söndag 30 maj 2021

Vacker blomning på Mors Dag

Efter flera veckor med lite halvdant försommarväder ser maj ut att sluta med flaggan i topp. De senaste dagarna har varit härliga och prognosen för imorgon är lovande. De soliga dagarna efter det häftiga regnet tidigare i veckan har haft effekt och trädgården fortsätter att fyllas på med grönt och vackra blommor. 

Mors Dag bjuder på fin blomning och medan de tidiga lökväxterna börjar dra sig tillbaka har många andra lundväxter precis börjat.

Fänrikshjärta, Dicentra formosa, under ett prydnadsäpple i lunden. I bakgrunden syns bl a träjon, Rhododendron 'Silbervelours' och Magnolia 'George Henry Kern'. 

Lunddocka, Glaucidium palmatum, blommar som bäst nu. Av någon anledning har sniglarna (?) gått hårt åt de vita men lämnat de lila mer eller mindre ifred.

Korallpion, Paeonia mascula ssp. russoi, är den första pionen som blommar i trädgården. 

Indiskt fotblad, Podophyllum hexandrum, kämpar på och levererar en blomma om året. Har flera fröplantor som står på tillväxt i ett något fuktigare läge kanske kommer de komma ikapp och gå om.

Blå vitsippa, Anemone nemorosa 'Caerulea' som på något år förökat sig från några få plantor till ett mindre bestånd. Är mer intensiv i färgen och har något större blommor än 'Robinsoniana' .

Dammen är full av grodyngel och fåglarna tar sig gärna ett dopp antingen i bäcken eller längs strandkanten. Precis som i lunderna är blomningen kring dammen som vackrast i början av säsongen.

Japansk viva, Primula japonica 'Postford White' har frösått sig i kanten av bäcken ner i dammen.

Tolvgudablomma, Dodecaheon meadia, på andra sidan bäcken. Det rödbladiga i bakgrunden är en flikbladig japansk lönn.

Dagen till ära började buskpionen uppe vid huset blomma under eftermiddagen. Blomningen är magnifik och intensiv men alldeles för kort särskilt om dagarna är soliga. Även pärlbusken tyckte att det var dags, i alla fall de grenar som värms av berget intill. 

Buskpion, Paeonia (Gansu-gr.) med sällskap av en atragene-klematis som jag tror är 'Columella'.

Pärlbuske, Exochorda 'The Bride' med vackra, rent vita blommor.


Allt gott!


10 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,
  Så mange flotte blomster du viser i dag. Det var merkelig at sneglene liker best den hvite glaucidiumen. Skulle jo tro at de smakte likt :)
  Nydelig peon, og Podophyllum. Fotblad har så fine blomster. Din clematis var veldig fin den også, og den minner om en clematis jeg også har.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Jo de smakar nog lika och det är förmodligen en tillfällighet, men samma mönster på två olika platser där lunddockan växer.
   Ja nu blommar många av trädgårdens juveler.
   Har försökt luska ut namnet på klematisen men det finns flera som liknar varandra så jag är lite osäker.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. En helt fantastisk helg ble det! Mye fint som blomstrer hos deg. Stor, flott Glaucidium palmatum, og fotbladblomsten er helt rå!
  Ha en fin forsommeruke videre.
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helgen var härlig! Tack. Just nu är det en fröjd att titta på allt som blommar.

   Ha en fin vecka du med! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Det blev en varm och skön helg och Morsdag. Din trädgård bjuder på mycket fint. Vacker vitsippa, har en stor vit, som också verkar föröka sig, då trivs de. Ljuvliga pioner med matchande grannar. Pärlbusken står på min önskelista, så underbart vacker.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja visst blev det och just nu har många fina växter börjat blomma, kanske ser man dem lite extra också så här i början av säsongen. Har tre olika vitsipps-namnsorter och de står i närheten av varandra och trivs alla tre. Kanske inte så konstigt eftersom min trädgård till stora delar är skogsmark.
   Pärlbusken är fin, faktiskt redan innan den börjar blomma. De små knopparna ser verkligen ut som pärlor.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 4. Så mye triveligere med morsdag i mai isteden for i slutten av februar som er i Norge. Jeg var i botanisk hage i Oslo i helga for å hente litt inspirasjon. Men jeg kommer nok aldri til å få en slik hage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja maj månad är en härlig tid för morsdag.
   Botaniska trädgårdar kan ju kännas lite överväldigande, men det är ju helt rätt att se dem som inspirationsplatser och ta med sig lite idéer hem till den egna trädgården. Jag brukar tänka att trädgård är tålamod, så ge inte upp. Rätt vad det är har man skapat sitt egna "paradis".

   Ha det fint. Ulrika

   Radera
 5. Du har så många tidiga oh vackra växter! Tyvärr är det mycket av det du visar som inte fungerar här på Gotland. Jag har ju bott i Stockholm tidigare, så jag fick "lära om" när det gäller val av växter. Trots att jag vet ibland att det inte kommer att gå, så envisas jag ändå med vissa. T.ex. med japanska lönnar.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tror alla med trädgård känner samma begränsning oavsett förutsättningar, finns alltid mycket man vill ha men som kanske inte riktigt skulle trivas med det man kan erbjuda. Gräset är ju alltid grönare på andra sidan. Men vem vet, rätt vad det är lönar sig envisheten och man får något att trivas trots att det inte borde.
   Kram Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...