fredag 4 december 2020

Projektet som aldrig verkar bli av

För mig innebär vintermånaderna ofta en hel del tittande på egna kort och i några av alla de trädgårdsböcker som fyller bokhyllan. Resultatet brukar bli nya, eller nygamla, visioner av hur jag skulle vilja att olika delar i min trädgård såg ut. Visioner som visar sig mer eller mindre genomförbara när värmen kommer tillbaka och den eventuella snön smält bort.

Gemensamt för alla visioner är en insikt om att jag måste göra mig av med växter, eller i alla fall skapa större partier för att lugna ner trädgården. Har hört eller läst tipset om att försöka plantera en och samma växt så att den fyller åtminstone en halv kvadratmeter. Låter kanske lätt men är så svårt när man, som jag, startar med delade eller frösådda unga plantor. Det ser liksom ingenting ut och så klämmer jag ner något som ska fylla ut, så länge.
I samband med mitt tittande så försöker jag ta beslut om vilka växter som ska grävas upp för att gå ett annat öde till mötes, så att mina visioner kan förverkligas. Men när våren så kommer och det börjar spira, tänker jag att "- men det är ju synd att gräva bort dem nu, de kan ju lika gärna få blomma så gräver jag bort dem sen". Blicken vänds åt annat håll och sommaren är kort. Åren går och listan på växter som borde grävas upp och antingen slängas eller flyttas blir allt längre.


Ska projekt UPPSTRAMNING kunna förverkligas måste jag nog bli mer hårdhjärtad och sätta spaden i jorden i vår. Samtidigt sägs det ju att en trädgård speglar trädgårderarens personlighet så jag kanske får leva med att det är lite rörigt här och där,

Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Jo, jo, men det er jo moro og planlegge! Vakre bed har du likevel, og fine farger!
  He-he. Jeg har et eneste bed hvor jeg var veldig streng med få sorter som repeteres. Ble bra det, altså, men retsen av hagen er mer kaotisk. Ha det fint!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene,

   Visst är det kul att planera och drömma. Hur skulle man annars ta sig genom vintern?
   Och visst kan kaos vara vackert det med!

   Ha en fin helg! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!

  Så vakre bilder du viser! Ja, vinteren er en fin tid til å planlegge og lese hagebøker. Om sommeren har en jo ikke tid til det. Kaos kan absolutt være fint det også. Fine farger hos deg.

  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Tack. Hittade inga bilder på när planteringarna har det röriga intrycket, så det fick bli från när de är "charmiga". Ja, om sommaren har man fullt upp med att vara ute!

   Ha en god helg, Allt gott! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Känner igen mig i att plantera för tätt, men det ser inte klokt ut med några spretiga plantor och en massa tom jord runtom. Men det går ganska snabbt så har växterna tagit sig och blivit stora, då blir det trångt. Tycker att dina bilder är riktigt fina.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja men ofta så planterar jag inte bara tätt utan tenderar att mixa olika sorter. Men jag håller med dig, för mycket bar jord ser ofta trist ut och bjuder in ogräs.
   Bilderna är fina, hittade inga bilder på platserna när det blommat över för vem tar såna bilder?

   Ha en fin helg du med1 /Ulrika

   Radera
 4. Tycker bilderna visar fina planteringar. Men jag är kluven till trädgårdsinredarnas tankar om få växter på stora ytor. Ibland ger det ett ganska tomt och trist uttryck ;) Jag brukar göra de där stora omflyttningarna på hösten. Då gör daggen att växterna kan stå vid sidan ett bra tag. Och numera gräver jag upp allt för jag har försökt dutta flera gånger och sen får jag problem med jordnivåerna i planteringen. Säsongen som gick delade jag i stort sett allt jag flyttade och därför har det blivit naturliga grupper. Jag tog mig inte tid att kruka upp delningarna - det ska jag göra sen...

  Är det rododendron 'Brigitte' i headerbilden? Den är fin i varje fall :)

  Ha en fin andra advent! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,

   Ja bilderna visar planteringarna under högsäsong, då jag inte har hjärta att gräva... Gräva upp allt är ett bra tips, och jag får satsa på att ta bit för bit kanske.
   Är kanske i grunden också lite tveksam till alltför stora partier av en och samma växt, brukar fundera över hur det ser ut när just den sorten inte har sin glansperiod. Och hur mycket putsning det krävs för att stora, kanske överblommade partier inte ska störa resten av intrycket.

   Rododendron i headern är 'Gomer Waterer'.

   En fin andra advent till dig med! Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...