inte jag hade våriris, men när jag rensade bort löv från en rabatt hittade jag en, tyvärr hade jag dragit sönder blomman. Men nu skall jag prova, skaffa några. Den har nog kommit med några andra lökar. Det är en härlig tid nu, men jag saknar värmen.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja nätet borde vara effektivt, de måste hoppa riktigt högt för att komma över. Stackars din son! Har besök av hjortar några gånger per år och det är hemskt, det de inte äter trampar de ner.
   Nu börjar trädgården komma igång och man blir lika glad för varje ny upptäckt. Verkar vara ett riktigt våriris-år i år, jag har fler än jag minns att jag planterat. Kul.
   Ja, lite mer värme vore skönt, minsta lilla skugga och man inser att det bara är april än så länge.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. Det ser vel nok fint ud i din have, og det var dejligt du fik gjort så meget mens vejret var godt! Dit armeringsnet skal nok holde rådyrene ude - værre er det med sneglene, som du må klare på en anden måde. Vores haver er under konstant angreb fra mange sider, men det går jo meget godt alligevel og trods alt vokser det meste helt tilfredsstillende. Dejligt med den gule kornel og spændende at se hvordan de andre buske klarer sig!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,
   Ja det känns som om jag har kommit igång bra i år och jag tror också att armeringsnätet ska klara av rådjuren (och hjortarna). Sniglarna får jag försöka jaga på kvällar och mornar om de blir för många. Bor granne med naturen vilket gör att nya sniglar fylls på om vädret tillåter.
   Just nu är en härlig tid när fler och fler växter i trädgården vaknar.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 4. Bilden med krokus är magisk och julrosen med krås i är jättefin. Det var skönt att läsa dina ord om att vara i fas med våren. Jag har tänkt de sista dagarna - tänk så mycket jag hade hunnit redan förra året. Jag var ju permitterad och vädret var super men det är ju det här året som är mera rätt :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Ja i år känns det som om jag slipper stressa, förmodligen för att jag inte håller på med något stort projekt parallellt. Förra året byggdes ett attefallhus och då fick trädgården stå tillbaka. Vädret gör också sitt till, hade det varit varmare så hade det känts annorlunda tror jag.
   Har verkligen njutit av krokusarna i år, vet inte om det är rådjuren eller hararna som brukar äta av dem men i år har de inte varit där. Men nu har krokusarna gjort sitt och andra lökväxter tar över.

   Kram Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...