tisdag 5 januari 2021

Året som gick - 2020 första kvartalet

Nytt år och jag ser fram mot en ny, härlig trädgårdssäsong. I väntan på att den ska börja har jag gått igenom alla bilder från 2020. Är en lika jobbig som kul uppgift; 'Hur sjutton kan man ta så mycket kort?' och 'Ja just det, den där fina!' var två vanliga tankar. 

Några bilder säger mer än andra och en del av de jag gillar bäst, av olika anledningar, har jag samlat i en årskrönika. För att inte bli alltför långrandig har jag försökt att banta ner antalet bilder och så delar jag upp det gångna året i kvartal. 

JANUARI - MARS

Januari bjuder kanske inte på så mycket i blomväg, men ibland händer det att några entusiastiska växter överraskar. Att januari (och hela vintern) var mild hjälpte förstås lite extra och redan tio dagar in hade den här hybridjulrosen öppnat första knoppen. Kanske egentligen inte kvalar in bland 'de där fina' men vem smälter inte för de blommor som är modiga nog att blomma redan i januari? Tycker blomman ser ut lite som om den nästan inte hunnit bli klar innan den bestämt sig för att det var dags att blomma.

Helleborus x hybridus, köpt som 'Pretty Ellen Spotted' men det verkar inte vara ett sortnamn. 

Från att ha öppnat knopparna redan innan nyår, hade en trollhassel slagit ut ordentligt tre veckor senare. Eftersom mina andra trollhasslar inte verkade vilja börja blomma och just den här busken planterades under 2019 trodde jag att den kanske var förvirrad av den milda vintern. Förmodligen var den ju van vid ett mildare klimat i trakterna av Tyskland/Holland. Men i så fall är den fortfarande förvirrad, för den visar samma tendenser även inför sin andra (ännu så länge) milda vinter hos mig.

Hamamelis  x intermedia 'Barmstedt Gold'

Statistiskt sett ska, om jag minns rätt, februari vara årets kallaste månad och det verkar också ha varit några veckor med lite kallare väder just då. De snödroppar som hunnit skjuta upp ur jorden redan i januari stannade upp och inte förrän under andra halvan av februari blommade de nere i lunden.

Galanthus nivalis

Innan februari månad var över tittade ett gäng dvärgcyklamen upp genom ett tunt snötäcke. De har i regel ett antal färdiga knoppar vars stjälkar ligger tryckta mot marken under vintern för att så snart vädret tillåter sträcka upp dem i luften. Redan i januari hade de första knopparna sträckt på sig men inte vågat slå ut. Men nu verkade det som om de tyckte att våren var här.

Yrvakna dvärgcyklamen, Cyclamen coum

I mars sätter trädgården fart på allvar, även om det hänt något år att halva månaden passerat innan de första krokusarna börjat blomma. Den här milda vintern blommade de första krokusarna i en solbelyst slänt redan i mitten av februari och i mars var det full fart på krokusblomningen i hela trädgården. Och många andra växter anslöt. Ingen tvekan om att våren var här.

Krokusblomning under ett äppelträd.

Körsbärskornellen, Cornus mas, med sitt lite rufsiga utseende när knopparna ska till och slå ut.

Helleborus x hybridus, utan sortnamn men fin ändå.

Våriris, Iris (Reticulata-gr.) 'Katharine Hodgkin'

Allt gott!       (andra kvartalet finns här) (tredje kvartalet finns här )

4 kommentarer:

  1. Hej Ulrika!

    Åhhh sier jeg bare! Så vakre helleborus du har. Jeg er så misunnerlig på dine Cyclamen coum. Jeg har plantet de her flere ganger, men de overlever dessverre ikke her.
    Den uten sortsnavn er veldig fin.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Både julrosor och cyklamen är väldigt fina. Jag har julrosor på många ställen i trädgården, mestadels är de mörkt röda. De är också väldigt fina men när man då ser en svagt rosafärgad så smälter man.
      Sådde massor av både Cyclamen coum och C. hederifolium för en del år sedan. C. coum har sedan dess börjat sprida sig i trädgården medan C. hederifolium endast finns kvar i några enstaka exemplar.

      Ha en fin vecka! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Kanske dags att gå ut och titta till Julrosorna, såg ju knoppar redan innan Jul. Så vackert med alla vårblommor som så småningom börjar titta fram. Känner igen mig i det du skrev om, när man tittar i arkivet. Såg det ut sådär, ojdå. Man kanske inte hinner se allt, när det händer något hela tiden.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Jag tog en lov tidigare i veckan och julrosknopparna börjar sträcka sig uppåt men ingen blommar än. Nu snöar det och ska bli kallare så kanske att jag får vänta lite längre i år.
      Är jättekul att titta tillbaka och hitta guldkorn som man (nästan) glömt bort. Gör att man ser fram mot kommande säsong än mer.

      Ha en fin helg! /Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...