torsdag 26 augusti 2021

Nytillskott - Brokbladig asklönn

Längs tomtgränsen på trädgårdens nedre del växer diverse träd, hortensior och rododendron. Tillsammans bildar de insynsskydd från förbipasserande på vägen utanför och samtidigt en bakgrund till dammen. Vägen är inte särskilt trafikerad men jag vill ge dem som passerar någonting fint att titta på utan att de ser rakt in i hela trädgården.


Fram till förra året växte en japansk skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, här och under några år blommade den fint i juli, trots att nytillväxten de sista åren var tveksam och den kämpade med torra bladspetsar och ibland hela blad. Förra året gav den plötsligt upp och alla blad föll av. Vad anledningen var vet jag inte, kanske var det för torrt eller så var den drabbad av någon sjukdom. I våras visade den inga tecken på liv men jag avvaktade ändå fram till midsommar i år innan jag tog bort skelettet.

Skenkamelian när den blommade som bäst

Skenkamelians fina höstfärg

Har funderat ett tag på vad jag skulle ersätta den med — En ny skenkamelia eller något annat? Kom fram till att det bästa var att plantera något annat trots att jag verkligen tyckte om grenbyggnaden, blomningen och höstfärgen. De två rönnarna alldeles i närheten har också fina höstfärger och skenkamelians blomning varar bara några veckor och det skulle vara fint med något som lyste upp bland allt det gröna. Valet föll på en brokbladig asklönn, Acer negundo 'Variegatum'.

Brokbladig asklönn, Acer negundo 'Variegatum'

När jag planterade asklönnen insåg jag att jorddjupet inte var så stort och att marken under var rätt stenig. Kanske var det förklaringen till varför skenkamelian inte ville fortsätta och det blir därför till att passa med vattning de närmaste åren så att asklönnen blir mer långvarig. Eftersom rododendronbuskarna trivs med förutsättningarna så hoppas jag ändå att det ska gå bra.

Med tiden ska asklönnen bli ett mindre träd, i höjd ungefär som ullungrönnen 'Dodong' som den står som granne till. Möjligen kommer deras kronor gå in något i varandra så småningom men det är bara välkommet i så fall. Redan nu ser jag att de vitkantade bladen ger fin kontrast till rönnarna. Jag tror däremot inte att asklönnens höstfärger är något särskilt men det vägs ju upp av rönnarna som blir vackert röda.

Nu går jag och klurar på om det finns någon annan plats där jag kan ha en skenkamelia. Vi får se vad jag kan hitta på.


Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Du har så mange flotte trær! Den Stewartia pseudocamellia hadde en flott høstfarge. Vet du hvilken sone den er herdig til? Acer negundo har jeg også, men min heter 'Flamingo' og den får rosa blader på sensommeren.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Visst var skenkamelian fin och jag kommer försöka hitta en plats för ett nytt exemplar. Tror att den är härdig till (svensk) zon 2-3 och lite skyddad växtplats.
   Hade tänkt mig 'Flamingo' men den fanns inte så det blev 'Variegatum' istället. Tror att de är snarlika även om 'Flamingo' har rosa inslag förutom de vita.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Asklönnen gör sig bra med de övriga mörkgröna nyanserna. Blir säkert ett jättefint träd.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hoppas jag att det blir. Redan nu lyser det upp platsen där den står.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Jeg kender ikke asklønnen, men det ser ud som et godt valg, og måske er den mere tolerant overfor jordbund og tørke. De lyse blade er fine sammen med mørke Rhodondendron og farverne på dine rønnebærtræer. Ærgerligt at skulle undvære den smukke Stewartia, men du finder nok et andet sted i haven til sådan et dejligt træ.
  Jeg synes det er fint du også tænker på at haven skal se godt ud for dem der kører forbi!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att den ska trivas och är redan nu nöjd med effekten mot de mörkare bladen. Hittar förhoppningsvis en plats för skenkamelian (har redan nu en idé) för det är ett riktigt fint träd.
   Bor i ett sommarhusområde där många tar promenader så det känns viktigt att det är fint.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Ibland lyckas det inte utan att man vet svaret. Den hade en riktigt vacker röd färg men ersättaren är fin, hoppas att den kommer att trivas. Du hittar nog en ny plats till asklönnen får vi hoppas.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Nej det är klurigt ibland, skenkamelian gick ifrån att växa bra och blomma till att få det kämpigt och slutligen dö. Trist men inget att göra åt. Är nöjd med mitt nya val och tycker redan att det bidrar till helheten så det blir nog bra bara det kommer igång.
   Har redan en idé om var jag kan placera en ny skenkamelia men ska låta det mogna lite innan jag bestämmer mig.

   Ha en fin helg! Ulrika

   Radera

En vild vildtulpan

Under de senaste åren har smala grågröna tulpanblad blivit allt fler och dessutom har de spridit sig över en allt större yta i en av mina pl...