tisdag 30 juni 2020

Krollilijor


Just nu har krolliljorna sin tid i trädgården och den enda som inte slagit ut ännu, kanske för att den står mörkt, är den röda "vanliga" Lilium martagon. För några år sedan sådde jag frön av den vita varianten, L. martagon var. Album, och har den planterad på flera ställen i trädgården. Inte de kraftigaste plantorna men blommar gör de. Och i år har jag lyckats jaga liljebaggar tidigt på säsongen så att bladen på mina krolliljor ser riktigt fina ut.
 
Lilium martagon var. Album
 
Hybriden 'Claude Shride' köptes för ett antal år sen som rea-lök och var alldeles uttorkad. Sedan dess har den växt till sig och i år är det fem stänglar som blommar, nära två meter höga.

 Lilium (Martagon-gruppen) 'Claude Shride'

Om än ännu mer imponerade är 'Fairy Morning' som blivit riktigt många och nära på lika höga som 'Claude Shride'. Blodflädern (Sambucus nigra f. porphyrophylla BLACK LACE ('Eva')) 'i bakgrunden ger en fin kontrast.
 Lilium (Martagon-gruppen) 'Fairy Morning'
 
Hybriden 'Manitoba Morning' är nyare i trädgården och blommar för första året. Även den köpt som uttorkad rea-lök som efter något års tvekan bestämt sig för att trivas. Förhoppningvis växer den till sig och förökar sig.
 
 Lilium (Martagon-gruppen) 'Manitoba Morning'


1 kommentar:

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...