söndag 20 juni 2021

Olika intryck eller kanske uttryck...

Senaste månadens väder har passat trädgården och blommorna avlöser varandra i snabbt takt. Hittills har bara sommarblommor och frösådda fått extra vatten men efter de senaste dagarnas nästan tropiska väder så skulle säkert en del andra delar må bra av lite extra påfyllning. Frodigt är det ord som beskriver läget i trädgården bäst just nu. Men det kan visa sig på lite olika sätt.

Uppe vid huset är jorddjupet lite si och så och berget tittar fram. Planteringarna måste anpassas och jag tror att jag äntligen hittat rätt längs vägen från frukosthörnan till tvättvindan. Gruset, jättedaggkåpan  och kantnepetan ger lite medelhavskänsla, trots att jag trott att jag inte gillar den stilen. Solen steker mer eller mindre hela dagen men än så länge ser allt väldigt välmående och frodigt ut.


En stil som förstärks när man väl kommer fram för att hänga tvätten. Låga kuddar med torktåligt. Stigen fram till tvättvindan har ändrats i våras och ska få gårdsgrus så småningom. Möjligen kommer medelhavskänslan försvinna något när dahliorna som är planterade i planteringen bredvid tvättvindan börjar blomma, eller så förstärks den tack vare de varma färgerna.


En klar favorit bland "kuddarna" är hedblomstret, Helichrysum arenarium, som verkar klara ett tufft, torrt soligt läge utan problem.


Vid rundeln har nävorna börjat blomma och den intensivt blålila kungsnävan håller hov. Blandningen av buskar och perennerna är mer av "cottage garden"-stil och så snart kungsnävan ger upp kommer andra perenner och buskar ta över. Det gäller att ta för sig så att grannplantan inte breder ut sig.Nere i lunden finns ett lite mer undanskymt hörn som också är trädgårdens lägsta punkt. När det regnar är det hit allt vatten vill ta sig. Efter en vår/försommar som den här är gångarna överväxta och växtligheten frodas och även om växterna är vanliga känns det exotiskt när man går längs dem.
Ser fram mot en fortsatt härligt sommar med sol och regn om vartannat i lagom dos, och att sniglarna ger upp. Ägnar tidiga mornar och kvällar åt att försöka minimera deras antal och börjar tro på framgång.

Allt gott!
14 kommentarer:

 1. Fine uteplasser og blomstring!
  Ja, gjelder å passe på, så snegler og andre uhumskheter ikke får overtak.
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja det gäller att börja i tid så de inte hinner bli alltför många.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Så vackert i din trädgård, gillar färgvalen och dina växter. Ståtliga Iris och en skön frukostplats. Så tråkigt med sniglarna, jag köpte några jordgubbsplantor på växtloppis och var nöjd och glad, tills någon sa att jag skulle vara försiktig så jag inte fick med mig sniglar. Hade inte ens tänkt tanken, men plantorna har stått i vatten sedan jag köpte dem. Vill absolut inte få med mig sniglar hem.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tack :) Sniglarna håller sig som tur är främst till en del av trädgården och jag hoppas att mina tidiga insatser ska ge resultat. Har inte haft problem tidigare men vädret i år har ju varit "snigelvänligt" så det är bara att acceptera. Växterna gillar ju också vädret...
   Det är nog bra att vara försiktig, särskilt om man inte har sniglar sedan tidigare.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Ja, indtryk og udtryk - og hvilke...!
  Dine have-rum ser dejlige ud med alle de forskellige vækster, som du har fået anbragt netop der, hvor de trives allerbedst! Haven ligner en god lang historie, hvor du og den er blevet helt enige om hvad der skal vokse både her og der, og hele beplantningen er faldet på plads i en meget heldig - og smuk - udformning.
  Skidt være med hvad stilen hedder fra de tørre og solstegte pladser til de fugtige og jungle-agtige, når bare man kan se at haven er vokset frem i kærlighed:)

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Sa till min dotter häromdagen att det känns som om trädgården börjar mogna. Allt jobb som gjorts börjar ge resultat och det känns härligt. Sen blir ju en trädgård aldrig riktigt klar och nya projekt pågår som jag hoppas också ska "mogna" med tiden.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 4. Gillar de där tajta små kloten och nepetan längs din gång och vid tvättvindan. Frodigheten i de lägre delarna är så vacker. Hos mig är hostorna och bladen magnifika i år - tror det är vårens regn som gjort det här. Sniglar ja... det är bara att jaga vidare men det ger också resultat.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit ett fantastiskt år för hostorna här också och som tur är har sniglarna låtit bli dem än så länge. Har en del riktigt stora som också bidrar till frodigheten i andra delar av lunden. Vill inte se dem ätna.
   Tror jag börjar få övertaget över sniglarna för stunden men de kommer nog tillbaka vad det lider. Har vildvuxen natur åt nästan alla håll...

   Kram Ulrika

   Radera
 5. For en nydelig hage, der frister det å sette seg ned for å nyte noen timer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är det ju viktigt att ta sig tid till också.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 6. Hej Ulrika,
  Jeg synes at hagen din ser så utrolig velstelt ut. Forstår at sneglene kan trives i de lavere delene av hagen din hvor det er mer skygge. Sånn er det her også.
  Fin kanting med nepeta, og flott sitteplass.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det är tur att man kan välja vad man visar ;)
   Sniglarna trivs förstås där men i mängden av växter som växer där märks det inte så mycket. Det är värre när sniglarna hittar nyplanterade, små växter som i mitt köksland och förstås dahliorna.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 7. Så otroligt fin trädgård, magiskt inspirerande! Sniglar har jag inga, kan det bero på hönsen? De älskar sniglar!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti,

   Tack för din snälla kommentar. Sniglarna har minskat tack vare torkan. Vad skönt att du slipper dem (och att hönsen kan få sig ett skrovmål!).

   Kram Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...