måndag 18 oktober 2021

Planerar för kommande säsong

I trädgården håller höstfärgerna på som bäst och jag passar på att gå omkring och njuta av det soliga vädret vi har. Sol innebär ju klar himmel och klar himmel innebär kalla nätter så inom kort kommer nog dahliorna svartna och allt fler löv falla från buskar och träd. Bäst att njuta medan tid är.

Stigen genom lunden bakom berget. Både magnolian och eken har börjat skifta i gult.
I närheten står lönnen 'Beni Kawa' med sina höstgula blad som gör att de röda stammarna syns lite mer. Bakom lönnen syns ett höstsilverax som fortfarande blommar (och doftar).
I lunden nere i trädgården riktigt lyser den stora häxalen, på marken blommar tidlösorna.

Dammen är täckt med nät för att förhindra att alltför mycket löv hamnar där. I år kom jag ihåg att stänga av pumpen så att vattnet som cirkuleras inte hindras från att rinna ner i dammen igen av de löv som hamnar i bäckfåran. Förra året tömdes dammen på nästan allt vatten innan jag insåg vad som hände. 

Nätet över dammen är på plats och träden runt omkring skiftar färg. En del har redan börjat fälla sina löv.

Väntar otåligt på att de lökar jag beställt inför nästa år ska levereras. Fick besked för en månad sen att de snart skulle skickas. Har beställt en massa krokusar som jag tror borde ha planterats redan för att det ska vara optimalt, men det går säkert bra ändå. Krokusarna ska bilda öar i gräsmattan framför dammen nästa vår. 

Väntar också på ett större antal tidiga tulpaner. Tanken är att de ska fylla två större krukor som jag ser när jag tittar ut genom köksfönstret. Men eftersom krukorna för tillfället har dahlior i sig och tulpaner kan planteras sent är det ingen fara att de dröjer.

Härliga höstdagar är perfekta till att fundera över vad som ska hända i trädgården till nästa år. Vilka påbörjade projekt behöver slutföras och vilka nya ska startas? Vilka växter måste av olika skäl flyttas, kanske redan nu eller tidigt nästa år, och vilka nytillskott behöver trädgården? Av erfarenhet vet jag att minnet är kort så numera antecknar jag allt i mobilen (och försöker komma ihåg att titta där innan jag gör upp nya planer till våren).

Genom 'Malepartus' vippor skymtar några blommande dahlior.


Allt gott!


8 kommentarer:

 1. Dejlige billeder og flotte farver i din have! Dammen ser så fin ud og nettet ses faktisk ikke. Håber dine løg kommer i jorden i år(!) og alle dine haveplaner lykkes til næste år!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulla.
   Lökarna kom efter att jag efterfrågat dem och nu är de snart i jorden.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Det er smart å bruke nett over dammen, for def faller veldig mye blader opp i den hvis en ikke har det. Det vet jeg alt om ;)
  Får håpe du snart får dine løker som du venter på. Her kom det litt snø i går, og det er så godt å være ferdig i hagen nå. Jeg mangler bare et drivhus som må opp ;)

  Ha det godt!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja egentligen ska man väl inte ha träd i närheten av dammen men eftersom jag redan hade stora björkar där kändes det som om några fler träd inte spelade så stor roll. Nätet ligger på några veckor medan de flesta löven faller.
   Eurobulb hade missat att skicka dem men nu har de kommit och narcisserna har kommit i jorden. Tulpanerna är det inte så bråttom med.
   Skönt att känna sig klar för säsongen och jag hoppas att ditt växthus kommer snart.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Jag hann ta in en stor bukett av dahlior, dagen efter var det försent, nu är de uppe och inpaketerade för vinterförvaring. Har planterat en hel del lökar istället, men det blev över en del, men de går att ha i krukor. Din höstträdgård ser riktigt fin ut, gillar höstens färger. I år beställde jag inga krokus, hoppas jag inte behöver ångra mig. Det finns alltid planer, stora som små.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Planterar de flesta lökarna i krukor i år, men hade förträngt att jag beställt nära hundra narcisser så dem såg jag till att peta ner så snart leveransen dök upp.
   Ja, planer finns det gott om, en del förverkligas andra inte!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 4. Vilka härliga höstbilder du bjuder på! Ja det är hög tid att ge trädgården lite vintervila...men jag ligger som vanligt efter med allt. Denna tid som bara rinner iväg...
  Söndag igen! Hoppas din dag blir fin.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti,

   Ja och nu sprakar trädgården ännu mer efter lite kallare väder. Blåsigt idag så snart är färgprakten över. Visst går tiden alldeles för fort, har massor jag vill hinna med innan vintern!

   Önskar dig en fin helg. Kram Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...