måndag 4 oktober 2021

Trädgården byter sakta skepnad

Oktober och än så länge håller sig frosten borta. Inte så ovanligt i och för sig. Närheten till Östersjön gör höstarna milda och allt oftare dröjer det en bit in i november innan det blir så kallt att det blir frost. Dahliorna håller fortfarande hov i trädgården och så länge jag ser till att klippa bort överblommade så verkar de inte ha något emot att leverera nya knoppar. Med något undantag var de flesta av de riktigt stora dahliorna nya och även om de alla är fina, sticker ’Penhill Watermelon’ ut lite extra.

Tre av tallriksdahliorna ('Otto’s Thrill', 'Penhill Watermelon' och 'Break Out') med en nästan helt överblommad 'Nathalie G' i mitten

Sommarblommorna dröjer sig kvar med enstaka blommor och hade förmodligen orkat länge om jag bara fortsatt vattna och gödsla dem. Vipphortensiorna har börjat skifta färg från vitt till olika nyanser av rosa medan vidjehortensiorna fortfarande är vita. Annars är det inte mycket som blommar.

Eller förresten, de pampiga miskantus-gräsen har sin högtid nu och i trädgården finns flera stora ruggar som blommar för fullt. Även om de inte är lika påtagliga som dahliorna har de sin givna plats i höstträdgården.

Glansmiskantus, Miscanthus 'Malepartus'

I lunden har tidlösorna börjat blomma bland andra marktäckare och jag glömmer för en stund att jag varje sommar tänker att jag borde ta bort dem eftersom bladen vissnar ner så fult. De får vara kvar för stunden, om inte annat för att de skulle vara svåra att ta bort utan att gräva upp hela planteringen.

Tidlösa, Colchicum 'Waterlily'

Vackra blommor i all ära, så här års är det bladen och frukterna som alltmer drar åt sig uppmärksamheten. Delar av trädgården som ”bara” varit gröna sedan vår- och försommarblomningen börjar anta höstfärger. Ännu så länge är det bara lite här och där men är lika fascinerande som första snödroppen, krokusen eller dahlian. 

Varje år är körsbärsbenveden tidigt ute med att skifta färg. Innan frukterna ens hunnit öppna sig helt har bladen blivit vackert röda och när bladen väl fallit hänger frukterna kvar som smycken på grenarna. 

Körsbärsbenved, Euonymus planipes redo för hösten. 

Bukettapelns blad övergår till vackert guldgula vilket gör att de fina små äpplena syns bättre. Om man, som jag, låter bukettapeln växa fritt blir den lika hög som bred och lite gles. Men den kan också klippas till en mer kompakt buske.

Bukettapel, Malus toringo var. sargentii som börjar få höstfärger

En bit in i lunden strålar kopparhäggmispeln i rostgulröda färger och inte långt därifrån en står en trollhassel som är på väg att visa vad den har att erbjuda. Efter ett varmt torrt år som det här brukar färgerna bli lite kraftigare än vanligt och jag hoppas på en riktigt färggrann sorti.

Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis och vidjehortensian Hydrangea arborescens 'Annabelle' lyser upp i lunden

Trollhassel, Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'

Men få växter kan mäta sig med färgen hos vildvinet som täcker branten mellan trädgårdens två nivåer. Det fanns här redan när vi flyttade hit och växte då på en spaljé vid husets gavel. Numera slingrar det sig ner för branten och tar sig upp i träd och buskar i en takt som kan vara svårt att hålla jämna steg med. Men när den växlar från grönt till rött är det svårt att klaga.

Vildvin, Parthenocissus vitacea väller ner för branten…
…och slingrar sig upp i det mesta

Det är med blandade känslor man ser höstfärgerna komma. Hösten är så vacker och man har ofta lite mindre att fixa i trädgården vilket ger tid till att pausa och ta in. Samtidigt blir man varse att säsongen är snart över. Hur kunde den gå så fort?


Allt gott!8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja som du sier, hvordan kunne sesongen gå så fort?
  Jeg synes det ikke er lenge siden det lå snø her.., ;)
  Så flotte farger det er i hagen din nå. Den Eonymys planipes er så fin, og jeg må få kjøpt maken til den her. Jeg glemmer den bort hele sommeren, men så blir jeg minnet på den hver høst.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja jag minns att jag tyckte att ni hade snö väldigt sent i våras.
   Ser fram emot några veckor med färgskådespel och än så länge är det bara några få som börjat men det är ju på något sätt de man ser mest… körsbärsbenveden är också bra eftersom den inte blir så jättestor, förutom att den har fina höstfärger.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hvor er der mange skønne høstfarver i din have! Jeg nyder hvert eneste billede, og glæder mig til der kommer smukke farver på mine breddegrader.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja nu väntar några färgsprakande veckor som en fin avslutning på säsongen.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Du har mycket fint i din trädgård. Höstens färger är vackra. Det är mest gult hos mig, men har fått in lite rött. Benved är speciella och riktigt vackra. Får nog se till att göra i ordning en plats för en.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja nunjuter man av alla fina höstfärger men det är lite bitterljuvt. Lovade mig själv att verkligen ta tillvara på sommaren och har svårt att förstå att den är över.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 4. Vilket fantastiskt, färgsprakande höstskådespel från din trädgård! Och vildvinet .. makalöst, förstår dock att det kan vara svårt att hålla i schack. Och dahlior ... dessa vackra primadonnor. Extra vackra mot grå stenar.

  Ha en fortsatt fin höst!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Ja nu gäller det att njuta av alla fina färger, både de som redan börjat och alla de som snart ansluter. Dahliorna har varit fantastiska i år och det har blivit många buketter!

   Tack detsamma! /Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...