måndag 29 juni 2020

Dammen


En av de centrala platserna i vår trädgård är dammen. Den grävdes våren 2015 och blev redan från början ett klart tillskott till den delen av trädgården. Tack vare att tomten är uppdelad i två nivåer, ser vi ner på den från huset och väl nere på tomten så är den alltid nära eftersom den är placerad i utkanten av gräsmattan. 

Sommaren 2020 ser dammen ut så här och är ett självklart inslag i trädgården. Så gott som någon gång varje dag sitter jag en stund på bänken eller står längs med kanten och kikar ner i dammen. Förmodligen skulle den behöva mer skötsel, allt vi gör är att fylla på vatten, ta bort delar av någon växt som vuxit sig för stor och rengöra filtren till pumpen då och då. Någon gång skaffas en ny växt, men de som redan finns där sedan tidigare har spridit sig och fyller egentligen utrymmet.
 



Så här gick det till när dammen gjordes:

Innan det var dags att börja gräva, la jag ut en vattenslang för att se hur stor dammen behövde vara för att passa platsen. Det visade sig att det jag tänkt från början kändes alldeles för litet och i efterhand inser jag att det inte hade gjort någonting om jag gjort den ännu större. (Den avkapade björken på bilden är en rest sedan vi grävde ner reningsverk. Idag finns den inte längre kvar men just då användes den som stolpe för en hängmatta.)


Sex kubik jord/sand mindre och så hade formen bildats. Som tur var stötte jag inte på vare sig några stora stenar eller grova rötter trots att det stod flertalet björkar runt om och dessutom hade stått flera stora granar alldeles i närheten tidigare. Det var som att gräva på sandstranden. Förutom djuphålan, som är dryga 60 cm djup, skapades två hyllor på olika djup innan dammens kanter sluttades av uppåt för att skapa en strandlinje.


Kanske var det onödigt men innan dammduken lades på plats, bottnade jag med ett mjukt underlag för att skydda mot vassa stenar. Sen kunde vatten fyllas på. 


Efter det började det egentliga jobbet. Att få dammen att se naturlig ut och dölja kanterna så att inte dammduken syntes. Naturliga stenar och gårdssingel var det som fanns tillgängligt och visade sig funka bra. Kanten är brantare mot planteringen, medan de andra sidornas sluttande sidor gör att djur som söker sig till vattnet kan komma upp igen. 

En bäck som leder ned vattnet från pumpen, via ett vattenfall kom också på plats. 
 

Lagom till rododendronblomningen hade de första växterna planterats och två guldfiskar släppts i. Idag hade jag nog inte valt att ha fiskar i dammen utan istället låtit naturen bosätta dammen, men det är svårt att göra ogjort. Guldfiskarna trivs utmärkt och har stundtals varit långt fler än 50. Och alla grodyngel försvinner....





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...