torsdag 25 november 2021

Planerar för advent

Tiden går fort när man har roligt sägs det och senaste (trädgårds-) året har gått fort. Känns som om jag alldeles nyss startade sådderna som skulle ut i kylan för att stratifieras. Nu har jag redan hunnit kika på STA's nya frölista och skickat in vilka fröer jag önskar mig. I februari kommer de förhoppningsvis och allt börjar om på nytt.

Fram till dess går jag lite i trädgårdside och i brist på egna upplevelser i trädgården så åker diverse böcker fram. För tillfället är det "Trädgårdens rum" av Christel Kvant och Heidi Palmgren, "Trädgårdens natur" av Lotte Möller och "The Shade Garden" av Beth Chatto men också "Winter Gardens" av Cedric Pollet som lockar.

Att det närmar sig advent märks främst på alla ljusslingor som satts upp i trädgården och på att räcket runt farstutrappan klätts med grangirlander. (En tradition som jag alltid ångrar att jag startade när girlanderna ska göras men uppskattar när de väl är klara.) Men också på att julrosor stoppats ner i krukorna vid entrén, tillsammans med annat vintergrönt. 


Julrosor ja. En helårsfavorit i trädgården möjligen med undantag för senvintern när de ska snyggas till inför den nya säsongen. Ibland blommar några plantor redan innan jul, men i år ser det magert ut så det blir att vänta till i vår. Under tiden kommer lite bilder från julrosblomningen tidigare år. 


Snart kommer kylan och innan dess ska fönstren tvättas så att adventsstjärnor och ljusstakar kan ställas på plats. Sen tror jag att jag är redo för advent.


Allt gott!

12 kommentarer:

 1. Hej Ukrika,

  Takk for tips om fine bøker som en kan lese om vinteren. Ja, snart er det advent, og i morgen skal jeg finne frem lyslenker og adventslys. Tiden går så hurtig, og mitt hode er fylt med drivhus akkurat nå :)
  Du har så mange fine juleroser. Den grønne hadde en utrolig farge. Jeg har en vanlig hvit julerose som står med to knopper nå, men nå blir det så kaldt her at jeg tror de må vente til det blir vår med å se blomstene på de.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Varsågod. Vintern är härlig på så sätt att man får tid till att läsa lite. Visst är den gröna julrosen fin. Den blommade för första gången i år och överraskade med sin ovanliga färg.

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Så fint och inbjudande det ser ut på din farstutrapp. Tänk vad ljusslingor ute gör skillnad, i de mörka kvällarna. Är glad att jag hann tvätta mina fönster innan kylan kom. Idag har vi -5 grader. Härliga julrosor de ser ut att trivas riktigt bra hos dig. Jag var ute häromdagen och rotade under löven, för att se om jag skulle hitta några knoppar, men jag får nog vänta ett tag till.
  Ha en trevlig helg och 1:a Advent.
  Kram/Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack. Är inte så pysslig som jag önskar men nu ser farstutrappan lite mer inbjudande ut, ljusen bland det vintergröna gör mycket (både där och ute i trädgården). Ljusstakar och adventsstjärnor är på plats och fönstren hann bli rena innan dess. Nu är det kallt och man stannar helst inne.
   Ja, julrosor trivs här och jag använder dem som marktäckare i lundpartierna.

   Hoppas du har en fin vecka. Kram Ulrika

   Radera
 3. Hvor har du mange juleroser i haven! Der er virkelig noget at se frem til.
  Smukt med din jule-guirlande ved indgangen, og alle de fine grønne vækster! Jeg ville føle mig meget velkommen hos dig tror jeg:)
  Gode havebøger er guld værd og jeg tror jeg skal ønske mig et par stykker i julegave!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja julrosor används flitigt som marktäckare och finns i många olika färger här. Tycker också att bladen är fina och de bidrar till det vintergröna.
   Har också trädgårdsböcker på önskelistan!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 4. Flera böcker i högen som står här i bokhyllan men det var länge sen jag läste i dem. Julrosorna har knoppar här men om temperaturen sjunker nu lär de stå och stampa. Har skaffat 3 nya i den magiska serien som jag glömt namnet på men 'Joel', 'Jacob' och 'Jonas' finns här nu. De är väldigt bra på att blomma om, blomma tidigt och väldigt mycket.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har ett gäng med böcker som jag roterar beroende av humör. Låter som om man ska hålla ögonen öppna efter julrosor med herr-namn på "J"!

   Kram Ulrika

   Radera
 5. Mysiga boktips i novembermörkret! Det gillas! Ja julrosor gillas, hyacinter också...det gäller att få lite blomserglädje i denna dystra månad!
  Fin advent till dig!
  Kram från ett gråkallt Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu gäller det att unna sig lite extra i mörkret!

   Ha en fin vecka. Kram Ulrika

   Radera
 6. Det går så altfor fort! Nå er det altså advent.
  Herlige juleroser :)
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är svårt att hänga med. Men så går det förhoppningsvis också fort tills det är vår igen!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera

Fröerna jag gärna sår

— Jaha, är det dags nu igen? var familjens kommentar till att sålådan ställdes fram mitt på bordet en dag för någon vecka sen. Vana som de ä...