måndag 14 december 2020

Ett pågående projekt

Nedanför vår terrass sluttar tomten brant mot en allmänning som ingen någonsin bryr sig om. Vi kallar den trekanten eftersom den bildar en triangel mellan vår tomt och korsningen vi bor vid. I trekanten har träden fått växa alldeles för nära varandra och i jakten på ljus har de blivit smala slanor med lite barr eller löv högst upp. 

Sikten ner mot trekanten från terrassen begränsades tidigare av två stora granar som växte i slänten och utöver dem såg man egentligen främst de taniga trädkronorna. Men i samband med att granarna, som växte väl nära terrassen, togs bort blev trekanten mer synlig och tyvärr var den inte särskilt vacker. Slänten ner mot den såg inte bättre ut och att jag dessutom hade haft som vana att slänga trädgårdsavfall där hjälpte inte. 

Några år passerade, vildhallon, löktrav och framför allt brännässlor tyckte att slänten var toppen. En syrenhäck som lite hjälpligt dolde delar av eländet drabbades av honungsskivling och grävdes därför bort. I samma veva började jag projektet "Bakom berget" (som jag berättar om här ) och jag tillbringade en hel del tid i den del av tomten som slänten ligger i. 

Slänten sen höst 2017
Slänten i lite annan vinkel, upp mot området "Bakom berget"

Projektet "Bakom berget" avslutades i så mening att det mesta av jorden planterats med marktäckare och buskar. Från att i princip aldrig ha vistats i den delen av trädgården, så startade plötsligt mina morgonturer alltid där. Och varje morgon passerade jag därför slänten nedanför terrassen eftersom den ligger längs stigen mellan den "nya" och "gamla" delen av trädgården. Usch. Något måste göras.

Slänten börjar rensas från ogräs, 2019

Så drog stormen Alfrida förbi tidigt 2019 och i spåren efter den fanns en del fallna träd som behövde tas om hand. Eftersom vi hade gott om ved ändå, kapades träden till meterved som staplades på varandra för att skapa lite plan yta i nederdelen av slänten. I mellanrummet mellan stockarna har jag lagt lite jord och planterat bl a vintergröna och myskmadra och under tiden veden bryts ned kan den fungera som boplats till diverse småkryp och djur. 


Lite meterved har använts till att bygga platåer.
Själva slänten är rensad från ogräs. Förmodligen finns en hel del ogräsfrö i jorden som kommer gro de närmaste åren eller om jag gräver runt för mycket. Men tanken är att snabbväxande marktäckare som flocknäva och en mindre vallört (Symphytum x hidcotense) ska täcka jorden inom kort och skugga ut ogräsfröplantor. Förhoppningsvis binder de också jorden. 

I de numera planare delarna som byggts upp m h a meterveden har jag inte rensat så mycket. Istället har jag bottnat med kartong och fyller på med gräsklipp, löv, trädgårdskompost och jord. Så småningom ska marktäckare planteras här också, men för stunden är det en rönn och några buskar som kommit i jorden. Ormbunkarna som fanns här har fått vara kvar och kompletterats med ytterligare några från andra delar av tomten.

Marken håller på att täckas av kartong och organiskt material. Så småningom ska marktäckare planteras.

Platsen ligger lite skyddat från insyn och några bitar av gamla trädstammar blev ben till en enkel bänk så att man kan sätta sig ner en stund. Två, tre ungplantor av hägg, som frösått sig där granarna tidigare skuggade, kommer så småningom hjälpa till att bilda ytterligare insynsskydd från den intilliggande allmänningen och korsningen. De kommer också skapa ett mellanskikt som skärmar av mot de tunna, höga trädstammarna i trekanten.

Ännu mera kartong...Ingång till området. Smultron och vintergröna täcker marken.

Såhär vintertid ser området inte mycket ut men skillnaden från när det var orensat är fantastisk. Nästa år ska rensandet fortsätta och i ett litet område ska måbär och unga fågelbärplantor grävas upp för att ge plats åt några rododendron bland de ormbunkar som redan finns där. Sen hoppas jag att marktäckare snabbt ska fylla ut mellan buskar och ormbunkar och att det värsta ogräset håller sig borta. 


Delar av området idag, med vinkel upp mot 'Bakom berget'

Allt gott!

7 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Det er litt av et prosjekt du har startet på! Godt å få startet på det om ikke annet. Sånne jobber tar mye tid. Berget ditt ser så fint ut. Der hvor jeg bodde før var det masse berg som stakk opp over alt, mens her finnes det ikke en stein å finne noe sted. Her har det vært havbunn for lenge siden, og derfor finnes det kun leire i bakken her. Bregner/ormbunkar lar jeg også få stå, for de blir jo grønne og fine hvert år. Jeg har flere "problemområder" her jeg også, og det er dessverre veldig mye arbeide som må gjøres der. Jeg blir jo inspirert av deg til å starte på det en gang :)
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja projekten innebär ofta mer jobb än man tror när man startar dem. Och ofta så växer de under tiden och blir större än man tänkt. Men oj så nöjd man känner sig!
   Berget är vackert och skapar fina platser att plantera på. Andra halvan av min trädgård ligger, precis som din, på en gammal havsbotten och består delvis av tung lerjord och delvis av sand (gammal strand). Helt olika betingelser.
   Kul om jag kan inspirera och lycka till när du väl kommer igång!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Ett stort projekt, men det är stor skillnad redan nu. Om man jämför första bilden med hur det blev, så har du kommit långt. Sittplatsen med bänken ser riktigt mysig ut. Gillar ormbunkarna som blir stora och ståtliga hos dig. Provar med en liten bräken i år, har inte lyckats förut.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja, har kommit en bit på väg och har inte bråttom, det får ta den tid det tar. Två olika ormbunkar, träjon och majbräken växer i massor här och jag försöker behålla dem så mycket som möjligt i trädgårdens lundar. Majbräken är lite delikatare, men vissnar ner tidigare på hösten så de har båda sina fördelar. Har också några få köpta som lyckats etablera sig.

   Allt gott! /Ulrika

   Radera
 3. Och jag ser mest vackert berg och fina stenar :) Hjärnan är konstigt programmerad... Men potentialen var stor och du har gjort ett rejält jobb redan. Kanske viktigast att ha en tanke om vad resultatet ska bli och sen njuta resan dit.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Hej Carina,

  Helt enig, berget och stenarna är vackra och ger området karaktär. Är slutänden av en kanske 25 meter långsmal bergknalle som döljer vårt hus från vägen. Tidigare har den dolts av sly och granar men nu, när den blivit frilagd, kommenterar nästan alla hur vacker den är.
  Det är den här typen av jobb i trädgården som jag gillar mest, så det är en kul resa!

  Allt gott! Ulrika

  SvaraRadera
 5. Jamen vilken vacker slänt! Den är redan magisk men kommer att bli ännu finare sen misstänker jag...
  Här på ön allt liksom PLATT ha ha.
  GOD JUL till dig nu, ta väl hand om dig!
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...