fredag 8 januari 2021

Året som gick - 2020 andra kvartalet

Fortsättning - Andra kvartalet 2020  (första kvartalet finns här)

APRIL - JUNI

Det händer ibland att jag tror att allt dött under vintern och att de ödsliga, brunfärgade planteringarna i trädgården kommer fortsätta vara just så tomma hela året. En bit in på våren brukar trädgården visa att jag är helt fel ute. Det mesta har klarat sig och helt plötsligt byts allt det bruna ut till skir grönska och vårblomning. 

Det är under andra kvartalet trädgården verkligen levererar. Julrosor, vårlökar och dvärgcyklamen kämpar på men så småningom tar andra växter över. Förra året var inte annorlunda.

I mitten av april smög blodörten fram med sin knopp dold inrullad i ett blad. Inte förrän den slår ut syns den mot den bruna marken. Den fyllda varianten blommar under en vecka eller två medan den vanliga, enkelblommande blommar över på bara några dagar. 

Blodört, Sanguinaria canadense 'Multiplex'

Samtidigt blommade flera tuvor av presidentsippan. I vårsolen är den förförande fin med sitt bruntonade bladverk och de milt blålila blommorna. Trivs hos mig och klarar till och med lite torrare lägen och jag hittar ibland fröplantor som jag kan flytta till nya platser.

Presidentsippa, Jeffersonia dubia

Och vid norrsidan av vår friggebod blommade tidig rosenrododendron, som har fina ovala blad och vacker nytillväxt när blomningen är över. Rosenrododendronens blomning är starten på tre månaders rododendronblomning som avslutas med doftazalean som växer bara några meter längre bort.

Tidig rosenrododendron, Rhododendron oreodoxa

April övergick i maj och nere vid dammen hade stjärnmagnolian börjat blomma. Under maj försvann de sista bruna fläckarna i trädgården i och med att marktäckare och andra perenner satte fart. Mot slutet av månaden var det full fart i lunden och fjärilsazalean blommade i ett hav av fänrikshjärta. Nätet runt den skyddar knopparna från rådjuren, men kanske vågar jag ta bort det eftersom andra azaleor i trädgården klarar sig så länge jag sprejar med Trico-garden.

Stjärnmagnolia, Magnolia stellata tillsammans med presidentsippa och Rhododendron 'Koichiro Wada' i bakgrunden.

Fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi omgiven av fänrikshjärta, Dicentra formosa. Det rödbladiga är Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana'

För andra året blommade den av mina tre frösådda svavelpioner som blev rent gul i blomman. De andra två har en svag ton av rosa-aprikos som ibland anses mindre attraktivt, men jag tycker de är fina oavsett. Bladen står fina efter blomning och så småningom spricker frökapslarna upp och exponerar stora röda (falska) och svarta frön. Lite som en andra blomning.

Svavelpion, Paeonia mlokosewitschii
Rosa-aprikos tonad svavelpion

Terrassen städades av och sommarmöblerna plockades fram. Pumpen till vattenstenen startades och en gul kandelaberviva gav lite försommar-känsla. 

Gul kandelaberviva, Primula bulleyana

Juni och högsäsongen i lunden började gå mot sitt slut. De sena narcisserna blommade för fullt och de tidiga blommorna i lunden ersattes av alltmer grönt.

Tidig morgon i lunden. Pingstliljor, Narcissus poeticus och lunddocka, Glaucidium palmatum tillsammans med stor häxal, Fothergilla major och i bakgrunden rododendron, Rhododendron 'Cunninghams White'

I början av juni hördes också ett nästan dånande humle-surr från koreatryt. Hela busken var täckt av humlor som ville ha nektar från de vackra, vita blommorna. Den tillhör kanske inte de vanligaste prydnadsbuskarna men det är utan tvekan en av trädgårdens allra största humlemagneter och doftar dessutom gott.

Koreansk try, Lonicera maackii 'Kristall' E

En bit in i juni hade en del av pergolans klematisar börjat sin blomning. De orkade inte riktigt ta sig hela vägen upp till pergolans tak, som är tanken så småningom. Men de planterades för bara något år sedan och behöver kanske lite mer tid.

En av pergolans klematisar, Clematis 'Fuyu-No-Tabi'

Och innan juni var över hade jag blivit förälskad i en pion som jag köpt för flera år sedan men aldrig sett blomma. Hade förväntat mig en mörk, fylld blomma men möttes av en enkel rosa. Tänk så det kan bli.

Paeonia lactiflora, möjligen 'Nymphe'

Allt gott!         (tredje kvartalet finns här)

6 kommentarer:

 1. Hej Ulrika

  Så herlig tilbakeblikk! Du har fått samlet mange av mine favorittplanter også.
  Den Clkenatus 'Fuyu-No-Tabi' var veldig fin. Jeg har aldri sett den før, og navnet er notert. Jeg elsker hvite blomster :)
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Tack. Det finns ju många vårblommor som är fina och just att de kommer när trädgården fortfarande är lite bar gör att man ser dem ordentligt. 'Fuyu-No-Tabi' är en fin klematis som sköter sig fint här. Rekommenderas.

   En fin helg till dig med. /Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Härligt med allt vackert som blommar. Silkespionerna är så fina, tänk att du sått dem själv. Har fått för mig att det är både svårt och ett långtidsprojekt. Gillar dina vitblommande buskar och klematisen är vacker. Pionen är fin trots att den inte blev det den skulle bli.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja visst är våren och försommaren härlig. Pionerna tog ett tag på sig innan de började blomma, delvis för att både groning och tillväxt tar tid men också för att jag under en period sådde lite olika pioner och sen inte riktigt visste var jag skulle ha dem och därför lät dem leva i (lite för små) krukor några år. Men det är kul med "egna" pioner, precis som med allt man sått och som tagit tid på sig innan det blivit något. I vår hoppas jag att en dillpion jag sådde förra året ska titta upp ur krukan. Vi får se.

   Ha en fin helg! /Ulrika

   Radera
 3. Sikke en vidunderlig forårs-blomstring du viser! Der er virkelig noget at glæde sig til meget snart. Jeg holder meget af dine sammensætninger af blomstrende planter - så smukt!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Tack för de fina orden. Visst ser man fram emot våren som kommer! Förra året smygstartade allt i februari men det kanske man inte kan räkna med i år. Vi får se hur resten av vintern blir. Men du kommer ju säkerligen få njuta av den tidigare än vi.

   Allt gott! Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...