fredag 13 januari 2023

Från ovan

Har ägnat ledig tid de senaste dagarna åt att sortera bilder jag tog under 2022. En både givande och lätt plågsam syssla i det att det är kul att se tillbaka samtidigt som längtan efter att årets trädgårdssäsong ska starta väcks. Att snön dessutom smält undan lurar mig att tänka "snart så".

Det finns också en annan anledning till att gå igenom bilderna, nämligen som ett stresstest av de nya idéer som jag får när jag ser de ödsliga planteringarna eller tittar i tidningar eller böcker under vintern. Trädgården har ju sin höjdpunkt på våren och försommaren så när säsongen går mot sitt slut har förundran över all frodighet förbytts i glömska. Bilderna hjälper mig minnas och idéerna modifieras eller förkastas helt.

Nu har jag i alla fall kommit igenom bildskörden och tänkte jag kunde visa vad jag kikar på över morgonkaffet när jag tittar ut över trädgårdens nedre del. 

Våren var sen och i början av april föll den sista snön. En hel del vårblommor hade så sakteliga kommit igång men det syns inte här. Däremot syns dammen tydligt, liksom pergolan. De runda locken i lunden är delar av vårt reningsverk.

Bara en månad senare, i början av maj, hade trädgården definitivt vaknat.

Kvällsbild från den sista maj, prydnadsapel och magnolia är de som lyser mest.

Mitten av juni och mot slutet av rododendronblomningen.

Juli och väldigt frodigt och grönt med enstaka inslag av blommor, som honungsrosen över pergolan.

Morgonljus någon vecka senare i juli.

September och de första träden och buskarna börjar skifta färg. En del björklöv som blivit gula tidigt, kanske pga torka, har fallit efter några blåsiga dagar.

Mitten av oktober och höstfärgerna har anlänt.

Sista dagen i november och trädgården är naken.

December och cirkeln är sluten.

Var ute en stund på eftermiddagen och kunde gräva upp en liten gran som tagit stryk under vintern. Nu får den bo i växthuset till dess att våren kommer. Några nävor ogräs gick också att rycka upp, vilken lycka!


Nu ser jag fram emot den nya trädgårdssäsongen som är tema på TrädgårdsFägring.


Allt gott!



9 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Så fine bilder du viser! Et hageår inneholder mye, og det er morsomt å se forandringen gjennom et år. Mine favoritt måneder hos deg må bli juni, juli og oktober. Hvilken fantastisk fargeprakt det var hos deg da.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Tack. Ja, visst gör det och varje år är man lika förundrad. Förstår dig, under sommaren och hösten är det riktigt grönt och lummigt nere i trädgården och det är en rofylld plats. Ser man planteringarna på lite närmre håll är försommaren ett föränderligt skådespel.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Vilka fina bilder, Maj blir mina favoriter, då allt väcks till liv och börjar spira. Det ser så skirt ut. Fast alla bilderna är fina, sommaren med all grönska och hösten med alla färger.
    Idag är det bara grått och vått.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Visst är försommaren härlig, och i planteringarna nere (lunden och bakom dammen) blommar det för fullt då. Men även sommaren och hösten har sina stunder.
      Ja, vi har samma typ av väder. Barmark och regnigt plus en hel del blåst. Inte något trädgårdsväder direkt.

      Ha det gott! Kram Ulrika

      Radera
  3. Fint med en överblick - det gör det lättare att förstå. Sen syns struktur så mycket bättre i ett avlövat och kanske snöigt landskap.
    Jag har kvar ett antal fototillfällen att rensa och framkalla. Men det är mycket för att spara lagringsutrymme.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försökte välja bilder till en årskrönika, men inte lätt att sålla ut de som säger något extra bland alla bilder. Så det fick bli något mer begränsat.
      Lagringsutrymme är förstås också ett av målen och många fler bilder kunde ha sorterats bort. Ett nyårslöfte till mig själv är att vara bättre på att göra sånt här lite varteftersom under 2023 . Får se hur länge det håller :)

      Kram Ulrika

      Radera
  4. Det må være ret skønt at kunne se ned på sin have fra højderne og virkelig få et 'overblik', og her ser man jo ganske tydeligt en meget smuk have - på alle årstider! Den runde græsplæne er et flot indslag hele året, og dine bede rundt omkring giver en magisk stemning som tiden går. Idéen med at samle hele haven omkring den runde plads fungerer helt fantastisk synes jeg, så det håber jeg ikke du laver om på:-) Jeg kan godt lide at du tænker både på plantesammensætninger og blomstring, men også ser haven som et hele, altså både detaljer og helheder, og nu bliver det spændende om du har fået nye idéer til dette års havearbejde!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulla, tack för de fina och uppskattande orden! Ja, att se trädgården från ovan ger en extra dimension till den här delen av trädgården. Förutom att det ska kännas rätt när man är nere i den är det viktigt att man får samma känsla när man tittar på den uppifrån och där är den runda gräsmattan en viktig del.

      Allt gott! Ulrika


      Radera
  5. Spennende å se hagen fra samme vinkel gjennom hele året. Favoritten er slutten av mai, og midten av oktober! Jeg planlegger også en kavalkade. Får se om det blir gjennomført. Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...