torsdag 15 april 2021

Lite öm men det är det värt

I väntan på vårvärmen ser jag till att hålla igång i trädgården. Rycker ogräs, flyttar perenner, klarar av småprojekt och lägger på ett lager med kogödsel och barkmull i planteringarna. Borde kanske myllas ner lite men jag räknar med att veckans då-och-då-strilregn hjälper till att få ner näringen och att maskarna så småningom ser till att jorden blandas med min cocktail.

Gillar att känna mig lite mörbultad efter en heldag i trädgården och vaknar tidigt på mornarna om trädgårdsarbete står på dagens agenda. Lite tokigt när det ändå tar flera timmar innan temperaturen blir hög nog för att det ska vara lockande att gå ut. Men man kan ju alltid starta dagen med någon timme i växthuset.

Planteringarna uppe vid huset är fixade och det är de som är mest arbetskrävande i trädgården. Dels för att det är dem som vi själva och (numera ganska sällsynta) besökare ser mest av och dels för att de, trots sin "cottage garden"-stil, är striktare än trädgårdens övriga planteringar. Än så länge är blomningen sparsam och planteringarna ser ganska kala ut, men det kommer snart ändra sig.

Entréplantering. Om bara någon vecka kommer körsbärsträdet och narcisser blomma här,
Har under flera år försökt få till en fin inramning med lingontry runt "rundeln" men gav upp eftersom den växte så spretigt. För att hålla jorden borta från gruset bestämde vi att sätta dit metallkanter istället. Ett och ett halvt år efter leverans har metallkanterna äntligen kommit på plats. 
Rundeln med sin nya metallkant

Den smala planteringen längs huset har också fått en ny kant men av stenar. Nivåskillnaden mellan gräs och grus är några decimeter och stenkanten gör att lutningen på planteringen blir mindre så att jorden ligger kvar. De daggkåpor som tidigare växte nere vid gruset har fått flytta upp längs kanten och de kommer snart växa ut över den.

I planteringen längs söderväggen råder fullt krig. Småplantor av julrosor dyker upp överallt och kirgislöken är lika bra på att sprida sig och bildar stora ruggar. Julrosor-barnen har jag under flera år flyttat till andra platser i trädgården och det börjar bli dags att göra detsamma med kirgislöken. Gäller bara att välja rätt ställe att sätta dem på, där det inte gör något om de blir många.

Någon planterade orange dagliljor på de här bergshyllorna långt innan vi flyttade hit och det var minst sagt hög tid att rensa bort ogräs och vintergröna från dem. Eftersom dagliljorna "hör till" platsen återplanterades en del av dem men de fick också sällskap av en rödbladig smällspirea och blå trädgårdsiris. Så under en kort period i juni kommer det vara riktigt färgglatt här. Vintergrönan kommer säkert ta sig tillbaka in i planteringarna men så länge ogräs i övrigt håller sig borta så gör det inte så mycket. 

Krokusarna under äppelträdet har ersatts av andra lökväxter och från att ha varit en enda planta tar den stora nunneörten för sig alltmer. När lökväxterna gjort sitt kommer liten flocknäva ta över. Som tur är var det här den planteringen jag vårstädade först av alla, hade varit tidsödande att försöka få ner kogödsel och barkmull utan att förstöra.

Stor nunneört, Corydalis solida ssp. solida.
Nu får jag hoppas att den utlovade vårvärmen kommer och sätter riktig fart på växandet så att all bar jord täcks av grönt istället. 


Allt gott!


6 kommentarer:

 1. Ja, det venter vi vist allesammen på nu - at jorden dækkes af grønt. Men hvor har du dog været flittig i din have, og hvor ser det godt ud overalt! Pænt med de nye kanter langs bedene, som sikkert også gør det nemmere at holde.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Så här i början av säsongen är det alltid svårt att förstå hur fort det blir helt täckt av grönt bara värmen kommer. Härlig tid som väntar.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 2. Rundeln blev snygg med kant i stål. Jag hämtade stålkanter häromdagen men har inte kommit till själva 'planteringsstadiet'. Är övertygad om att det är nästan bättre att lägga gödseln ovanpå. Maskarna kommer ringla upp och ner i glädjeyra och arbeta jorden åt dig :) Det ser himla prydligt ut :)

  KRam, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Tack. Ja och när man som jag har vårlökar bland perenner är det svårt at mylla ner utan att skada något. Prydligheten är kortvarig men för en stund så känns det som om jag har kontroll, snart tar växterna över...

   Kram, Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Det ser riktigt välstädat ut i dina rabatter, jag lyckades med en rabatt till idag. Det var riktigt skönt väder. Nunneörten gör sig fint i rabatten och blir en fin grön matta.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja det ser alltid lika prydligt ut en kort stund innan växterna fyller upp. Betar också av rabatt efter rabatt och de senaste dagarna har varit ljuvliga.

   Ha en fin vecka. Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...