fredag 29 oktober 2021

Dröjer sig ännu kvar

Sista veckan i oktober och frosten har varit på besök. Eller åtminstone verkar det så för dahliorna hade plötsligt givit upp en morgon. Känns alltid lite snopet, ena dagen blommar de för fullt och nästa hänger de som trasor, men också skönt på något udda sätt. Nu har de flesta fått komma upp och ligger på tork innan vinterförvaringen.

En av de sista dahliorna att komma igång. Två blommor hann slå ut innan frosten kom.

Det blev ett fantastiskt dahlia-år i år. Mängder av blommor i alla möjliga former och färger som i princip kunde kombineras hur som helst. Aldrig förr har jag kunnat plocka så många buketter att ta in eller ge bort. Vilken lyx!

De lite lägre temperaturerna fick också fart på höstfärgerna i trädgården som bjuder på flammande röda och värmande gula nyanser.  Man vet ju aldrig hur länge de dröjer sig kvar så jag passade på att ta en trädgårdstur innan regnet i morse. Det vore ju trist att missa trädgårdens "Grand Finale". 
 
Entréplanteringen tar sig mer och mer efter förra årets omstrukturering. Det lysande röda är en flikbladig lönn.

På andra sidan entrén står en lite tjurig kopparlönn som mer eller mindre vägrar att växa. Men höstfärgen är inget att klaga på.

Gula toner hos en magnolia och en blomsterkornell i lunden bakom berget.

Det självplanterade oxbäret har släppt de flesta bladen men de som är kvar lyser upp fint precis som den flikbladiga lönnen en bit upp.

I den lite vilda slänten ner mot allmänningen har mycket betats ner av rådjuren men några buskar lyckas ändå ge lite färg bland allt det bruna och gröna.

Klockbusken har fått fina färger i år som syns fint mot rododendronbuskarna bakom.

En härlig blandning i dammens bakkant. Parasollblad, flikbladig lönn, magnolia och vipphortensia bland annat. 

En sista blomma på klematisen 'Blue Angel' som klättrar i glanskörsbäret.

Området kring dammen drar blickarna till sig så här års.

Blodlönnen har inte börjat skifta färg ännu men gör sig fint mot den gul/orangea papegojbusken i bakgrunden och oxbärsbladen.

Två "vildingar", en rönn och ett fågelbär som klär varandra fint.

Nu väntar ännu fler dahliaknölar på att få komma upp ur jorden och en hel del lökar på att få komma ner.
Själv väntar jag på lite solsken.

Länkar till TrädgårdsFägring som har fler inlägg på temat "Dröjer sig ännu kvar".


Allt gott!

8 kommentarer:

  1. Hej Ulrika!
    Känner igen känslan av att ha fått upp dahliorna. Lite vemodigt men också skönt. Du har mycket fina färger på träd och buskar. Hösten är vacker, och extra fin med lite sol.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Det är väl det att man vet att dahliorna ska upp. Ibland har jag väntat alldeles för länge, trots att blomningen avtagit, och grävt upp dem när det varit både kallt och blött. Skönt att ha det (nästan) avklarat nu.
      Ja i år har färgerna varit fina men nu blåser det och träden börjar tunnas ut. Snart över för i år är jag rädd.

      Ha en fin helg du med! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Så flotte høstfarger du fortsatt har i hagen din. Ja, dahlia liker ikke kjølig vær, for da er det slutt på de helt plutselig. Så koselig å se en clematis i blomst så sent.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Ja det är riktigt vackert, speciellt i viss ljus på mornarna och kvällarna och förstås om solen skiner. Men nu har det börjat blåsa så jag tror att träden snart kommer stå kala.
      Klematisen har varit en kämpe i år (och om jag minns rätt även förra året) och man blir glad av att se den.

      Ha en fin helg! Ulrika

      Radera
  3. Skönt att du fick upp dahliorna. Jag är så glad att jag faktiskt tog upp dem innan frosten. I år så slapp jag de frostslemmiga bladen. Men det var ren tur och berodde på att det skulle in en grävare.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja är alltid ett större jobb än man känner för på hösten. Har några få kvar att ta upp ännu men det får bli till helgen.
      Ja ibland kan det behövas en lite knuff i rätt rikting...

      Kram Ulrika

      Radera
  4. Ja, det er snart tid at bjerge Dahlia-knoldene ind - også her - men samtidig skal man virkelig huske at nyde de skønne farver i haven. Du har så mange fine plantninger med hver deres udtryk. De flotte kombinationer er gode at have på billeder, og i år synes jeg efteråret har været særlig fint og har varet længe. Det er godt du lige gav os denne dejlige rundtur i haven!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst gäller det att njuta av det som trädgården fortfarande bjuder på. Vintern är lång. Tack och väl bekomme.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...