måndag 26 april 2021

Liten men naggande god?

Har tillbringat helgen med att rensa lunden från harsyra. Småler lite när jag sätter mig framför datorn och läser om den. Ogräs, javisst men tydligen också ansedd som söt och delikat (att äta) och någon funderar t o m på plantera in den i trädgården. Nja, inte om man frågar mig som har sur skogsjord som den sprider sig mer än framgångsrikt i.

Osäker på om jag minskat beståndet inte för harsyrans rötter bildar en matta som man måste kämpa lite för att få upp. Bitvis fick jag använda en liten trädgårdsspade för att mer eller mindre hyvla bort det översta jordlagret. När den har lyckats nästla sig in i andra växter, som olika hostor, fänrikshjärta och nunneört, är det en riktig utmaning att få bort allt utan att skada det man vill ha kvar.

Harsyra, Oxalis acetosella
Men nu är den i alla fall decimerad och förhoppningsvis tar det några år innan det är dags för nästa stora utrensning. Har inga illusioner om att den är borta för alltid men känner mig extra nöjd med helgens insats eftersom vädret varit sisådär, mestadels mulet och en nordlig vind som blåst rakt in mot lunden. Vinterjacka och ylleunderställ har varit ett måste.

Medan jag muttrat över kylan verkar låga vårtemperaturer inte bekymra växterna och för varje dag öppnar sig hybridmagnolian 'Merrill' lite mer. Jag är glad för varje natt frosten håller sig borta för just den här magnolian står lite utsatt brukar kunna skadas av hård vårfrost.
Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri 'Merrill'
Kalla nätter är ingen match för hybridjulrosorna som visserligen kom igång sent i år men blommar som bäst just nu. De kan sloka lite om natten varit kall men reser sig snabbt upp igen. De allra flesta julrosor i trädgården är fröplantor som flyttats till nya platser och som efter några år blommar fint. 
En av trädgårdens många grupper av frösådda hybridjulrosor.

Och några i närbild.
Verkar som om hjortarna hittat till min trädgård och jag fasar för att de gör det till en daglig rutin. De äter så mycket fler växter än rådjuren och jag kan ju inte dränka hela trädgården i Trico-garden. Eller?

Allt gott!
10 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja, jeg kjenner til den veksten, og jeg har den selv. Ugress har jeg nok av, og jeg skal begynne å rense et stort bed for Åkersnelle/Equisetum arvense. Den er omtrent umulig å få bort :(
  Så vakker din magnolia 'Merill' er!
  Her har min Magnolia 'Leonard Messel' har begynt å åpne seg til tross for nattefrost. Jeg blir nervøs av denne nattefrosten, for da kan den bli skadet. Så fine dine juleroser er!
  Huff, hjort er jo enda verre enn rådyr :(
  Menneskehår og urin kan hjelpe sammen med blodmel har jeg lest om. Lykke til!

  Ha deg godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Åkerfräken finns här med, har fått bort det mesta genom att dra upp dem om och om igen. Tror det är det enda som hjälper, att gräva är meningslöst eftersom rötterna går så djupt.
   Ja nu börjar snart en härlig tid med blommande magnolior :)
   Hjortarna gör mig stressad. Det har hänt att de gjort ett enstaka besök tidigare men nu har jag en känsla av att de varit här flera gånger de senaste dygnen. Har sprejat Trico-garden, vi får se om det hjälper annars får jag prova något nytt.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. De äter säkert mer men sen brukar de ju dessutom komma i större grupper än rådjur gör. Trist - hoppas de hittar bättre matställen!! Harsyra... och jag har en matta av den vilda svalörten som sakta ska desarmeras men på något sätt går det lättare om jag från början ställer in mig på att det kommer ta tid och flera säsonger...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, större grupper och de trampar ner det de inte äter verkar det som. En granne sa att det var 7-8 stycken som var här. Hoppas att de hittar ett bättre ställe att hänga på.
   Har inte så mycket svalört men gräver upp de jag har direkt jag ser dem. Klurigt att få med de små knölarna bara. Men trägen vinner sägs det ju.

   Kram Ulrika

   Radera
 3. Med sur jord er det andre ukrudtsarter du har problemer med end her på den fede lerjord, men vi alle vores at slås med. Det er trist du nu har hjorte i haven, og jeg føler med dig, for de kan da virkelig gøre skade. Som supplement til Marits midler kan jeg sige at hjortetaksolie-spray kan købes på apoteket og det skulle også virke, men det er dyrt.
  Dejlig blomstring oppe og nede!

  Held og lykke med haven!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja hjortarna är inte kul att få besök av. Dels så kommer de i större grupper och dels så trampar de sönder lika mycket som de äter. Tack för tips på hjälp, det uppskattas.

   Tack och ha en fin vårvecka. Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Det finns alltid något att kämpa mot. Växterna kanske är lättare än hjortarna. Sonen med flickvän kämpar en ständig kamp mot dem. Han har fått rädda några kid från poolen t.o.m. Hos dottern kämpar vi mot kvickrot, skall bli spännande att se om vi lyckades. Vilket härligt hav av julrosor, lite avundsjuk. Men de har äntligen börjat se ut som att de trivs i den senaste rabatten. Härligt med Magnolia, har en liten stackare som inte växer ett dugg, hoppas den får några blommor i år.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja visst är det så och igår kändes det tungt. Gick en tidig runda i morse och såg att hjortarna inte kommit tillbaka och genast kändes det bättre. Vet inte om det hjälpte att spreja eller om de inte haft vägarna förbi.
   Kvickrot är ett elände och brukar ju nästan kräva att man sållar jorden, har man tur och bra jord kan det funka att dra upp roten försiktigt mellan de olika skotten. Hoppas ni lyckas. Idag har jag slagits mot söttörel som har spridit sig som en löpeld genom planteringarna.
   Julrosorna trivs här och jag använder dem mycket som marktäckare i lundpartierna. För den tidiga blomningen men också för den grönska de nya bladen ger under resten av säsongen.
   Ja bara värmen som kommit nu stannar ett tag så kommer det man kunna njuta av magnoliablomning. Min 'Merrill' stod och stampade länge, tror att den hade det lite för torrt, men har kommit igång de senaste åren.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 5. Ja även om våren varit ack så kylig så har ogräset frodats och växt! Tråkigt med rådjur men Trico Garden funkade faktiskt!! Värt att testa...
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Hej Titti,

  Ja ogräsen är alltid snabba på att sätta fart. Trico Garden är bra, använder det sedan länge men trädgården är stor och hjortarna äter så många olika växter som rådjuren normalt inte ger sig på. Svårt att spreja allt, men jag ger inte upp!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...