måndag 11 januari 2021

Året som gick - 2020 tredje kvartalet

Fortsättning - 2020 tredje kvatalet   (första kvartalet finns här) (andra kvartalet finns här)

JULI - SEPTEMBER

Jämfört med varma 2019 så var vädret sommaren 2020 något mer trädgårdsvänligt men fortfarande uteblev regnet under högsommaren. Jag försökte låta bli att vattna annat än nyplanterat och, vid något tillfälle, en slänt där buskar och perenner konkurrerar med en törstig björk. Men det syntes att trädgården led mot slutet av augusti.

Juli var också kallare än vanligt vilket gjorde att en del växter kom igång sent, särskilt dahliorna. Men det fanns en del som kanske gynnades av det lite svalare vädret. Jag upplevde att blomningen på min ros vid pergolans ingång blommade längre än vanligt, och vilken blomning!

Honungsros, Rosa (Helenae-Gruppen) 'Lykkefund'

Samtidigt närmade sig rododendronblomningen sitt slut. I pergolans andra ände blommade doftazalean och i den nya lunden ytterligare en senblommande azalea. I och med det hade olika rododendron blommat i trädgården sedan april.

Doftazalea, Rhododendron arborescens bland marktäckare

Rhododendron (Viscosa-gruppen) 'Parade'

Den blekblå klematisen 'Blekitny Aniol' (BLUE ANGEL) verkade trivas i lite silat solljus under honungsrosen. Kanske gjorde skuggan att den sträckte sig högre upp i pergolan än någon annan klematis, men det tycktes inte påverka blomningen eftersom den blommade både mycket och länge.

Clematis 'Blekitny Aniol'

Och marktäckarna i den nya lunden täckte marken allt bättre. Den trogna alunroten 'Rachel', som från början var en planta men nu täcker många kvadratmeter i trädgården, blommade och blommade. Den har blivit en av de växter jag använder återkommande genom hela trädgården. 

Alunrot, Heuchera 'Rachel' med koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius, i bakgrunden

Även om några få dahlior började blomma redan i juli var det i augusti som det började på allvar. Men flera av de sorter jag planterat i våras blev det aldrig något av. Tror att jag vattnade lite för mycket i början vilket gjorde att de ruttnade istället för att börja växa. Ska gå tillbaka till tidigare års taktik, knappt vattna alls till dess att jag ser att de börjar skjuta skott.

Dahlia 'Chimacum Davi'

I augusti kom också många fjärilar på besök och jag hade fullt sjå med att hinna ta bilder av dem. Vilka växter de besökte allra mest är svårt att avgöra men de röda solhattarna var definitivt en av favoriterna.

Röd solhatt, Echinacea 'Magnus Superior'

Varför det tagit så lång tid som till 2020 innan jag planterade vidjehortensian 'Annabelle' vet jag inte, jag hade nog fått för mig att den inte skulle trivas. Men det gjorde den och med sina vita blommor lyste hon upp lunden och blomningen varade för evigt kändes det som. Under hösten planterades fler!

Vidjehortensia, Hydrangea 'Annabelle' i en mörkare del av lunden.

September och sensommar. Medan vissa växter började få gula blad pga torkan fortsatte andra att blomma som om ingenting hänt. Rosen 'Menja' planterades 2019 och blommade redan första sommaren. Under sitt andra år i trädgården hade hon hunnit blivit nedäten av rådjur men skjutit nya skott och blommade i massor. Hon var också den ros som blommade allra längst in på hösten.

Rosa 'Menja'

I slutet av augusti och under september började också flera sorter av glansmiskantus att blomma. 'Malepartus' är inte den sort som blommar tidigast av de jag har men den mest högresta och omfångsrikaste. 'Kleiner Silberspinne' och 'Flamingo' blommar något tidigare.

Miscanthus sinensis 'Malepartus' i början av sin blomning.

Slutet av september och hösten närmar sig. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur gjorde att dimman låg tät vissa tidiga mornar. 

Snart dags att ta bort sommarblommor och istället plantera vårlökar. Salvian 'Amistad' klarar inte våra vintrar utan måste så småningom tas in över vintern för att överleva. Om den förvaras frostfritt under vintern kommer den skjuta nya skott till våren som kan användas som sticklingar till nya plantor. På så sätt blev en planta sexton nya i våras.

Lite spretiga blomstjälkar från Salvia 'Amistad' i en blandad plantering.
8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Jeg må smile her jeg sitter, for jeg har oppdaget at vi liker akkurat de samme plantene :)
  I sommer fikk jeg en stikking av 'Annabelle' og jeg hadde heller aldri hatt den før.
  Azalea arborescens har jeg også, og den dufter så godt.
  'Lykkefund' har jeg også, og duften av den kjennes i hele hagen når den blomstrer. Så kult at vi liker de samme plantene :)
  Rosen 'Menja' kjenner jeg ikke, men den var veldig fin.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Så lustigt :) Men vi kanske har liknande odlingsförhållanden också?
   Ja dofterna från azalean och honungsrosen är härliga. Rosen 'Menja' rekommenderas varmt, har blommat både fint och länge. Nu hade vi ju en mild vinter förra året men jag hoppas att den ska klara våra normalvintrar också.

   He det fint! Ulrika

   Radera
 2. Jag NJUTER av dina trädgårdsbilder! En egen Lykkefund måste jag skaffa mig i vår :)
  Nytt år och nya blommiga utmaningar...det blir kul!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti,

   Tack! Vet ju hur fina bilder du tar, så det värmer! Klart du ska ha en egen Lykkefund! och ja, nu ser vi fram mot en ny härlig trädgårdssäsong!

   Kram, Ulrika

   Radera
 3. Det er dejlige havebilleder du viser fra sidste år! Der er mange gode kombinationer at lade sig inspirere af, og navnlig billede nr. 2 er jeg helt vild med. Jeg plantede en Malepartus i efteråret og glæder mig til den bliver stor som din.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Tack, kan jag inspirera någon med mina bilder blir jag glad. Använder vintermånaderna till att titta på andras trädgårdsbilder både i böcker och på nätet för att få inspiration.
   'Malepartus' är ett riktigt pampigt gräs som jag har stor glädje av. Lycka till med din.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Vilka fantastiska bilder från din trädgård. Honungsrosen i pergolan, så vackert. Min växte en bit förra året, måste göra om stödet så den kommer till sin rätt. Vackra kombinationer. Har många alunrot men Rachel har jag missat. De mörkbladiga har oftast gulvita blommor hos mig. Hortensian saknar jag, skall nog prova. Har precis som du tänkt att den inte kommer att trivas.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tack. Honungsrosen behöver ett ordentligt stöd och var anledningen till att jag byggde pergolan. Insåg att den lilla spaljé jag gjort inte skulle räcka i längden. 'Rachel' är en ganska gammal sort och jag tycker att de rosa blomstänglarna är fina.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...