onsdag 21 april 2021

Några små blå

Tog en tur i trädgården igår och såg att det fanns en hel del blå blommor just nu. Den blå färgen lyser ju inte få samma sätt som t ex gult men de flesta av mina blå blommor står i större grupper som gör att de syns bra även på lite håll.

Rent blå blommor kan vara svårt att hitta, men av de som i alla fall är väldigt nära är ormögat. Söta små blommor tidigt på säsongen och bildar stora mattor där den trivs, men en liten varning för att sätta den i en vanlig plantering. Den är väldigt bra på att ta för sig och växer in i andra växer snabbare än man anar. 

Ormöga, Omphalodes verna, som hukar under en sten i lunden där den växer bland buskar och ormbunkar. 
Att kaukasisk förgätmigej och ormöga tillhör samma växtfamilj, Boraginaceae, kan man se på blommorna men de har väldigt olika växtsätt (och storlek). Kaukasisk förgätmigej växer i en allt större klump som är lätt att dela men sprider sig inte själv på annat vis än via frön. I min trädgård hittar jag småplantor lite här och där.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, fröplanta efter 'Jack Frost'.

Lungörten 'Blue Ensign' har nästan rent blå blommor och älskas av humlorna. Lungörten bildar med tiden mattor och plantorna är också lätta att dela om man vill ha flera, så det går fort att bilda ett stort parti. Vill inte växa i het sommarsol utan trivs bäst med lite skugga. 

Lungört, Pulmonaria 'Blue Ensign' efter ett år i den nya lunden. Nästa år kommer den ha växt ihop till en matta.

Berglungört, Pulmonaria montana 'Azurea' är väldigt snarlik 'Blue Ensign' men har mer inslag av rosarött i sina blommor. 

Fläcklungört, Pulmonaria officinalis med ljusare blå blommor och mer inslag av rosa. 

Bland vårlökarna finns det också en hel del blått och även om det är långt till stora fält så känns det som om både pärlhyacinter och de ryska blåstjärnorna siktar mot det. De blir alltfler för varje år och pärlhyacinten känns till och med som om den nästan har ogräspotential. Men förmodligen är det jag som är största boven, eftersom lökarna följer med när jag flyttar växter i och mellan planteringarna. 

Pärlhyacint, Muscari botryoides, som sällskap till (nedklippt) lavendel.

Bredbladig pärlhyacint, Muscari latifolium, och rysk blåstjärna, Scilla siberica.
Några som inte är riktigt lika bra på att sprida sig men som jag gärna hade fler av är vårstjärnor och porslinshyacint. Kanske bildar de inte lika många smålökar eller så har de inte hittat rätt plats än men de ökar trots allt så sakteliga och jag hittar dem lite här och där så hoppet finns.
Blåstjärna, Chionodoxa forbesii.

Stor vårstjärna, Chionodoxa luciliae, med en mildare blå färg.

Porslinshyacint, Puschkinia scilloides, med ljusblå blommor. 
Det kommer knappast bli något fält med balkansippa i trädgården men jag glädjer mig åt de blommor som kommer. Stora, vackra blommor som skiner i solen och slår ihop sig till natten.

Balkansippa, Anemone blanda.

Var beredd på att vakna upp till en vit trädgård eftersom det pratats om snö men blev glatt överraskad. Ingen snö och en sol som tittar fram mellan molen. Skönt och även om det ska bli kyligare hoppas jag slippa frost. Den första magnolian är precis på väg att slå ut.


Allt gott!

6 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så mange flotte blå blomster du har i hagen. Jeg er også veldig glad i blå blomster, og har nettopp kjøpt Pulmonaria 'Blue Ensign' :)
  Det var kult å kunne se den her hos deg. Da vet jeg at den blir flott om noen år her også. Jeg har også en annen pulmonaria som heter 'Opal'. Den har lyseblå blomster og den er også så fin med blå blomster. Kjenner du til den?

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Den intensiva blå färgen hos 'Blue Ensign' gör den speciell så det var ett bra köp.
   Jag har 'Opal' också men den blommar inte riktigt än, står lite skuggigare till. Köpte den när jag var på Beth Chattos Gardens så den påminner mig om mitt första trädgårdsbesök i England.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Det finns en hel del blått bland vårblommorna hos mig också. Ormögat finns hos dottern, har länge beundrat det, så intensivt blå färg. Scilla och pärlhyacinter har jag, och är förtjust i dem. Hos mig har inte scillan spritt ut sig särskilt mycket. Lungörten har förökat sig, tittar fram lite här och där. Den är vacker. Porslinshyacinterna är riktigt fina, de har tagit sig bra, har satt lökar lite runt om i trädgården. Blåsipporna blommar fortfarande, så härligt. Vi fick snö igår, nu finns det bara små fläckar kvar i skuggan, men kylan är kvar.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Låter hemskt med snö, här har det haglat och snöat men bara korta stunder och så snart det träffat marken så har det smält. Nu vill man ha lite vårvärme!
   Har inte tänkt på att det finns så många blå blommor på våren, man ser mer när man ger sig tid till att fotografera tydligen.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Det är de blå blommornas tid nu utan tvekan. Och de är så fina allesamman. Började på en blå bukett, Scilla siberica, igår fast där smög in lite annat också men jag tänkte på alla de blå därute :) Blue Ensign är magisk visst har den lite större blommor också?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar så, men jag har egentligen inte sett det förut. Blir ju att man tittar lite mer (både i trädgården och på bilderna) när man funderar över vad man kan skriva om.
   'Blue Ensign' har något alldeles extra, är så intensiv. Och ja blommorna är lite större än hos de andra lungörterna jag har.

   Ha det gott. Kram Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...