måndag 21 december 2020

Fröplaner 2021

För att ha bestämt att jag inte ska så så mycket 2021 så har jag redan klickat hem alldeles för mycket fröer. Och veckans tema "Det här ska jag så/plantera nästa år" på Trädgårdsfägring bidrar inte till att minska begäret. Får försöka hålla fingrarna i styr och nöja mig med dem jag redan har skaffat.

Strax efter nyår brukar de första fröerna sås, främst perenner som många gånger behöver en köldperiod för att gro. Känns bra att få stoppa fingrarna i jord och så fröerna, lämna dem någon/några dagar i värmen för att sen förpassa dem ut i kylan. Bland de som kommer sås är olika sorter av Röd solhatt (även om jag  tror att de egentligen inte kräver kyla för att gro) och vivor. Tidigare sådder av dem har gått över förväntan och jag vill gärna ha fler i min trädgård.

Röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus Superior' andra året efter sådd.
Japansk viva, Primula japonica 'Postford White

Trots att jag sen brukar intala mig att det är bäst att vänta tills i mars med att så de fröer som vill ha rumstemperatur för att gro, blir längtan i regel för stor i februari och extraljus och såbrätten släpas fram. Och man kan ju undra varför jag i år, året då jag inte skulle så så mycket, köpt en "odlingsstation" som ska ersätta det hemmabygge jag haft fram till nu.


Nu står den i alla fall där och bara väntar. Så småningom ska en första omgång med fröer sås för att sen, efter grodd, slussas ut i kallväxthuset (där det finns frostvakt) och lämna plats för nästa omgång osv. Har de senaste åren återupptäckt ettåriga sommarblommor och några av de jag haft framgång med är rosenskära, lejongap och senaste årets nytillskott - stor vaxklocka. Rosenskära kan vänta till senvåren men vaxklocka och lejongap vill jag starta tidigare liksom blomsterkörvel och slöjsilja.


Stor vaxklocka, Cerinthe major 'Purpurescens'

Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora, tillsammans med daggkåpa och rödbladig smällspirea.
Några nyheter blir det också. En vanlig men för mig helt oprövad sommarblomma är zinnia, så den tänkte jag testa några olika sorter av. Sägs vara superlätt vilket känns bra och jag tror också att den kan sås ganska sent på våren.  

Zinnia, Zinnia 'Queen Lime Orange. Bild lånad från nickys-nursery.co.uk som jag också köpte fröerna från.

En annan sommarblomma som jag tidigare inte testat är sommarrudbeckia och en sort som syntes överallt förra året var SAHARA. Vet inte om alla bilder gjorde mig hjärntvättad, för färgskalan hos SAHARA ligger egentligen utanför mina preferenser men nu har jag skaffat fröer och förhoppningsvis kommer den blomma fint i min trädgård nästa år. 

Sommarrudbeckia, Rudbeckia hirta var. pulcherrima SAHARA. Bild lånad från chilternseeds.co.uk som jag köpte fröerna från. 

Det här känns kanske som en hanterlig mängd fröer, men är bara ett litet smakprov på alla sorter som ligger i en gammal skokartong i väntan på sådd. Men jag tänker att jag är i gott sällskap bland många andra trädgårdstokiga.


Allt gott!

5 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja, det er lov å drømme om frø og hva en skal så til neste år nå! Rudbeckia hirta 'Sahara' sådde jeg for to år siden, og i sommer har de blomstret hele tiden. De har virkelig vært helt fantastiske. Så de burde du så ja.
  Solhatt er veldig enkle å så, og spirer uten kuldebehandling. De er også så fine og kommer som regel igjen år etter år. Jeg har sådd mange cyclamen allerede, og fikk flere frø i dag. Så jeg har startet litt ekstra tidlig nå i desember. Det er så hyggelig å så frø!
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,
   Det låter som om SAHARA kommer tillbaka fler år på det du skriver, vad spännande! Jag trodde den var ettårig.
   Ja solhattar brukar gå bra. Och jag har nog sått både med och utan köldbehandling tidigare, men tänkte att jag skulle försöka ta så mycket som möjligt ute för att spara plats inomhus.
   Lycka till med cyklamen! De kan ibland ta lite tid på sig att gro men har man bara tålamod så.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Det blir en hel del, trots att man kanske tänkt sig något annat. Sahara har jag också frön av, de var slut förra året, men nu skall de sås. Gillade dem för att de blommar sent in på hösten. Solhattarna tar jag frön av mina egna och det skall jag så flera av. Gillar att det lyckas, och de brukar bli bra med dem. Däremot lyckades jag inte med Lejongap, det blev några ynkliga saker. Zinniorna brukar inte heller vara något problem med. Visst är det skoj att planera.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja det är konstigt hur man övertalar sig själv att så lite mer (och mer....) Har också sått egna frön från solhattar tidigare, men nu ville jag få in lite nya nyanser och då blev det till att köpa. Men de brukar vara okomplicerade och blommar ibland redan första året.
   Då kanske jag hade tur med lejongapen eller så hamnade de på rätt ställe för att trivas.
   Och tänk om man inte hade kommande trädgårdsår att planera för, vad lång vintern skulle bli!

   Allt gott! /Ulrika

   Radera
 3. Ja nu börjar frökatalogerna droppa in och man blir ju helt SALIG! Samma visa varje år med för många frököp :) jag funderar redan på alla chili som jag ska så ha ha...
  GOD JUL till dig nu! Hoppas tomten kommer med lite fröer till dig :)
  Kram Titti

  SvaraRadera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...