söndag 18 juli 2021

- Lite regn, tack! - Tyvärr, vi har slut...

Inget egentligt regn sedan mitten av maj, bara några korta skurar med som mest fem mm. Förra veckans regnprognos med 40 mm blev till knappa fyra. Så nu är det vattning som gäller, men bara till de mest behövande. Därefter bäddar jag med ett täcke av mull runt deras rötter. Tidskrävande men också rogivande att se när de sträcker sig upp igen. 

Men tänk ändå vad växterna klarar. Den långa torkan och värmen märks nästan inte alls i de skuggigaste delarna. Eftersom jag gärna söker mig dit hinner jag också se en del av de fina bladkombinationerna, delvis planerade och delvis spontana. Och visst är "grönt skönt".


Men det finns också de som kämpar på i solen och dahliorna har precis börjat blomma. Runt trettio nya sorter planterades i våras utöver dem som jag redan hade. Lustigt nog inleddes blomningen med några jag sått frön frö för några år sedan och därefter några köpta gamlingar innan den första nykomlingen slog ut. De ville väl hålla mig på halster, antar jag.

Den första nykomlingen, 'Bonanza' med en färgkombination som stämmer fint med...

...en "gamling" vid namn 'Creme de Cognac'.
'Creme de Cognac' har funnits hos mig några år och till en början hade jag lite svårt med den smutsgula färgen men i rätt sällskap är den riktigt fin. Dessutom bildar den en stadig planta, kommer igång tidigt och är blomrik så den har blivit en av dem jag tycker mycket om, precis som den betydligt svalare 'Creme de Cassis'.

Dahlia 'Creme de Cassis'
Tack vare extra vattning och passning har också några av de ettåriga växterna som jag sådde i våras kommit igång med blomningen. Lejongapen lyckades bra förra året och lämnades ifred av rådjuren så de var självklara även för i år precis som fingerborgsblomman 'Dalmation Peach' som blommar redan första året. 

Lejongap 'Orange Wonder' och fingerborgsblomma 'Dalmation Peach' med smällspirea i bakgrunden.
Bilder på sommarrudbeckian SAHARA visades överallt förra året och i år finns den även i min trädgård. Ännu så länge blommar bara två av mina plantor men jag ser fram emot att fler kommer igång. En annan nyhet i trädgården är en (blå-)risp i aprikosa nyanser. Den är fin men behöver stöttas för att inte lägge sig  ned vilket förtar intrycket lite.

Sommarrudbeckia SAHARA

Risp 'Cutie Apricot' med besök av en påfågelsöga.
Besparar er de gulnande, hängande växterna som liksom jag hoppas att åtminstone något regnmoln ska hitta hit. Förr eller senare händer det!


Allt gott!


9 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Stakkars deg som får så lite regn. Det er vanskelig å få vannet alt i hagen, og real regnskur vanner jo alt. Nydelige dahlia hos deg! 'Creme de Cognac' har jeg aldri sett før, og den hadde en vakker farge.
  Rudbeckia 'Sahara' har selvsådd seg her flere steder, så de er mer enn villige ser jeg i år :)
  Risp husker jeg at vi solgte i blomsterbutikken. De er så fine.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja det känns lite motigt. Det lilla man kan ge med extra vattning förslår inte långt, nu skulle verkligen ett heldagsregn behövas. Men det finns ju också de som trivs i värmen (så länge de får lite extra vatten) och allt fler dahlior kommer nu. Hoppas också att mina 'Sahara' ska komma igen nästa år, om inte annat så via frö. Mina Gaura klarade förra vintern och nu blommar både de och dem jag satte som frö i våras. Kanske har jag samma lycka med 'Sahara'.
   Rispen är fin både i planteringarna och i buketter.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Det er jo faktisk utroligt så godt det går i din have trods alvorlig regnmangel! Både dine grønne bede og de kulørte er flot komponerede - jeg er fuld af beundring.
  Kom til at tænke på hvor fine stoffer man kunne lave med Hosta-blade, bregner, lungeurt og bronzeblad som motiv... Tænk hvilken fin kjole man kunne sy sig:)

  Håber du får regn meget snart!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Visst finns det massor av vackert i trädgården trots torkan och det gäller att ta sig tid att njuta av det!
   De olika lite större gröna bladen är härliga och så lätta att skapa fina kombinationer med :)

   Tack, jag håller tummarna!

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Så besvärligt när det inte regnar. Vi har fått regn men jag behöver vattna ändå, annars skulle allt torka. Mina dahlior är sena, men det brukar de vara. Ser framför mig en kaskad av blommor som förra året, hoppas verkligen att det blir så. Creme de Cassis har jag haft, det var en av mina första dahlior. Cognac har jag sneglat på, den är vacker.
  Visst är det fantastiskt med alla gröna nyanser och fina former på bladverk.

  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja nu börjar det likna sommaren 2018, men just nu är i alla fall dagstemperaturerna lite mer normala igen. Vattnar tidiga mornar och ser till att växterna åtminstone överlever. Klipper bort det som gulnat helt och då ser det genast bättre ut.
   Dahliorna har precis kommit igång här också och i år har jag två större planteringar med, nästan, enbart dahlior. Hoppas också på ett maffigt intryck när de alla börjat blomma.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 4. Det ser frodigt ud i din have trods regnmangel. Her har vi heller ikke fået ordentlig regn siden maj, men det er jo en ringe trøst.
  Forhåbentlig regner det snart.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja delar av trädgården klarar sig ännu och man får glädja sig över dem.
   Så tråkigt att ni också drabbats av för lite regn. Vi var lite förberedda sen tidigare år och hade samlat vatten sedan snösmältningen, men nu är det dags att beställa hem mer. Vill inte riskera att tömma den egna brunnen (eller grannarnas) för att vattna i trädgården.
   Ja vi får hoppas att det regnar snart!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 5. Mmm det är samma elände här - vattenbrist och precis som hos dig har det inte kommit något direkt regn sen i maj. Vackra bladkombinationer som du visar och visst är det skönt att ha ett skuggigt område fyllt med fina blad.

  Kram, Carina

  SvaraRadera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...