tisdag 24 augusti 2021

Okej, jag ger mig

Av någon anledning dröjde det länge innan jag ens tänkte tanken på att berika min trädgård med två av trädgårdsvärldens mest lovordade växter; vidjehortensian 'Annabelle' och kärleksörten 'Matrona'. Kanske var jag lite tjurig eller så var de bara för lovordade helt enkelt.

Olika sorter av de med 'Annabelle' närbesläktade vipphortensiorna hade dock planterats i trädgården genom åren. Särskilt sorten 'Limelight', med sina limetonade blomklasar och som i och för sig också tillhör de där växterna som "alla" gillar. Men också andra sorter som 'Mustila, 'Pink Diamond' och 'Pinky Winky' för att nämna några. Lättodlade, blomvilliga och fina under hela sensommaren och hösten. Vem behöver 'Annabelle'?

Vipphortensia 'Limelight'

Vipphortensia 'Pink Diamond'

Men så planterade jag då slutligen en 'Annabelle' för två år sedan. Ganska snart köptes en till och förra året ytterligare tre. Nu har jag precis insett att hon är precis det som saknas på flera andra platser... Visserligen kräver hon mer passning med vatten för att trivas och en sommar som den här är det en utmaning som heter duga, men oj vad hon levererar trots att plantorna är unga. Kan man ha för många? Troligen inte. 

Vidjehortensia 'Annabelle' i lunden

'Annabelle' i en plantering längs huset

Vad det gäller kärleksörten 'Matrona' så är historien ungefär densamma. Många olika sorters kärleksört har planterats genom åren och att rådjuren älskar att beta ner kärleksörterna har inte stoppat mig, åtminstone inte sen jag blev bekant med Trico-garden. Framför allt har jag haft en dragning åt de med mörka blad och blommor medan jag fnyst lite åt 'Matrona' som har en mer nedtonad färgskala. Vad är så speciellt med henne?

Två olika kärleksörter som jag tappat bort namnen på

Förra året skulle så entréplanteringen förnyas och jag bestämde mig för att testa 'Matrona' som sällskap till solhatten 'Magnus'. En vanlig kombination om man tittar i trädgårdstidningar som säkert skulle funka även här. I samma plantering sattes också 'Bounty', en något mindre vidjehortensia än 'Annabelle'. 

Entréplanteringen

Helt plötsligt tycker jag att kärleksörterna med mörka blad ser dystra ut medan 'Matrona' briljerar med sina finstämda färger. Än så länge har inte 'Matrona'-plantorna (och inte heller solhattsplantorna) hunnit växa ihop till ett sjok men jag har inte bråttom. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 

Kärleksört 'Matrona'

I veckan dök leveransen med fler 'Annabelle' och 'Matrona' upp och jag ska vid första bästa tillfälle se till att få ned dem i jorden.


Allt gott!

6 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, for flrst i fjor fikk jeg plantet 'Annabelle' inn i hagen. Jeg fikk en stikling, og da kunne jeg jo ikke si nei ;)
  Den er jo så fin med sine enormt store blomster.
  Så mange flotte mørkbladede sedum du har. Den hvite jan jeg kanskje kan hjelpe deg med navnet på. Jeg har en som ligner, og den heter Sedum pachyclados 'White Diamond'. Det er jo ikke sikkert at det er den du har likevel da, for det finnes veldig mange navnesorter av de.

  Ha det godt!
  'Matrona' er veldig fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Så klart att du inte kunde neka att ta emot en stickling. Fantastiskt att den har blommat redan nu Jag tog några sticklingar i somras som har fått rötter och skulle bli väldigt glad om de blommade redan nästa år.
   Som du säger finns det väldigt många olika sorters kärleksört och i vissa fall har jag skrivit ned dem när jag köpt men sen flyttat runt på dem så att jag tappat kontrollen. 'White diamond' var ny för mig, den ska jag titta på.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Jag har sökt efter en plats att ha syrenhortensia och vipphortensia. Slänger avundsjuka blickar på grannens hav som blommar så fint. Nu äntligen har jag en Limelight. Vi får se om jag lyckas hitta plats för några till, men det är en början. Kärleksörten tar inte lika stor plats, är också mest förtjust i de mörkbladiga men har också Matrona. Dina hortensior är fina, förstår att du vill ha fler.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   'Limelight' är fantastiskt fin och verkar trivas lite varstans. Kul att du äntligen fått en och hoppas att den trivs hos dig.
   Det finns ju många fina kärleksörter och en plats för dem alla. Kanske är det nyhetens behag som gör att 'Matrona' är favoriten just nu. Vi får se. Oavsett färg är de fina och riktiga fjärilsmagneter.

   Ha det fint. Ulrika

   Radera
 3. Jeg kender godt din modstand mod alt for megen reklame. Hvis ting og planter bliver lovprist ustandselig, bliver jeg træt af at høre på det, eller jeg tænker det lyder alt for godt til at være sandt. - Og man behøver jo heller ikke at gøre som alle andre...:)
  Men det var da godt du blev så glad for både Annabelle og Matrona, da du endelig fik prøvet dem! I hvert fald ser de fine ud på dine billeder.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänker jag, "inte kan de väl vara så mycket bättre än de andra". Men som sagt, nu har jag kapitulerat (åtminstone vad det gäller 'Annabelle' och 'Matrona').
   Tack, får de nu bara växa till sig så kommer de bli ännu finare.

   Ha det fint. Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...