onsdag 9 november 2022

Höstfina buskar och träd

Redan mot slutet av augusti brukar jag kunna se de första höstfärgerna i trädgården, särskilt om sommaren varit torr och växterna är lite stressade. Först ut varje år är körsbärskornellen och sist den japanska blodlönnen 'Bloodgood'. Dessemellan sträcker sig åtminstone tre månader med olika träd och buskar som en efter en klär sig i sina höstfärger.

Hösten i år var inget undantag men trots att det ännu inte varit hård frost i trädgården har de flesta löven fallit och trädgården börjar nu se kal ut. En riktigt färgstark, lång höst går mot sitt slut och det är dags att summera hur det varit.

En av de som tidigt fick sina vackra färger var den flikbladiga solfjäderslönnen, Acer japonicum 'Aconitifolium', som vuxit upp från en liten fröplanta till att vara nästan lika hög som jag. Tillväxten satte riktig fart efter att jag flyttade den från ett torrare läge i lunden nere på tomten till den lite nyare lunden "bakom berget". 

Det känns som om den blivit intensivare röd i år än tidigare, men framför allt fick den sin höstfärg tidigt och har behållit den väldigt länge. I lunden står den lite upphöjt, snett bakom en annan lönn, Acer palmatum 'Beni Kawa' som också får fina höstfärger men i gula nyanser. I slutändan ska de båda bli ungefär lika höga, d v s ett par meter.

Flikbladig solfjäderslönn, Acer japonicum 'Aconitifolium'.
Från den här vinkeln är 'Aconitifolium' lite gömd bakom 'Beni Kawa'.
Från andra hållet syns den i sällskap med en kopparhäggmispel.

En annan lönn med vacker smörgul höstfärg är den betydligt större manchuriska strimlönnen, Acer tegmentosum 'White Tigress' som står nere vid dammen. I år skiftade en del av bladen i orange vilket inte gjorde någonting alls. Annars är det ju stammen man tänker på när det gäller strimlönnarna men jag tycker också att blomningen är fin.

Läget precis bredvid dammen är kanske inte så genomtänkt men den stod där redan innan dammen grävdes ur och eftersom den var ett ungt, litet träd då fick den stå kvar. Nu är den närmare fem meter och ser inte ut att ha några planer på att sluta sträcka på sig. 

Manchurisk strimlönn, Acer tegmentosum 'White Tigress'.

Strimlönnens fina bark och blomning.

I sällskap med den rodnande ullungrönnen 'Dodong'.

Vill man ha ett riktigt färgfyrverkeri är stor häxal, Fothergilla major en kandidat. En bra höst kan den ha allt ifrån blekgula till vinröda blad, som sitter kvar länge. Förutom höstfärgerna hos häxalen är ju vårens blomning också väldigt fin. I slutet av maj - början av juni blommar den med rufsiga, (creme-)vita borstar.

Det där med "stor" kan man ta med en liten nypa salt, för allt är ju relativt. Efter närmare tio år är den kanske en meter hög och den växer främst till på bredden. Vid något tillfälle har jag kunnat ta sticklingar från den tack vare rotskott eller om det kanske var en nedliggande gren som rotat sig.

Stor häxal, Fothergilla major med tidlösor.

Häxalens fina blomning tidigt i juni 2022.
Sen har vi ju katsurorna. Den senast planterade och därmed också den minsta tonade i orange redan i somras eftersom den står lite torrare, men de lite större väntade till hösten med att skifta till gult med enstaka inslag av orange och vinrött. Inte heller i år har jag kunnat känna någon pepparkaksdoft men så har vi inte heller haft frost än (som en del säger krävs för att det ska dofta).

Tittar lika ofta på deras blad nu under hösten som jag gör tidig vår när de slår ut och ser ut som små brunröda hjärtan. 

Katsura, Cercidiphyllum japonicum

Bladen i närbild.
Katsurans vackra bladutspring våren 2022

För att sluta cirkeln, avslutar jag med ytterligare en lönn, Acer palmatum 'Orange Dream' som tidigt i höstas var riktigt vackert röd (förutom på de grenar som fick skydd av gästhuset). Den växer för tredje säsongen i en stor kruka och jag hoppas att den ska fortsätta trivas lika bra många år till. 

Givetvis har också 'Orange Dream' mer att erbjuda än sina höstfärger. Till nästa vår kommer den vara ett smycke som drar blickarna till sig igen och med tanke på hur snabbt tiden går så är det inte långt dit.

'Orange Dream' i början av oktober 2022.
Bladutspring 'Orange Dream'



Allt gott!

17 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Så mange vakre trær du har i hagen din! Spesielt lønnene er ekstra fine, og du har mange flotte navnesorter. 'Orange Dream' er helt nydelig, og det er litt av en forvandling den gjør i fargene. Lønner er bare noe en må ha i hagen. Flott oppsummering av alle de vakre trærne du har hos deg!

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja visst är lönnarna fina och i år har deras höstfärger varit lite extra starka. 'Orange Dream' var svårplacerad bland andra vårblommor tyckte jag men som solitär i en kruka så gör den sig väldigt bra.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Vilket härligt inlägg med alla fina träd och buskar. Häxalen är en ny bekantskap för mig, riktigt vacker både med de fina blommorna och vackra höstfärgerna. Dina lönnar är fina, hoppas att Orange Dream kommer att trivas bra i krukan. den är mycket dekorativ.
    Otrolig förändring med färgen från vår till höst.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Tack, det fanns en del att välja på. Häxalen är nog mest uppmärksammad för sina höstfärger men är, som sagt, riktigt fin på våren också.
      VIsst är 'Orange Dream' fin med sina dramatiska färger.

      Ha det gott! Kram Ulrika

      Radera
  3. Det er bare drømmen... nå... ute i naturen.
    Enten i hagen eller i skogen, det er så vakkert ute og vi er heldige med sola i høst.
    Takk for dine vakre bilder... Jeg er veldig glad og ønsker deg god tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det vackert under hösten, särskilt när solen skiner. Ändå så är det lätt att glömma bort höstfärger när man planerar sin trädgård.
      Tack. Önskar dig detsamma.

      Ulrika

      Radera
  4. En flot kavalkade over høstens forskellige træer og buske, som også her har strukket sig over flere måneder. Det har været et tørt og varmt år, så farverne er forskellige fra år med tidlig frost, men man nyder jo det hele! Sjovt så rød din Orange Dream bliver, men det har sikkert noget at gøre med hvor meget sol den får.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja det har varit en bra höst för färger i år och sommarens torka hjälpte nog till också. 'Orange Dream' har bara sen eftermiddagssol men jag kan tänka mig att avsaknad av vattning gjort att den fick så fina höstfärger.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  5. Det är tummen upp för dina favoriter. Jag odlar de här också och de är fantastiska buskar/träd allihop. I höst har färgerna varit mer glödande i orange - rött än på många år. Ska nog flytta min ena A. japonicum som står för torrt och därför växer dåligt...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte förvånad, du har så otroligt mycket olika fina träd/buskar i din trädgård. Ja, visst har färgerna varit lite extra intensiva i år.

      Kram Ulrika

      Radera
  6. Åh, alla dessa lönnar, så vackra! Ångrar att jag inte satte en sån istället för aronian jag satte i våras. Bladen föll ju alldeles för tidigt, blev lite besviken på det..
    Trevlig helg!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är de. En del av mina lönnar släpper också bladen lite väl tidigt medan andra behåller dem länge. Så bestämmer du dig för att byta ut aronian, tänk på att välja lönn med omsorg.

      Ha det fint! Ulrika

      Radera
  7. Magiska löv i lika magiska färger...alltså dessa lönnar! Fantastiska!!
    Härliga höstbilder du visar och glädjer oss med :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  8. Du visar fina bilder på höstvackra träd och buskar. Det finns verkligen så många olika sorter som inte bara är vackra på sommaren utan visar sin färgprakt på hösten då vi behöver någonting vackert att titta på även då.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Visst finns det mycket att välja på.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  9. Älskar alla fina höstfärger du visar - men det är ett fel, det kommer vinter efter hösten!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...