onsdag 6 oktober 2021

En lyckad flytt

En trädgård blir aldrig färdig, oavsett hur mycket man gör. Särskilt om man är trädgårdsintresserad. Nya idéer kläcks, inspiration från andra trädgårdar omarbetas till att passa den egna trädgården eller så kanske förutsättningar ändras. Oftast är det mindre justeringar som att utöka en plantering, flytta några plantor, anlägga en ny gång etc. 

Ibland måste man flytta något större, som två katsuror på över fyra meter. Alternativet hade varit att såga ner dem för de stod precis där det framtida attefallshuset skulle stå. Förutom katsurorna måste också växthuset bort men eftersom det mest använts under vintern och tidig vår räknade jag med att hitta en alternativ lösning för det.

Växthuset med den ena katsuran synlig längs långsidans mitt

Oktober 2017 sattes spaden i jorden och rotklumparna började bearbetas. Ett par ganska grova rötter fick lov att kapas men som tur var fanns det också många fina små rötter i närheten av stammarna. När träden gick att få loss var jordklumparna dryga metern breda och två-tre decimeter tjocka. En av dem skulle flyttas några meter, den andra kanske sju. Sju jobbiga meter. 

En av två gropar förberedd för plantering
Nu ska den bara flyttas….

Genom att vicka upp dem på ett par brädor och sen dra/hasa dem framåt på brädorna så gick det till slut och de kunde planteras på de förberedda platserna. Tidigare hade de stått nästan som i varsin grop där smältvattnet varje år frös till en tjock iskaka. Nu valde jag istället att plantera dem lite högt i förhållande till omgivande mark för att ge dem bättre förutsättningar.

Var inte helt övertygad om att katsurorna skulle uppskatta att ha blivit flyttade och blev därför riktigt glad när de började skjuta nya blad våren efter. Då visste jag inte att stundande sommar skulle innebära tropiska dagar och nätter, utan regn under flera månader. Men så blev det och tidiga mornar ägnades åt att hålla trädgården vid liv genom att vattna de mest behövande. Katsurorna var direktkvalificerade.

Våren 2018 och jag gladde mig åt katsurornas brunröda bladutspring. De hade klarat vintern!

Både katsurorna och jag klarade den varma sommaren och även efterföljande säsonger. De första två somrarna fick de extra passning men därefter har de klarat sig bra själva och är någon eller kanske till och med några meter högre än när de flyttades. Hur höga de kommer bli får framtiden utvisa. Den ena är enstammig, den andra flerstammig och det sägs kunna påverka. Vi får se. 

Augusti 2019, nästan två år efter flytten
September 2021, fyra år efter flytten och numera med sällskap av ett attefallshus

Trots att jag numera har tre katsuror väntar jag fortfarande på att få känna den berömda pepparkaksdoften som katsuror ska sprida under höstarna. En dag så kommer det kanske.

Men höstfärger då? Vissa år har de haft en antydan till rött men oftast är det mest gula nyanser på bladen innan de faller. Den nyaste katsuran köptes en höst och var då knallröd men även den tonar mer i gult än rött efter etablering. Kanske behöver de tuffare höstar eller mer stress under somrarna för att bli röda hos mig. Fina är de oavsett.

Tidigt oktober 2021 och början till höstfärger


Allt gott!
8 kommentarer:

 1. Dejligt at læse om en succesfuld flytning af så store træer - og så endda lige op til den tørre sommer i -18! Flotte billeder fra haven, og fint der blev plads til et lille hus hvor dine hjertetræer stod sammen med drivhuset. Uanset om man kan mærke duften af peberkager eller ej (jeg har endnu ikke kunnet) er det flotte træer i høst-farver.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja sommaren 2018 var en utmaning för hela trädgården och särskilt de som ännu inte hunnit etablera sig, som katsurorna. Javisst är det jättefina träd oavsett om de doftar eller ej.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Det låter som ett stort jobb att flytta så stora träd. Ser ut att ha gått bra, vackra vyer från trädgården.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack, ja det fick lov att göras i omgångar. Tog nästan en dag per träd. Glad att det gick bra.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. De lär vara genetiskt väldigt olika. Många säger - min katsura doftar inte och/eller den får inga fina färger. Min hängkatsura får färg ibland och kan dofta om den blir riktigt stressad. Tex av en flytt på sensommaren som jag gjorde förra året. Då doftade den!! Men jag har inte tänkt flytta den mer :)

  Det har blivit väldigt fint i vart fall och katsuror kan bli rusligt höga.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är visst så. Men det är okej, jag tycker de är fina ändå och deras bladutspring fascinerar mig varje vår. Tack. Har sett uppgifter på upp mot 20 meter, blir spännande att se.

   Kram, Ulrika

   Radera
 4. Oj, vilket projekt! Imponerande att det gick att flytta dem. Uppfattade inte om du hade förberett med rotbeskärning tidigare år?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Hej Anette,

  Ja det var en chansning som gick hem. Hade haft tanken på att rotbeskära men kom inte till skott, sen blev det för bråttom och träden måste flyttas. Som tur gick det bra ändå.

  Allt gott! Ulrika

  SvaraRadera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...