onsdag 1 december 2021

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än någon dag. De senaste åren har jag kunnat gräva i marken långt in i januari men det lär bli svårt den här vintern. Så eventuella spontanprojekt när trädgårdslängtan blir för stor får anstå tills plusgraderna tinat upp marken igen.

Under dagens trädgårdstur insåg jag också att spadarna frusit fast i jordhögen och såvida det inte blir blidväder igen så kommer de få stanna där och jag får istället glädja mig åt att kylan och eventuell snö ger lite mer julkänsla. 


Glädjer mig också åt alla vackra gräs som just nu tar tillfället i akt att glänsa lite extra, för visst var blomningen fin men just nu är glansmiskantus-gräsen vackrare än det mesta. 

Önskelistan inför jul är kort och tydligen varierar jag den dåligt; trädgårdshandskar och någon trädgårdsbok." - Som vanligt!", fick jag höra av barnen. Men pussel uppskattas också, de gör kalla dagar inomhus roligare. 

Har letat igenom utbudet av trädgårdsböcker som jag inte har sedan tidigare och skrivit upp två på önskelistan: "A year at Brandywine Cottage: Six Seasons of Beauty, Bounty and Blooms" av David L Culp. Har läst en tidigare bok av honom, "The Layered Garden", med stor behållning. Den andra boken är skriven av en för mig ny författare, Bill Noble, men titeln "Spirit of Place, the Making of a New England Garden" lovar gott. Nu får jag hoppas tomten är snäll!

Annars är det kanske mer udda saker som önskas och då först till våren. Ett lass med barkmull och kogödsel skulle vara toppen. Startar alltid trädgårdsåret med att klippa bort gammalt och samtidigt lägga på en blandning av mull och gödsel. Lite sten är också alltid uppskattat och ingår i de flesta projekt som görs i trädgården. Men mest av allt skulle jag vilja ha mer plats för vinterpauser brukar alltid innebära att jag kommer på fler växter som jag "behöver".

Länkar till TrädgårdsFägring där veckans tema är "Vad står på önskelistan?"


Allt gott!


8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så vakre dine gress er med rim på! De pynter veldig opp i vinterhagen. Ja, årets desember starter kald, og det ser ikke ut til at det blir noe varmere i de neste ti dagene her. Det er nok ikke så vanlig der du bor, men er er det helt vanlig. Det var i hvertfall sånn det var før. I de siste årene har det vært mildt helt frem mot jul. Vi får ta været som det kommer, for det får vi ikke endret :)
  Flotte bøker som du ønsker deg.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja gräsen är vackra, särskilt i vintersolen men även annars. Så länge det inte kommer blötsnö och blåser brukar de klara sig över vintern. De senaste vintrarna har varit så milda (åtminstone fram till februari) att man nästan tror att det alltid ska vara så, men i år verkar det bli annorlunda. Men det är okej och som du säger, inte något man kan göra något åt!
   Ja hoppas tomten lyssnat...

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Ser riktigt fint ut med dina gräs, rimfrost gör också att trädgården ser riktigt spännande ut. Vi har heller ingen snö, men väldigt mycket rimfrost så allt är vitt. Marken är stelfrusen, så det går inte att gräva. Det får gärna komma lite snö men inte så det blir kaos som i sydvästra Sverige. Hoppas tomten kommer med dina önskemål.
  Ha det gott /Kram, Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Alltid lite stressande när kylan kommer före snön som den gjorde i år. Nu har vi haft plusgrader några dagar men tjälen är kvar och ingen snö i sikte.

   Ha det gott! Kram Ulrika

   Radera
 3. Din have ser jo også fin ud i kulden, og de mange smukke græsser fanger både lys og vind så smukt. Hvis spaden er frosset fast i jorden, kan man godt holde lidt pause fra haven, og bare fundere på hvad man ønsker sig til jul...
  Dine bog-titler lyder spændende, så jeg håber du får god underholdning der!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är gräsen en riktig prydnad i trädgården så här års. Ja nu får spaden ledigt för det här året och en bit in på nästa. Tack.

   Allt gott. Ulrika

   Radera
 4. Vackert med prydnadsgräs och det är nu och en tid framåt som jag gillar de extra mycket och tänker fler ställen att ha gräs på. Det finns ett antal som är gröna genom vintern också :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har några gräs (och halvgräs) som står fina hela vintern men de är inte så höga och ger inte samma effekt som de lite högre gräsen gör. Men är ju fina ändå i och med att de bidrar till det vintergröna.

   Kram Ulrika

   Radera

Fröerna jag gärna sår

— Jaha, är det dags nu igen? var familjens kommentar till att sålådan ställdes fram mitt på bordet en dag för någon vecka sen. Vana som de ä...